Pretraga

[Matura ’21] Biologija slovi kao teži predmet na maturi, a već je poznato kako će izgledati ovogodišnji ispit

A- A+

Prosječna postotna rješenost bila je između 41 i 50%, odnosno najčešće ocjene bile su dvojka i trojka – slika je to ispita iz Biologije nakon što su izašli rezultati ljetnog roka mature. Ispitni katalog iz tog predmeta je objavljen, a u odnosu na prošlu godinu, u njemu nema novosti. Većina ispita i ovoj će školskoj godini biti sastavljena od zadataka kroz koje maturanti moraju pokazati razumijevanje gradiva.

Foto: srednja.hr

Prema ovogodišnjem kalendaru državne mature, učenici koji odaberu Biologiju taj će ispit pisati 8. lipnja.

Tradicionalno je ona jedan od popularnijih izbornih predmeta, ali slovi i kao jedan od kompliciranijih, pretežito zato što veći broj zadataka zahtjeva razumijevanje gradiva, a ne samo reprodukciju.

Ispituje se znanje iz pet područja

U odnosu na 2018. i 2019., ispitni katalog za Biologiju ostao je nepromijenjen. Ispitom iz Biologije provjeravat će se i ove godine znanje iz pet područja: organiziranost živoga svijeta, razmnožavanje i razvoj organizama, tvari i energija u životnim procesima, ravnoteža i međuovisnosti u živome svijetu te biološka pismenost.

Prema ispitnom katalogu, reproduktivno znanje temeljeno na pamćenju podataka ispituje 30 % zadataka, 50 % – 60 % zadataka u ispitu provjerava upravo razumijevanje i primjenu znanja, dok se rješavanje problema koje uključuje angažiranje svih znanja i kompetencija učenika u ispitu provjerava s 10 % zadataka.

Za rješavanje ispita maturanti imaju 135 minuta, a ispit sadržava ukupno 54 pitanja, od čega je 40 zadataka zatvorenoga tipa i 14 zadataka otvorenoga tipa. Ukupno se na ispitu može ostvariti 80 bodova, po 50% na obje spomenute vrste zadataka.

U tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta, se opisi onoga što maturanti moraju naučiti da bi uspješno riješili ispit, kao i napomene što nije potrebno pamtiti.

Također, u ispitnom katalogu možete pronaći i primjere zadataka uz koje je označena i težina samog zadatka, kao i napomena zahtjeva li samo reprodukciju ili i razumijevanje te pripremu znanja.

– Tijekom pripremanja ispita nije dovoljno iz kataloga uzeti u obzir samo sadržaje kao osnovu učenja, već treba obratiti pozornost na ishode i pripadajuće potpodručje prve i druge razine te na područje kojemu ishod pripada. Također, treba obratiti pozornost na poveznice unutar Biologije i ostalih prirodoslovnih predmeta, napominje se u katalogu NCVVO-a.

Iskustva prošlogodišnjih maturanata

Već smo u uvodu spomenuli kakvi su lani bili rezultati na ovom ispitu, pa napomenimo onda i kako je bodnovni prag za prolazak ispita bio 30% od ukupnog broja bodova.

Izdvojeni članak
matura fizika

[Matura ’21] Objavljeno kako će izgledati ispit iz Fizike: 37 zadataka učenici rješavaju tri sata

Troje učenika s kojima smo porazgovarali ljetos nakon testa kaže nam kako im ispit nije bio pretežak.

– Ma bilo je u redu, neka pitanja su bila zeznutija od ostalih što je i očekivano. Najteži mi je zadatak bio taj sa zebama iz Galapagosa. Mislim da je pitanje bilo kako je otprilike kakve su prilagodbe razvile tijekom evolucije. Pripremao sam se kroz nekoliko skripti raznih izdavača, nisam bas rješavao prošle mature, mislim da su tri skripte sasvim dovoljne za pristojnu ocjenu, kaže nam nam je bivši maturant Josip iz Osijeka.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Biologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.95 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap