Pretraga

Ne znaš čime se želiš baviti? Pronašli smo tehniku koja te vodi do odluke

A- A+

Odabrati karijeru, a prije toga i pravi studij, nije nimalo lak zadatak. Ako se ubrajaš u kategoriju neodlučnih koji su na sve načine neuspješno pokušali otkriti čime se zapravo u životu žele baviti, ovo je tekst za tebe. Pronašli smo tehniku koja će ti oduzeti svega par minuta. Koristeći primjere, pokazali smo i kako iskoristiti dobivene uvide i konačno doći do ispravne odluke.

PVZG

Za ovu tehniku odabira karijere treba ti samo par minuta vremena i malo koncentracije | Foto: PVZG

Scenarij koji redovno maturantima zadaje glavobolje izgleda otprilike ovako: odrasla si osoba, a još uvijek ne znaš što ćeš biti kad odrasteš. Matura je pri kraju, upisne liste fakulteta će se ubrzo nakon toga zaključati, a ti se još uvijek dvoumiš, troumiš ili uopće nemaš pojma čime se želiš baviti u životu. Što ti je činiti? Sve klasične savjete vjerojatno već znaš, a ako čitaš ovaj tekst, vjerojatno ti baš i ne pomažu.

Web stranice svih fakulteta koji te iole zanimaju su odavno pročešljane, syllabusi pregledani, roditelji konzultirani. Prijatelji su podijelili sve savjete koje imaju i već su polako umorni od tvojih žalopojki. Niškoristi su i online testovi koji na temelju tvoje osobnosti ili omiljenog predmeta u školi pokazuju tvoju idealnu karijeru. Želimo ti poručiti da ne očajavaš. Pronašli smo tehniku za koju možda ne znaš, a vrlo je jednostavna i iskorištava snagu vizualizacije.

Ključno je odgovoriti na samo jedno pitanje

Sve što ti treba je svega par minuta vremena te malo tišine i mira. Udobno se smjesti i zamisli svoj život u budućnosti. Ne razmišljaj o tome kojim se poslom želiš baviti. To je zamka, jer bez konkretnog iskustva niti ne možeš znati što sve taj posao točno uključuje. Umjesto toga, odgovori na sljedeće pitanje: kako izgleda moj idealni radni dan, onaj koji mi uopće nije dosadan? Ovo je pitanje puno specifičnije i zapravo lakše za odgovoriti.

Jesi li svaki dan u kontaktu s puno ili malo ljudi? Radiš li u timu ili samostalno? Jesi li menadžer ili menadžerica koji vode druge ljude? Obavljaš li posao za koji je važno razumjeti druge ljude ili ti je važnije razumijevanje tehnologije? Uključuje li tvoj posao računanje i podatke? Jesu li tvoji zadaci kreativni ili si više osoba od logike? Ako radiš nešto kreativno, je li tvoj fokus na vizualnoj umjetnosti ili pisanoj riječi? Je li on vezan uz digitalnu ili fizičku stvarnost? Ovo je puno pitanja, ali odgovor na njih bi ti mogao pomoći da vizualiziraš svoj idealni radni dan i time suziš svoje polje interesa.

PVZG

Zamišljajući svoj idealni dan otkrit ćeš kakav te posao zapravo privlači, a potom možeš odlučiti koja te konkretno karijera zanima | Foto: PVZG

Okej, sad kad imaš sve odgovore, vrijeme je da ponovo razmisliš o konkretnim karijerama. Kako bismo ti pomogli pronaći one u skladu s tvojim odgovorima, udružili smo se s Poslovnim veleučilištem Zagreb (PVZG). Na primjeru njihovih smjerova ćemo ti pokazati kako spoznaje o tome što za tebe znači zabavan dan na poslu iskoristiti da konačno odlučiš što studirati i čime se zapravo želiš baviti u životu.

Karijera za kreativne ljude koje zanima digitalni svijet

Primjerice, odgovarajući na pitanja iskristaliziralo se da ti je svejedno radiš li u velikoj korporaciji, maloj agenciji ili samostalno. Kreativna si osoba i najviše ćeš se zabavljati s točno takvim zadacima, a najviše te privlači rad u digitalnoj sferi. Znaš kako prenijeti svoje ideje i misli drugima. Kužiš ljude i lako se stavljaš u tuđu poziciju.

Za tebe bi super izbor bila karijera komunikacijskog stručnjaka, jer ćeš s njom imati sve ovo i puno više. Ako više voliš pisanu riječ, možeš postati novinar ili content marketing djelatnik, a ako uz to imaš i žicu za vizualno, možeš biti i social media manager. Prouči program Preddiplomskog i specijalističkog diplomskog stručnog studija marketinga i komunikacija na PVZG-u i doznaj više o karijeri u komunikacijama.

Karijera za kreativce koji žude za dinamičnim poslom

Recimo, nadalje, da si kreativna osoba koja se pronašla u svemu što smo do sada naveli, ali s jednom razlikom – ne zanima te posao koji ćeš raditi isključivo digitalno. Zanima te umjetnost, kultura, slikarstvo, glazba, film ili nešto drugo, i tvoj idealni radni dan uključuje rad u tim sferama. Ne zanimaju te rutinski poslovi i želiš da tvoj radni dan bude dinamičan – dio si za računalom, dio na sastancima, dio na ‘terenu’.

Za tebe je odličan izbor karijera u menadžmentu i produkciji kulture. Stručnjaci ovog područja rade kao producenti, menadžeri festivala i različitih događanja ili kao istraživači kulturnog razvoja. Upravljaju galerijama, muzejima, koordiniraju umjetničke aktivnosti poput kazališnih ili nakladničkih, ali mogu raditi još puno toga. Za više informacija, pogledaj program Preddiplomskog stručnog studija menadžmenta i produkcije u kulturi na PVZG-u.

PVZG

Jednom kada odrediš karakteristike posla koji je idealan za tebe, sve što trebaš je usporediti ih sa studijskim programima koji te zanimaju | Foto: PVZG

Karijera za osobe od logike, podataka i tehnologije

Zamišljajući idealan dan na poslu, ne žele svi komunicirati ili se baviti umjetnošću i kulturom. Možda si osoba koja je više tip od logike. Voliš rješavati probleme i pronalaziti najučinkovitije načine za obaviti neki zadatak. Brojevi, matematika i računanje su tvoja snaga i želiš ju iskorištavati na svom radnom mjestu. Razumiješ se u tehnologiju i privlači te ideja svakodnevnog rada s njom.

Ako se slažeš s ovim tvrdnjama, mogla bi ti odgovarati karijera u gospodarskoj logistici. Stručnjaci u ovoj branši bave se upravljanjem opskrbnim lancima. Pojednostavljeno rečeno, oni su odgovorni za protok svega što nam treba za funkcioniranje društva – svih proizvoda, usluga i informacija. To je složen proces, ali oni ga planiraju i provode kombinirajući znanja o tehnologiji i prometu. Prouči program Preddiplomskog stručnog studija gospodarske logistike na PVZG-u i doznaj više o mogućnostima razvoja karijere u tom području.

Zašto odabrati PVZG?

Studiji na PVZG-u su moderni te na njima predaju stručnjaci s jako puno iskustva iz prakse. Sama praksa je važan dio studija. Veleučilište surađuje s najboljim tvrtkama i agencijama u Hrvatskoj čiji stručnjaci dolaze na PVZG i praksa se obavlja tamo. Tako studentice i studenti stječu iskustvo koje im je korisno za pronalazak posla nakon studija.

Za sve učenice i učenike koji na maturi ostvare izvrstan rezultat, odnosno skupe više od 700 bodova, u tekućoj akademskoj godini PVZG osigurava popust na školarinu. Osim toga, popust na školarinu ostvaruju i neke druge skupine poput članova iste obitelji, sportaša, prijelaznika s drugih visokih učilišta, nezaposlenih i drugih. Iskustva bivših PVZG studenata pročitajte ovdje, a više o mogućnostima studija pronađite ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Poslovnog veleučilišta Zagreb