Pretraga

Izum vrijedan divljenja: Ludbreški srednjoškolci izradili miš za osobe bez ruku

A- A+

Da neke svakodnevne stvari doživljavamo zdravo za gotovo možda su najbolje dokazali junaci priče koja je pred vama. Jeste li se ikada zapitali kako jednostavne radnje na računalu, uređaju kojeg mnogi od nas koriste svakodnevno, obavljaju osobe koje nemaju ruke? To pitanje nametnulo se učenicima Srednje škole Ludbreg, Josipu Makoteru i Emilly Zember. I umjesto da o tome samo razgovaraju, odlučili su sami izraditi miš kojeg mogu koristiti osobe bez gornjih ekstremiteta.

Računalni miš koji radnje obavlja bez uporabe ruku, tzv. ‘No Hands Mouse’, ideja je s kojom su ludbreški srednjoškolci Josip Makoter i Emilly Zember sudjelovali na srednjoškolskom poslovnom natjecanju Ideja godine ’19. Josip je bio zadužen za tehnološku obradu rada, a Emilly se najviše brinula o poslovnom planu i razradi financija. Emilly smo već viđali na prijašnjim izdanjima Ideje godine, a kao i dosadašnjih godina mentor učenika Srednje škole Ludbreg bio je profesor Željko Posavec.

Što je Ideja godine?

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce, a odvija se pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Na Ideji godine pojavili se s protipom miša

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Rješenjem splitskih srednjoškolaca vječna čekanja javnog prijevoza odlaze u povijest

No Hands Mouse je zapravo miš koji se putem USB adaptera može priključiti na računalo i koristiti kao običan miš, zamišljen je kao pomagalo osobama s invaliditetom gornjih ekstremiteta, a glavna mu je karakteristika da se sastoji od dva dijela. Prvi dio ima orijentacijsku funkciju, dakle njime se uz pomoć noge pomiče pokazivač na zaslonu računala. Drugi je dio onaj s operacijskim funkcijama, ima tri tipke, a svaka predstavlja određenu radnju klasičnim mišom, mogli bismo reći da jedna predstavlja jedan pritisak lijeve tipke, druga dva pritiska lijeve tipke, a treći jedan pritisak desne tipke. Sve u svemu, cijeli se koncept koristi uz pomoć nogu, a svakako je važno za napomenuti kako je princip korištenja jednostavan, pojednostavljeno pojašnjava Emilly.

Na Ideju godine iz Ludbrega nije stigao samo projekt razrađen na nekoliko stranica. Žiri i drugi prisutni natjecatelji te njihovi mentori mogli su vidjeti prototip ovog miša i doznati kako on u stvarnosti funkcionira. Upravo je izrada tog prototipa bila najizazovniji dio u izradi ovog projekta, otkriva naša sugovornica.

– Za nas je to bilo nešto posve novo. U prva smo dva nastupa dosta detaljno razradili svoje ideje, ali nikada nismo došli do same realizacije, tako da je i za nas bilo čudo da smo uspjeli napraviti nešto što smo pred žirijem mogli i demonstrirati. Prototip miša je napravio Josip uz pomoć mentora Posavca, a trebala su im otprilike tri mjeseca, kaže Emilly.

Žele pomoći podzastupljenim društvenim skupinama

Izdvojeni članak

Splitski srednjoškolci osmislili proizvod kojim bi hrvatski gradovi mogli uštedjeti desetke tisuća kuna

Kada god dobiju zadatak osmisliti neki projekt, dodaje, uvijek se trude realizirati to tako da njihova ideja pomogne manje zastupljenoj društvenoj skupini.

– Nekako se najviše to svodi na osobe s invaliditetom upravo zato što je jako malo proizvoda na tržištu koji su namijenjeni njima ili barem na određeni način prilagođeni. Kako je miš neophodan za korištenje računala, shvatili smo da se i ideja miša za osobe s invaliditetom može realizirati. Na ideju godine odlučili smo se prijaviti upravo zbog odlične atmosfere koja svake godine vlada. Na Ideji godine bili smo već tri puta i svaki put nas iznova oduševi pozitivna atmosfera i poučne povratne informacije koje za svoju ideju dobivamo. Mislim da je takav projekt odličan za uključivanje mladih ljudi u razvijanje vlastitih ideja i samim time poticanje na promjene u društvu, odgovara nam Emilly na pitanja kako su došli na ideju ovog proizvoda i zašto se odlučili ponovno prijaviti na Ideju godine.

Žele usavršiti svoj projekt

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Svestrana učenica MIOC-a osmislila aplikaciju koja pomaže u stvaranju navika

Već smo pisali kako je pobjedu na natjecanju odnio splitski dvojac, Duje Štolfa i Antonio Nikolić koji su osmislili pametni spremnik SortIT. Emilly, koja je sama pred žirijem prezentirala projekt jer se Josip netom prije natjecanja razbolio, kaže kako nisu razočarani time što im je prvo mjesto izmaknulo iz ruku. Posebice zato što se ove godine na Ideju godine prijavio najveći broj natjecatelja otkada se natjecanje održava.

– Mislim da je projekt bio dobro razrađen i da je ideja imala dobru podlogu, odlično je i što smo uspjeli napraviti prototip koji smo na prezentaciji i prikazali, ali imali smo mali peh da se kolega Makoter razbolio pa sam ja morala prezentirati i tehnološki dio projekta koji nije moja jača strana, pa je vjerojatno to najveći razlog zašto nismo bili bolje pozicionirani, smatra Emilly.

Sudjelovanje na Ideji godine samo je jedna od postaja na putu ‘No Hands Mousea’ ludbreških srednjoškolaca, otkriva.

– Želja bi nam bila projekt usavršiti do kraja i predstaviti tu ideju na tržištu, vidjeti razlikuju li se puno naša očekivanja i procjene od stvarnosti i slično. O takvim stvarima još nismo ozbiljno razmišljali, a ni tražili neke dodatne povratne informacije, ali ne isključujemo mogućnost da se nekad na nekom oglasu pojavi upravo ‘No Hands Mouse’, zaključuje Emilly.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap