Pretraga

Bivši maturanti savjetuju kako preživjeti stres zvan Državna matura

A- A+

Državna matura je uvijek stresna svima, čak i u idealnim okolnostima, kojih nikada nema. Dok je do sada najveći problem bio odgoda pisanja ispita zbog pogrešno podijeljenih ispitnih vrećica (ali sasvim dovoljno da vas izbaci iz takta), ovogodišnji maturanti se suočavaju s puno većim problemima. Rijetko tko ih razumije, ali ako je nekome jasno kroz što prolaze, onda su to bivši maturanti.

Foto: Srednja.hr

Nakon osnovne i srednje škole, dolazi do najbitnijeg ispita do tada, državne mature. Najstrašniji ispit od svih, ne zato što ga je bitno proći, već zato što je bitno napisati ga dovoljno dobro da si možete osigurati ostatak života kakav ste isplanirali.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Doznali smo što je učenicima najteže na ispitu mature iz Hrvatskog

Većina maturanta je sasvim izgubljena i sama ideja da moraju odabrati faks je dovoljan pritisak, ali ako k tome još dodate i mogućnost manjeg izbora zbog glupih pogrešaka… Malo je reći da je puno toga u igri.

Ipak, većina bivših maturanta je uspješno položila državnu maturu, pa čak i uspješnije no što su očekivali. Odlučili smo ih pitati koji su bili njihovi trikovi za uspješno polaganje ispita, kako bi i ovoj generaciji pomogli da što bezbolnije prođu kroz ovaj period koji ih tek čeka.

Nakon prvog ispita je sve bilo lakše

– Bila sam poprilično spremna za mature, ali tu nelagodu pisanja jednog testa u jednom terminu koji uvelike odlučuje o mojoj budućnosti nikako nisam mogla izbjeći. Kroz nastavu sam se pomalo pripremala što se tiče znanja, a one konačne intenzivne pripreme uslijedile su nakon norijade. I dan danas mi je zbog nekih stvari žao što nisam ranije i temeljitije prošla kroz njih, ali na greškama se uči. Mislim da mi je najgore bilo pred prvu maturu, a onda kad je led bio probijen svakako je bilo lakše. Najveći strah mi je bila sama pomisao na to da će me zateći nešto što ne znam. Pogotovo za esej iz hrvatskog, zato što ako se ne sjetim djela…kako išta započet pisati. No, uvelike mi je pomoglo to što sam kroz te 4 godine stekla dovoljno predznanja i to tako da mi nije bio problem prisjetiti se nekih stvari i iz prvog razreda. Ono što bih si s trenutnog stajališta rekla je da to stvarno nije velika stvar i da ću na faksu tog tipa ispite imati učestalo, savjet je Dite (20).

Istina je da su na faksu ispiti vrlo često puno teži nego što su bili ispiti državne mature, a stres… Pa studenti su poznati po tome da nisu nikada pod stresom, zar ne? Nervozan smijeh haha…

Tajna je u memeovima

– Bila sam dosta opuštena u vezi državne mature zato što sam znala da ću se upisati na fakultet u Italiji, gdje mi je bilo dovoljno dobiti prolaznu ocjenu iz obaveznih predmeta. I u školi sam uvijek bila opuštena u vezi kontrolnih i ispitivanja, pa se to prenijelo i na maturu. Nisam ozbiljno razmišljala o maturi dok nije završila nastava, to je bilo 17.5. te godine. Osjećala sam se sigurno u znanje koje sam kroz četiri godine usvajala i smatrala sam da nema realnog načina da sjednem i naučim, niti ponovim, materijal iz sva 4 razreda iz 5 različitih predmeta. Najviše sam se bojala Hrvatskog, konkretno eseja, i to zato što sam pročitala vrlo malo lektira s popisa. Jedino za što sam se pripremala bio je upravo taj esej iz Hrvatskog. Čitala sam sažetke i analize djela i za svako djelo sam napisala (i time naučila napamet) uvod koji je sadržavao informacije o piscu i smještao djelo u književno razdoblje. To mi je bilo od velike pomoći jer mi je omogućilo da na dan ispita znam kako započeti esej, bez obzira na djelo koje je izašlo. Kroz cijeli proces pripreme za maturu religiozno sam pratila grupu maturanata moje godine. Memeovi su zbilja hrana za dušu. (Nemam savjet za sebe maturanticu, sve je prošlo super. Uči još manje hahaha), iskustvo je Matije (21)

Esej je definitivno jedan od onih dijelova mature zbog kojih je većina maturanata u strahu, no s obzirom na to da je Kiklop maknut s popisa djela, svi su napokon malo odahnuli. Iako je vjerojatno pametnije pročitati sva djela, bitno ih je čitati s razumijevanjem i razmišljajući o osnovnim podacima koji su potrebni za pisanje uvoda.

Lakše je nego što izgleda

– Sjećam se stresa. Po prirodi sam trtaroš ,pogotovo kada su u pitanju ispiti. Sjećam se kako nekoliko dana prije nisam mogla spavati. S pripremama sam počela oko Nove godine zato što sam tad krenula s pripremama koje su trajale 10-ak dana tada i tjedan dana za proljetne praznike. Intenzivno sam se sama počela spremati pri kraju školske godine. Rezultati su bili dobri tako da sam zadovoljna kvalitetom pripreme. Ne sjećam se da me je bilo strah nekog predmeta posebice, više mi je bio taj užasan osjećaj da o tome ovisi ostatak mog života. Rješavanje starih matura mi je najviše pomoglo zato što je to bio način da vidim koliko znam i upoznam se s principom. Tako sam se i rješavala straha zato što sam vidjela da ipak nije tako strašno. Dala bih si savjet da ne paničarim, i rekla da je lakše nego što izgleda, kaže Klara (22).

Ukratko, Klarin savjet je vjerojatno onaj najbolji – nemojte paničariti, zaista nije toliko teško kao što zamišljate. Svi su preživjeli državnu maturu, i vi ćete. Nekako, ali hoćete.

Kako biste to što bezblonije odradili, pogledajte i naš serijal podcasta U centru mature, u kojem pričamo sa čelnim ljudima iz NCVVO-a koji otkrivaju kako što bolje napisati maturu.

državna matura ocjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap