Pretraga

Studirao sam i na javnom i na privatnom faksu: Ako se dvoumite oko upisa, ovo je moj savjet

A- A+

Ne mogu, to već znate, donijeti odluku za vas. No, mogu vam, kao netko tko je studirao i na javnom i na privatnom faksu, dati neke smjernice i upute kako najbolje odabrati za sebe. Tako je, dobro ste pročitali, za sebe. Ne postoji potpuno točan, objektivan, univerzalan odgovor koji vrijedi za sve. Kao i ostale stvari u životu, upisivanje faksa i zadovoljstvo studiranjem na jednom ili drugom tipu obrazovne institucije, uvelike je subjektivna stvar.

studentice

Foto: Unsplash

Ispiti na ljetnom roku državne mature su gotovi, a samo je nekoliko tjedana ostalo do jedne od najvećih odluka u životu desetaka tisuća maturanata – koji faks upisati? Neki vode višestruke dileme; o tome gdje će, što će i kako studirati, a za jedne je sigurno dilema i između privatnih i javnih visokoobrazovnih institucija.

Javni faks

Javne visokoobrazovne institucije, koje uključuju sveučilišta, veleučilišta, fakultete, akademije i visoke škole, obuhvaćaju većinu institucija u sustavu visokog obrazovanja. Većina ljudi upisuje javne fakseve jer se, ukoliko zadovoljiš uvjete, ne plaćaju, odnosno država subvencionira školarine koje se inače znaju penjati i do više desetaka tisuća kuna.

Sva područja studija koja se kod nas mogu studirati možete pronaći na nekom javnom faksu, ili čak više njih. S izborom nema problema, znatno je jeftinije, puno više ljudi. U čemu je onda problem? Javni faksevi financiraju se iz državnog proračuna, što znači da gotovo nikad nisu luksuzni, opremljeni i bogati kao koledži iz američkih filmova.

Dio su javnog sustava opterećenog korupcijom i klijentelizmom, pa ćete se nekad možda razočarati načinom na koji javni faksevi funkcioniraju. Zapošljavanje preko veze, poznanstvo ispred znanja, interesne mreže. Samo su neke od pojava kojima ćete nažalost svjedočiti na jednom prosječnom javnom faksu.

Privatni faks

Privatne visokoobrazovne institucije ne uzimaju puno intelektualnog tržišta u državi, no obuhvaćaju sveučilišta, veleučilišta i visoke škole. Izrazito ih je velik broj u području ekonomije, no privatno možete studirati cijeli dijapazon različitih smjerova. Marketing, novinarstvo, gluma, informatika, dizajn. Tek su to neki od općenitijih programa koje možete naći na privatnim faksevima.

Privatni fakulteti koštaju i po nekoliko tisuća eura godišnje. Postoje stipendije koje neki od njih daju, djelomične ili, rjeđe, potpune, no većina vas koja odluči studirati u privatnom aranžmanu mora se pripremiti na visoke troškove. Istini za volju, to uglavnom znači da će faks biti bogatiji, bolje opremljen, nuditi više prilika za terensku i praktičnu nastavu, ugovore s renomiranim firmama i donijeti vam mogućnosti za umrežavanje koje ne možete ni zamisliti.

Na privatnom faksu, doduše, nećete nužno upoznati stvarni studentski život. Bit ćete okruženi ljudima koji su i po deset godina stariji od vas, a sad su se odlučili usavršiti ili dodatno obrazovati. Nekad ćete biti okruženi ljudima koji, istini za volju, studiraju tu samo zato što imaju novca i ne dovode vas u neki osobiti intelektualni izazov. No, to su, da se razumijemo daleko rjeđe situacije nego li to nalažu prihvaćeni stereotipi o privatnom visokom obrazovanju.

Neke smjernice za odabir

Što sad? Ne mogu, to već znate, donijeti odluku za vas. No, mogu vam, kao netko tko je studirao i na javnom i na privatnom faksu, dati neke smjernice i upute kako najbolje odabrati za sebe. Tako je, dobro ste pročitali, za sebe. Ne postoji potpuno točan, objektivan, univerzalan odgovor koji vrijedi za sve. Kao i ostale stvari u životu, upisivanje faksa i zadovoljstvo studiranjem na jednom ili drugom tipu obrazovne institucije, uvelike je subjektivna stvar.

Javni fakulteti dobar su izbor gotovo za sve. Posebice kada krećete studirati na preddiplomskom studiju. Gotovo svi fakulteti u državi, u svojem respektabilnom području dat će vam široko znanje, a onda ćete se kasnije moći usmjeriti na točno ono što želite. Uštedjet ćete novac, iskusiti stvarni studentski život i, ako se potrudite, dosta naučiti. Privatni fakulteti dosta su dobar izbor ako već znate neko specifično novo ili moderno područje, a nije vam problem izdvojiti novac.

Osim toga, privatni fakulteti odličan su izbor na diplomskoj razini. Ruku na srce, dobar dio diplomskih studija na javnim faksevima ponavljanje je preddiplomskih, često nema stvarne specijalizacije, a horizontalna mobilnost nije baš najbolja. Konkretno, ako završite preddiplomski iz filozofije, politologiju na diplomskom možete upisati tek uz hrpu predmeta razlike, što baš i nema smisla. Kod privatnih fakseva to nije tako. Osim toga, privatni faksevi cvjetaju u inozemstvu, kao i stipendije za neke od prestižnih studija, pa na toj razini, kada već steknete, dosta jeftino ili besplatno, preddiplomsko obrazovanje u javnom obrazovnom sustavu, nije loše prebaciti fokus na privatni sektor.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.