Pretraga

Studenti zagrebačkog faksa oprostili se od stare zgrade, od danas imaju predavanja na novoj lokaciji

A- A+

Studenti politologije i novinarstva s Fakulteta političkih znanosti danas su i službeno preselili predavanja u nove prostorije zbog preuređenja zgrade fakulteta u Lepušićevoj ulici. Zgrada se preuređuje u sklopu obnove nakon potresa, a mi smo razgovarali sa studentima koji su danas prvi put kročili u privremene prostore na Iblerovom trgu.

Foto: Čitatelj srednja.hr

Oko 1.400 studenata Fakulteta političkih znanosti danas se i službeno preselilo iz zgrade fakulteta u Lepušićevoj na Iblerov trg, odnosno u Importanne Galleriju gdje su nekada bile prostorije VERN-a. Iako su se još početkom veljače preselile studentske redakcije Televizije student i studentskih novina Global, danas su se ondje održala prva predavanja.

‘Bilo je neobično ući u trgovački centar kako bih došla na predavanje’

Zgrada fakulteta nakon potresa dobila je žutu naljepnicu, što znači da zgrada fakulteta kreće u obnovu, a studenti i profesori sele u privremeni novi prostor. Kako je to sve danas izgledalo ispričali su nam studenti FPZG-a.

– Prvi dan mi je bilo neobično ući u trgovački centar kako bih išla na predavanje na fakultet, ako se k tomu još doda vožnja liftom koja je u Lepušićevoj bila rezervirana samo za profesore. Srećom, nisam se izgubila jer čim izađete iz lifta na drugom katu, s lijeve strane su vrata koja vas vode ravno do portira Anđelka koji će vas uputiti u nove prostorije FPZG-a, ispričala nam je Ivana, studentica novinarstva.

I njenom kolegi Mateju bilo je neobično proći kroz trgovački centar kako bi došao do svoje dvorane.

– Prvi dan je bio pomalo kaotičan. Velika većina studenata nije mogla pronaći ulaz, pa je bilo puno strke u trgovačkom centru i neobičnih pogleda. Pozitivno je, doduše, što na vratima novih učionica stoje imena naših starih dvorana iz Lepušićeve, pa se lakše snaći, objasnio je Matej, također student novinarstva.

‘U novim prostorijama sve je modernije, ali nekako ‘prazno’ i bez duše’

Dvorane su znatno manje nego one u Lepušićevoj, kažu nam studenti, no za sada im se predavanja i seminari održavaju po normalnom rasporedu jer je broj dvorana jednak kao u ‘staroj’ zgradi.

– Glavna je razlika definitivno to što je u novim prostorijama sve modernije, ali nekako ‘prazno’ i bez duše.. Lepušićeva je već dugo vremena u raspadnom stanju, ali barem ima dušu i neko pozitivno ozračje. Svi smo to osjetili, rekao nam je Matej.

S njime se složila i kolegica Ivana.

– Stara zgrada u Lepušićevoj po meni ima dušu, premda se većina nas prvog dana na faksu pitala ‘Gdje smo mi ovo došli?’. Ali, kad znate da su prije vas tu prošle generacije i generacije, odmah vam je nekako lakše. Uvijek nasmijani portiri i čistačice, klub studenata u dvorištu gdje možete popiti kavu ili Cedevitu za 3 kune ili pak zaigrati koju društvenu igru s kolegom samo su neke od čari dobre stare Lepušićeve i jednostavno čim uđete u tu zgradu, imate osjećaj kao da ste kod kuće, izjavila je Ivana.

Izdvojeni članak

Još jedan fakultet seli zbog obnove: Studenti će predavanja imati u trgovačkom centru

Nova lokacija udaljena je od fakulteta samo jedan kilometar

U staru, ali obnovljenu zgradu fakulteta vratit će se nakon što završe radovi, no kada će to točno biti, još se ne zna, ali studenti nagađaju se da će radovi trajati minimalno godinu dana.

– Nedostajat će mi rutina putovanja i obitavanja u legendarnoj Lepušićevoj. Cijela ulica i zgrada, kao i ispucali zidovi, preskupi bananko u aparatu te beskrajni redovi za WC, poručio je student Matej.

No, studentima se putovanje nije znatno promijenilo jer je Iblerov trg od zgrade u Lepušićevoj udaljen malo više od jednog kilometra.

– Mislim da će mi najviše nedostajati fornetti iz obližnjeg kioska kao i Hocus Pocus koji je bio nezaobilazno mjesto za kavu prije, nakon ili u pauzama između predavanja. Ali svakako mislim da je ta lokacija dobra jer su se prvotno spominjali Velesajam i Borongaj kao moguće zamjenske lokacije, zaključila je studentica Ivana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap