Pretraga

Europski parlament dao zeleno svjetlo: 20.000 tinejdžera dobit će besplatne karte za putovanje Europom

A- A+

Europski parlament dao je zeleno svjetlo za dijeljenje besplatnih Interrail karata tinejdžerima diljem Europe. Pilot projekt trebao bi započeti iduće godine s idejom da se 20.000 besplatnih karata dodijeli tinejdžerima na njihov 18. rođendan. Dodjela će se finalizirati, ako sve bude po planu, u 2020. godini, piše Lonely Planet.

Foto: Pixabay

Svi oni koji dobiju Interrail karte uživat će u neograničenim putovanjima europskim željeznicama za neko određeno vrijeme. U državama poput Latvije, Cipra i Malte te recimo Hrvatske, koje nemaju pokrivenost Interrailom odnosno razvijenu željezničku infrastrukturu bit će osigurane besplatne karte za druge oblike prijevoza, piše Lonely Planet.

‘Ovo će omogućiti mladima da upoznaju ljepotu i raznolikost Europe’

Izdvojeni članak

Želite putovati, a nemate visok budžet? Uz ovaj vodič to više nije problem

Jedan od predvodnika ovog pokreta i član Europskog parlamenta ispred Njemačke Manfred Weber, kazao je kako će besplatne karte za Interrail omogućiti mladima da upoznaju ljepotu i raznolikost Europe i to u tri tjedna kroz sljedeće dvije godine.

TRENUTNE CIJENE ZA INTERRAIL KARTE

Trenutno, Interrail karta omogućuje putovanje kroz 30 različitih zemalja, uključujući Švicarsku, Italiju, Njemačku, Nizozemsku, Austriju i Francusku. Za one koji imaju između 12 i 27 godine početna je cijena 283 EURA za kartu koja omogućuje svakodnevno putovanje Interrail mrežom u trajanju od 15 dana.

Samo 18-godišnjaci koji su građani EU ili oni koji legalno borave u nekoj od država članica mogu sudjelovati u dodjeli Interrail karata.

Od hrvatskih europarlamentaraca jedino Ruža Tomašić protiv ovog prijedloga

Kada su Manfred Weber, Wim Van de Camp i Jose Manuel Fernandes od Europske komisije prije godinu dana tražili da se uvede program dodjele besplatnih Interrail karata, kontaktirali smo naše zastupnike u Europskom parlamentu te ih upitali kakav će biti njihov stav kod izglasavanja programa. Od ukupno 9 zastupnika, sumnjičavost prema projektu i njegovoj svrsi izrazila je jedino Ruža Tomašić, nazvavši to populističkim potezom.

Izdvojeni članak

Pitali smo naše europarlamentarce hoće li podržati prijedlog o besplatnoj InterRail karti za mlade

-Riječ je o klasičnom populizmu. Lijepo zvuči i tako je predstavljen da je političarima teško biti protiv jer u tom slučaju ispada da su protiv mladih. Jasno je da to putovanje nije besplatno nikome osim krajnjem korisniku. On će dobiti poklon od političara, a račun će platiti europski porezni obveznici među kojima ima i jako puno mladih koji zarađuju svoj novac na tržištu. Oni su danas opterećeni ogromnim administrativnim teretom i previsokim nametima, a dobar dio tog novca koristi se za financiranje upravo ovakvih nepotrebnih programa. Ispada da one koji rade i bore se na tržištu kažnjavamo visokim porezima da bismo drugima financirali dokolicu. To je kriva poruka mladima, rekla je tada Tomašić.

Dodatno je utvrdila da se radi o populističkom potezu kupovanja mladih birača, a ne nečemu što mladima stvarno treba.

– Ovako je to čisto kupovanje mladih birača i dodatno skriveno subvencioniranje europskih željeznica koje su neučinkovite i već ionako troše previše novca poreznih obveznika. Koliko god to nepopularno bilo, zdrav razum nalaže mi da budem protiv. Ako se taj novac već mora potrošiti, onda radije mladima koji nakon srednje škole ne nastavljaju školovanje platimo dodatne seminare iz financija, poduzetništva i EU fondova kako bi lakše uspjeli na tržištu, zaključila je Tomašić.

Europski parlament dao zeleno svjetlo: 20.000 tinejdžera dobit će besplatne karte za putovanje Europom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap