Pretraga

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

A- A+

Dugo iščekivana objava preostalih ispitnih kataloga, koja je u odnosu na prošlu godinu kasnila u prosjeku mjesec dana, danas je ugledala svjetlo dana. Osobito se iščekivalo objavljivanje kataloga iz Hrvatskog jezika, koji uz propisano gradivo, u sebi sadrži i popis lektira koji pristupnici maturi trebaju pročitati za polaganje eseja. No, ni početkom studenoga lista ispitnih kataloga još nije kompletirana. Na stranicama NCVVO-a još uvijek nedostaje katalog za Njemački jezik, koji je ljetos polagalo oko 2.000 kandidata te katalog za Španjolski, koji je u prethodnoj generaciji prijavilo nešto manje od 100 pristupnika.

Foto: srednja.hr

Premda Pravilnik o polaganju državne mature u trećem stavku devetog članka propisuje kako se ispitni katalozi objavljuju na stranicama NCVVO-a na početku školske godine u kojoj se polažu ispiti, u ovoj su se instituciji oglušili o to. Evo i dva mjeseca nakon početka nastave, još uvijek nisu objavljeni svi katalozi. Do danas ih je nedostajalo 11, ali su sada online svi osim onih za Njemački i Španjolski jezik.

MZO dao suglasnost NCVVO-u za sve predmete još prije sedam dana

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ovogodišnju (pre)kasnu objavu kataloga, za koju nam je zabrinutost i zbunjenost izrazilo više učenika i profesora, uvjetovala je i okolnost da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pojedine predložene kataloge više puta vraćalo NCVVO-u radi dodatnih pojašnjenja i dorade, a prije davanja suglasnosti.

– Ministarstvo je od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zaprimilo izmjene postojećih ispitnih kataloga u nekoliko navrata za više nastavnih predmeta. Također, za određene predložene izmjene bila su potrebna dodatna obrazloženja koja su zatražena od NCVVO-a. Potom, doradu navedenih ispitnih kataloga Ministarstvo je zaprimilo 19. listopada, a zatim je Centar dodatno mijenjao ispitne kataloge iz Biologije i Kemije te konačni zahtjev za suglasnost svih ispitnih kataloga dostavio 29. listopada 2018. Ministarstvo je suglasnost za mijenjane ispitne kataloge izdalo 30. listopada, pojasnili su nam jutros (prije nego je objavljeno još devet ispitnih kataloga nap. a.) iz MZO-a.

Unatoč izdanoj suglasnosti za sve predmete još prije sedam dana, NCVVO je tek danas objavio devet od 11 preostalih kataloga, a kako smo napomenuli, dva još uvijek nedostaju.

Na Matematici nema šestara, a na Hrvatskome jeziku esej više nije pola ocjene

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Do sada smo analizirali tek nekoliko ispitnih kataloga, budući da je većina onih koji prijavljuje veliki broj maturanata (Hrvatski jezik, Engleski jezik, Fizika, Biologija, Kemija, Informatika, Povijest) objavljena tek danas.

Među analiziranima je Matematika, na kojoj je ove godine zabranjeno korištenje još jednog važnog pomagala. Nakon što je prethodno zabranjen kutomjer, geometrija će 2019. biti još zahtjevnija, budući da sada pristupnici Matematici neće moći na ispitu posjedovati ni šestar.

Ono što će pristupnicima biti dozvoljeno je džepno računalo, knjižica s formulama te jedno ravnalo (ili trokut).

Kad je pak riječ o Hrvatskome jeziku, ove godine je uz izmjenu nekoliko djela s popisa za esej, promijenjen i način bodovanja pojedinih dijelova testa. Tako će umjesto dosadašnjih pola:pola, udio testa iz književnosti i jezika na ispitu biti 2/3 (odnosno 80 od 120 bodova), a eseja 1/3 (maksimalno 40 bodova).

O ostalim eventualnim izmjenama u katalozima nastavit ćemo vas redovno izvještavati.

Ispitne kataloge (izuzev Njemačkog i Španjolskog) možete pronaći na ovoj poveznici, a do sada objavljene ispitne kataloge u linkovima ispod. Sve vijesti o maturi pratite unutar naše rubrike Matura te na Facebook stranici Maturanti 2019.

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Copy link
Powered by Social Snap