Pretraga

Studentski dom koji je Plenković nedavno slavodobitno otvorio ostao je – poluprazan

Baš u jeku velike afere u HEP-u, premijer Andrej Plenković otišao je do Šibenika, gdje se naslikavao na otvorenju novog studentskog doma Palacin. Onog istog u koji su studenti trebali useliti još lani, no useljenje je krenulo tek uoči ljeta, praktički na kraju akademske godine. A onda se dogodio fijasko i na natječaju za raspodjelu smještaja u tom domu – prijava je bilo oko trećinu od ukupnog broja mjesta.

Andrej Plenković na otvorenju Studentskog doma Palacin u Šibeniku

Andrej Plenković na otvorenju Studentskog doma Palacin u Šibeniku | foto: Grad Šibenik

Kao i većina ostalih studentskih centara i šibenski je SC objavio rezultate natječaja za smještaj u studentski dom Palacin u Šibeniku. Njegova izgradnja pompozno se najavljivala, a iako su studenti u njega trebali useliti još lani, useljavanje se počelo odvijati tek netom prije ljeta, već po završetku nastavnih obveza na fakultetima.

Na natječaj za smještaj 292 studenata prijavio se tek 91 student

Poprilično neslavno zaključen je i natječaj za smještaj u nadolazećoj, akademskoj 2023./24. godini. Prema konačnim rezultatima natječaja za smještaj u domu Palacin, objavljenima na stranici SC-a Šibenik, na natječaj se prijavio samo 91 student. Pravo smještaja ostvarilo je njih 76. A u domu je, stoji u natječaju, mjesta za 292 studenta. Inače, prema posljednjim službenim podacima iz 2021./22. u Pregledniku studijskih programa (MOZVAG), na Veleučilištu u Šibeniku studiralo je oko 730 studenata.

–  Zbog naknadnih upita i jesenskog upisnog roka, Studentski centar Šibenik objavit će još jednom natječaj za smještaj u studentskom domu i to već sljedeći tjedan za koji vjerujemo da će također popuniti značajniji broj kapaciteta. U dom će se moći useliti i drugi redoviti studenti koji se ne nalaze na rang listi jer nisu ostvarili pravo na subvenciju i izuzeti su iz prvotne brojke kao i strani studenti s programa Erasmus kojih je 30-tak u najavi. Navedeno znatno mijenja razmjer popunjenosti stoga relevantne podatke očekujemo u listopadu. Slobodne kapacitete ponudit ćemo članovima akademske zajednice kao i tržištu u smislu gostujućeg smještaja, odgovaraju na naš upit iz Studentskog centra Šibenik.

Izdvojeni članak
Premijer Andrej Plenković s ministrima Radovanom Fuchsom i Brankom Bačićem sudjelovao je na svečanom otovrenju studentskog doma u Šibeniku

Plenković i njegovi ministri naslikavali se na otvorenju doma u koji su studenti trebali useliti još lani

Na otvorenje je u srpnju stigao i Plenković

U odgovoru na upit navode i da se Veleučilište širi te su iskoristili priliku da podsjete da najesen kreće novi studij sestrinstva, a razmišlja se i o pokretanju studija na engleskom.

– Važno je napomenuti da je Veleučilište u Šibeniku jedna od rijetkih visokoobrazovnih ustanova koja je zabilježila rast broja upisanih brucoša u ljetnom roku, pa s obzirom na sve navedeno zadržavamo optimizam u nadi da nam tijekom vremena postojeći kapaciteti studentskog doma neće više biti dostatni, kažu za srednja.hr iz Studentskog centra Šibenik.

Podsjetimo na kratku povijest ovog doma, na čije je otvorenje i to u jeku afere oko HEP-a, stigao i premijer Andrej Plenković. Priča o tom domu proteže se već nekoliko godina. U listopadu 2019. svečano je potpisan ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova na Palacinu. Tada je najavljeno da će građevinski radovi na domu trajati 18 mjeseci i da je useljenje studenata predviđeno je u akademskoj godini 2021./2022. Kasnije je to Veleučilište i konkretiziralo pa izvijestilo da će radovi biti gotovi u ožujku 2022. No to se nije dogodilo. Pa su negdje u svibnju prošle godine studenti obaviješteni da bi radovi trebali biti gotovi u jesen 2022. Niti tada studenti nisu mogli useliti.

Prva useljenja počela su tek sredinom lipnja, na samom kraju nastave u akademskoj godini 2022./2023.  Iz Studentskog centra u Šibeniku ovo veliko kašnjenje s radovima u odgovoru na naš upit pravdali su poremećajima tržištu izazvanim koronavirusom. Iako su useljenja studenata počela sredinom lipnja, dom je svečano otvoren u srpnju, mjesec dana kasnije.

Copy link
Powered by Social Snap