Pretraga

Student koji je u Šifri osvojio 125.000 kuna otkriva na što će potrošiti novac

A- A+

Neven Milijić je 24-godišnji student filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i uspješni kvizaš, koji je u prošli tjedan prikazanoj Šifri, pokazao svu raskoš svoga znanja. Osvojio je 125.000 kuna, a sam Joško Lokas ga je titulirao kao jednog od najboljih sudionika Šifre do sada. Prethodno je s Prisavlja odnio novac sudjelujući u Potjeri. U razgovoru nam otkriva kako se priprema za sudjelovanje u kvizovima, na što će potrošiti osvojeni novac te još neke pojedinosti o sebi.

Screenshot: HTV

Za razliku od drugih uspješnih kvizaša, ovaj 24-godišnji Puležan ima uhodane pripreme za sudjelovanja na kvizovima, koje se sastoje od proučavanja materijala iz pojedinih područja. Sve je počelo u ranom djetinjstvu, kada je Neven rado prelistavao enciklopedije.

– Moj interes za kvizove potječe još od praktički samog djetinjstva, jer sam bio okružen knjigama i imali smo velike čitalačke navike u obitelji. Bio mi je veliki užitak kao 10-godišnjem djetetu prelistavati enciklopedije, dok su se drugi igrali i penjali po stablima, ali ne žalim za time, dapače, objašnjava nam Neven.

Ozbiljnije se zainteresirao za sudjelovanje u kvizovima tek prije par godina

Izdvojeni članak

Student zagrebačkog Filozofskog fakulteta u Šifri osvojio vrtoglavih 125.000 kuna!

Na kvizove se pak navukao tek negdje 2015. godine kada se počinje interesirati za online kvizove.

– Nakon što sam otkrio online kvizove, odlučio sam se upustiti i u “ozbiljnije”, individualne kvizove, koji su kompetitivnog karaktera, što podrazumijeva gotovo sportsku disciplinu – vremensko ograničenje, brzo razmišljanje te dosjećanje informacija. U početku su to bili opći kvizovi, sada i opći i tematski, govori Neven Milijić.

I dok prosječni gledatelj uglavnom puni budžet HRT-a putem mjesečne pristojbe, Neven je već dvaput nosio novac s Prisavlja. U Šifri je to bio ozbiljan iznos.

– Prije ovog nastupa sam već sudjelovao na “Potjeri”, gdje sam iz trećeg pokušaja uspio pobijediti kvizaškog rivala i poznanika Deana Kotigu, ostvarivši 15 koraka u finalu, prisjetio se Neven.

Za kvizove se priprema kao za ispit

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Student Filozofskog u kvizu Šifra otvorio pitanje za pola milijuna kuna

Kada pitate većinu kvizaša, koji se učestalo bave takvom vrstom zabave, uglavnom ćete dobiti odgovor da informacije ne prikupljaju sistematski, nego nasumično, ovisno o svojim životnim interesima. Neven je u tom pogledu nešto drugačiji.

– Za kvizove se pripremam iščitavajući razne kvizne materijale, kako skripte, tako i neke prošle kvizove, primjerice stara Svjetska, Europska prvenstva, razna domaća koja imam pohranjena u dokumentima na laptopu, pa zapisujem i sastavljam pitanja kako bih bolje upamtio. Naravno, dobar dio se i upamti samim izlaskom na neki pub kviz, otkriva nam Neven svoje metode.

Priznaje usput što je njemu, ono što je Ahilu peta.

– Trudim se još uvijek pohvatati niti u sportu, ali mi je to odmalena najslabije područje jer je jednostavno preširoko i najfluidnije, najpodložnije stalnim promjenama, a ja često propustim neke aktualnije i zna me koštati, govori Milijić.

Screenshot: HTV

Izdvojeni članak

Student iz Donjeg Miholjca otvorio pitanje za pola milijuna kuna u sinoćnjoj Šifri, a na kraju kući otišao ‘samo’ sa 125.000 kuna

Stvari s fakulteta mi često pomognu na kvizovima

Kada je riječ o području kojime bi se volio profesionalno baviti tu Neven ističe kvizove ispred filozofije.

Međutim upravo znanje koje prikuplja na faksu, zna mu itekako pomoći prilikom kvizanja.

– Na kvizovima mi se često dogodi da mi pomognu stvari s fakulteta, jer smo primjerice na indologiji radili detaljnu terminologiju, a kvizaški podaci koji su tamo bili servirani su kasnije postali česta pitanja u općim kvizovima, recimo dharma, samsara… Što se povijesti filozofije tiče, također mogu zahvaliti detaljnoj literaturi svoga smjera, ističe Neven.

Novac ću potrošiti na egzotično putovanje, a dio ću staviti sa strane

Nevena smo naravno pitali i što namjerava s velikim novcem kojega je osvojio u Šifri, kao i kako je reagirala okolina nakon njegova sjajna nastupa na ovom kvizu.         

– Ne primjećujem velike promjene, smatram da je u jednu ruku normalno da su svi pomalo uzbuđeni i ushićeni, naročito bliži poznanici, ali to je po mome mišljenju lijepo i drago mi je zbog toga. Novac planiram potrošiti u neko kvalitetno, egzotičnije putovanje, a jedan dio uštedjeti. Sljedeće je godine Druga Kvizna Olimpijada u SAD-u, pa će dobar dio otići baš za to, otkriva nam Neven.

Volio bih postati kvizaški profesionalac

Izdvojeni članak

Studentica Filozofskog fakulteta sjajnom solo igrom u Potjeri osvojila 50.000 kuna

Iz svega što smo čuli od Nevena očito je kamo su usmjereni njegovi profesionalni interesi. No, za kraj nam ih je još malo razložio.

– Moji ciljevi u kvizaškoj budućnosti su svakako nastavaiti se ovime baviti iz hobija, ali bih htio baviti se u potpunosti profesionalno ovime, jer nema ljepšeg od bavljenja poslom u kojem uživaš i možeš od njega i živjeti, to jest zarađivati. Usto, nedavno sam sa svojom kviz ekipom, s kojom sam postigao značajne rezultate (uglavnom medalje na važnim natjecanjima), osnovao kviznu udrugu “Animatori sivih stanica”, kojom promoviramo nešto lakše i zanimljivije kvizove pomalo enigmatskog karaktera, pa vas sve pozivamo na sudjelovanje u našem predstojećem bogatom programu!, u zaključku će Neven.

Nevena Milijića smo široj javnosti predstavili prošle godine te je tada napravio jedan kviz za nas. Tada je odlučio sastaviti pitanja iz svog najslabijeg, sportskog područja, a na ovoj poveznici možete provjeriti što je pripremio.

Neven Milijić |foto: Privatna arhiva

Student koji je u Šifri osvojio 125.000 kuna otkriva na što će potrošiti novac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap