Pretraga

Sveučilište u Puli izabralo novog rektora, poznato čime će se baviti u ovom mandatu

A- A+

Nakon dva uzastopna mandata, Alfio Barbieri više nije rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Na sjednici Senata tog Sveučilišta za novog rektora izabran je Marinko Škare, redoviti profesor na Fakultetu za ekonomiju i turizam ‘dr. Mijo Mirković’.

Marinko Škare | foto: unipu.hr

Sveučilište u Jurja Dobrile u Puli ima novog rektora, a to je Marinko Škare s Fakulteta za ekonomiju i turizam ‘dr. Mijo Mirković’, koji je i bio jedini kandidat za to mjesto. Dužnost će obnašati u mandatnom razdoblju od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2025. godine.

Spominjao se kao potencijalni premijer u vladi HDZ-a i MOST-a

U javnosti je Škare poznat kao ekonomski analitičar, a prije pet godina nagađalo se da bi mogao biti novi nestranački premijer koalicijske vlade HDZ-a i MOST-a, što se ipak nije dogodilo.

Škare na rektorskoj poziciji nasljeđuje Alfia Barbierija, koji je dužnost obavljao prethodna dva mandata. Novi pulski rektor otkrio je i koji će mu biti koraci koje planira poduzeti u ovom mandatu

– U prirodi sveučilišta jedina je konstanta promjena, a upravo vještina prilagođavanja promjenama određuje uspješnost svakog pojedinog sveučilišta, pa tako i našeg. U ovim izazovnim vremenima usmjerit ćemo snage na transformaciju od UNIPU prema eDU – kroz institucionalizaciju i digitalizaciju prema istraživačkom, kreativnom i poduzetničkom Sveučilištu. Svjesni svoje povijesti i odgovornosti prema užoj i široj društvenoj zajednici, predstoji nam unapređenje institucionalne infrastrukture, uvjeta rada i socijalne sigurnosti ljudskog kapitala, unapređenje znanstvene i umjetničke izvrsnosti, unapređenje nastavne izvrsnosti, ustrojavanje poduzetničkog sveučilišta i međunarodna integracija, te unapređenje sveučilišnog razvoja u razvojnim procesima zajednice, istaknuo je novoizabrani rektor kao temeljne strateške razvojne ciljeve u predstojećem mandatnom razdoblju.

Izdvojeni članak

Poznati rezultati rektorskih izbora na Sveučilištu Sjever: Na čelu do 2025. ostaje Marin Milković

Bio je dekan FET-a

Prema biografiji koju je Sveučilište u Puli objavilo na svojim stranicama, profesor Škare redoviti je profesor u trajnom zvanju pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na Fakultetu za ekonomiju i turizam ‘dr. Mijo Mirković’, na kojemu je diplomirao i zaposlio se kao mlađi asistent pri Katedri za ekonomske teorije gdje i danas predaje. Magistarski rad i doktorsku disertaciju obranio je pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

– Na FET-u je tijekom dva mandata bio prodekan i kasnije dekan, a od 2017. godine obnaša funkciju prorektora za istraživanje, umjetnost i suradnju pri Sveučilištu u Puli. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se ističe državna nagrada za znanost za 2014. godinu. Iznimno je aktivan u znanstveno-istraživačkom radu, autor je ukupno 108 znanstvenih radova i glavni je urednik Taylor & Francis Group (Routledge) časopisa (indeksiranog u WoS i prema izvrsnosti od rangiran među Q2 časopisima iz područja društvenih znanosti za 2019. godinu) ‘Economic Research – Ekonomska istraživanja’. Pokretač je i predstojnik Centra za empirijska društvena istraživanja i trendove (eng. Center for advanced social trends and empirical research) – CASTER, a također se izdvaja i njegova uloga kao voditelja združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment, ističu sa Sveučilišta u Puli, a biografiju novog rektora detaljnije možete proučiti u dokumentu u nastavku.

Sveučilište u Puli izabralo novog rektora, poznato čime će se baviti u ovom mandatu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap