Pretraga

Družba Pere Kvržice ostala je bez Pere: Preminuo glumac koji ga je utjelovio u filmu

A- A+

U 69. godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo je glumac Mladen Vasary koji je publici poznat još po ulozi iz mlađih dana kada je glumio Peru u filmskoj adaptaciji lektire Mate Lovraka – Družba Pere Kvržice. Filmski, televizijski i kazališni glumac rođen je u Sloveniji, a školovao se u Parizu nakon čega se vratio u Hrvatsku. Vijest o njegovoj smrti objavilo je Gradsko kazalište ‘Zorin dom’ iz Karlovca.

Mladen Vasary u ulozi Pere Kvržice u filmskoj adaptaciji lektire Mate Lovraka ‘Družba Pere Kvržice’ | Foto: Screenshot HRT

Družba Pere Kvržice ostala je bez svog vođe Pere. Glumac koji ga je utjelovio u filmskoj adaptaciji lektire Mate Lovraka dok je imao 16 godina, Mladen Vasary, preminuo je nakon duge i teške bolesti u 69. godini života. Vijest o njegovoj smrti objavilo je Gradsko kazalište ‘Zorin dom’ iz Karlovca.

– Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag još od malih nogu kada ga pamtimo kao Peru Kvržicu te mnogobrojnim ulogama i predstavama koje smo rado gledali. Karlovačka publika sigurno će ga pamtiti po maestralnoj ulozi Bažuleka u posljednjoj režiji velikana Georgija Para ‘Dobri čovjek Bažulek’. Mirno putuj Vaske, nedostajat će tvoj zarazni osmijeh, nevjerojatna energija i znanje, poručili su iz kazališta.

Vasary je rođen u Sloveniji, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je kasnije i predavao. Nakon što je završio Akademiju otišao je u Pariz gdje je završio privatnu školu francuskog glumca  i završio privatnu školu Jacquesa Lecoqa. Neko je vrijeme bio u inozemstvu gdje je glumio u mnogim kazalištima i to u djelima Williama Shakespearea i Molièrea.

Glumio je u više zagrebačkih kazališta poput Teatar &TD, Dramsko kazalište ‘Gavella’, Malo kazalište Trešnja, Komedija, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu, a posljednjih godina i u Teatru Ulysses.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap