Pretraga

Odskočna daska koju srednjoškolci trebaju: Splićani otkrili što im je donijela pobjeda na Ideji godine

A- A+

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce u organizaciji portala srednja.hr, čiji je moto ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Natjecanje se održava i ove godine, a njemu ususret porazgovarali smo s još uvijek aktualnim pobjednicima. Najbolji plasman na prošlogodišnjoj Ideji godine ostvario je trojac iz Splita sa svojim projektom LiftOff koji je zamišljen kao ‘slamka spasa’ svim vlasnicima dronova. Za sve one koji se još dvoume oko prijave, prošlogodišnji pobjednici imaju važne poruke.

Ideja godine 2018. pobjednički tim| foto: Ivan Božić; srednja.hr

Roko Radanović i Toma Puljak, tada učenici III. gimnazije Split te Dražen Barić iz splitske Elektrotehničke škole, imali su najbolju srednjoškolsku ideju 2018. godine. Splićani su osmislili LiftOff, multifunkcionalnu aplikaciju za ljubitelje i vlasnike dronova koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti vremenskih prilika za let. Jednostavnije rečeno, odgovara na njihovo pitanje kakvo će biti vrijeme za polijetanje.

Projekt prošlogodišnjih pobjednika pomaže drugim programerima

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Najbolju srednjoškolsku ideju nagrađujemo putovanjem u Europi

Pobjeda na Ideji godine 2018. odvela ih je na studijsko putovanje u Amsterdam u organizaciji visokog učilišta Effectusa – studija financija i prava. Sudeći prema njihovim riječima, bilo im je ludo i nezaboravno, upoznali su nove ljude, te im je putovanje proširilo vidike, o čemu više možete čitati ovdje.

Iako je njihov projekt imao veliki potencijal za uspjeh na tržištu, otkriva nam član tima Dražen, dečki su odlučili LiftOff poštedjeti komercijalnog korištenja.

– Nakon velikog raspona kontakata koje nam je natjecanje pružilo, raspisali smo sva gledišta i komentare drugih ljudi. Iako su oni bili pozitivni, zaključili smo kako takav sustav zahtjeva punu posvećenost čemu nismo bili spremni. Ono što smo zauzvrat napravili jest pružili pomoć s tehnološkog aspekta tako da smo podijelili izvorni kod s drugim programerima, kako bi im olakšali neke probleme s kojima smo se mi susretali, a mogli bi uštedjeti mnogo vremena u razvoju nečeg sličnog. Naravno da bi voljeli raditi na LiftOffu u budućnosti – ponosni smo na ono što smo napravili, priča nam Dražen.

Naime, Toma, Roko i on  danas su malo razdvojeni, iako su u kontaktu i dobrim odnosima. Toma studira na FER-u, Roko se zaposlio, a najmlađi član tima, Dražen, kaže kako se trenutno ‘bavi (ne)učenjem za maturu’.

Ideja godine kao dobra prilika za umrežavanje

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Često postavljana pitanja

Za Ideju godine oni su saznali usmenom predajom, preko Tomine prijateljice.

– Na prvi pogled, izgledalo je kao još jedno obično natjecanje s kojima smo i do sada imali iskustva,  mahom negativna. I nakon trenutka kada smo odlučili poslati prijavnicu nismo shvaćali o kako ozbiljnoj organizaciji i podršci je tu riječ. U poslovnom svijetu najbitnije su preporuke i kontakti – time uvijek postoji netko tko je spreman pomoći. Za jednog srednjoškolca najbitnija je dobra odskočna daska, što je nas osobno motiviralo na prijavu, kaže Dražen.

Prijave za ovogodišnju srednjoškolsku Ideju godine već su otvorene. Rane prijave, dakle za one koji žele dobiti recenziju i priliku za popravak, završavaju 12. travnja, a finalne su 24. travnja. Nakon selekcije članova žirija, do najviše deset najboljih projekata dobit će poziv na finalno predstavljanje 2. svibnja u Zagrebu. Jasna špranca za pobjedu ne postoji, tažimo vaše znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije. Više o Ideji godine 2019. možete saznati ovdje.

A za sve one koji se planiraju prijaviti i misle da je baš njihova poslovna ideja najbolja, prošlogodišnji pobjednici otkrili su svoju tajnu pobjede.

– Tajna pobjede je vrlo jednostavna. Hladne glave smo došli do Zagreba, odlučili prezentirali ono što smo osmislili – predstavili prednosti i nedostatke, skupa s njihovim mogućim rješenjima, te stav kako nam ih je cilj otkloniti ako nam netko ponudi pomoć. Zauzvrat, dobili smo ono što smo tražili. Iako vam ideja na prvi pogled može zvučati prebanalna i jednostavna, pričajte s drugima, potencijalnim korisnicima o njoj. Nitko vam je neće ukrasti, dapače – možete je samo poboljšati, zaključuje Dražen.

__________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su IN2 i Hrvatska zajednica županija, a prijatelj projekta Zicer. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr

Odskočna daska koju srednjoškolci trebaju: Splićani otkrili što im je donijela pobjeda na Ideji godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap