Pretraga

Evo kako u sedam koraka otvoriti tvrtku

A- A+

Činjenica da poznajete dva strana jezika u Hrvatskoj nije dovoljna da pronađete posao. Uvjerila se u to i bivša studentica Ivana Bojčić, koja je diplomirala talijanski i njemački jezik na Sveučilištu u Zadru. Ova 28-godišnjakinja slala je molbe za radna mjesta profesorice, prevoditeljice, turističke djelatnice u Zadru i Zagrebu, ali se dugo nitko nije javljao. Odlučila je stvari uzeti u svoje ruke te proučavajući rad prevoditeljskih agencija sama otvorila jednu. U sedam koraka je pojasnila kako izgleda proces otvaranja vlastite tvrtke u Hrvatskoj.

Foto: Facebook

‘Vrijediš onoliko koliko stranih jezika govoriš’, stara je izreka, ali kod nas često neprimijenjiva na stvarnu situaciju. U to se uvjerila i diplomirana profesorica talijanskog i njemačkog jezika Ivana Bojčić. Naime ona je nakon završetka studija dugo tražila posao kao profesorica, prevoditeljica ili turistička djelatnica, međutim dobivala je stalno odbijenice, a ponekad čak ni to.

Izdvojeni članak

Najnagrađivaniji mladi inovator Mate Rimac našao se pred najvećim izazovom do sada

Dugu agoniju prekinula s(p)retna pretraga na internetu

– Ta agonija nezaposlenja trajala je nekih godinu dana, već na rubu očaja, počela sam slati i molbe za poslove koji nemaju veze s mojom strukom – slala sam molbe za spremačice, pekarice, konobarice…i dobivala odgovore poput ‘Vi ste prekvalificirani za nas i ne bismo Vam mogli isplaćivati plaću’, rekla je Ivana za Poslovni.hr.

Iako je počela gubiti nadu jer se činilo kako je nitko ne želi, u svojoj potrazi nije odustala. Tako je guglajući jednog dana naletjela na Proz.com, odnosno direktorij prevoditelja i prevoditeljskih agencija. Proučavajući poslove, profile, forume i jezične rasprave, shvatila je da posla ima, samo ga nekako treba uzeti. 

Nakon godinu dana očaja, trud se naposljetku isplatio te je počela dobivati prve honorarne poslove, kao profesor i prevoditelj. Time se sve više ‘uvlačila’ u prevoditeljsku industriju, a otvorila joj se suradnja sa stranim agencijama.

Sama se u svom tom razdoblju usavršavala, posjećivala prevoditeljske konferencije, stjecala poznanstva te je procijenila da je vrijeme i za novi korak.

Izdvojeni članak

Mladi poduzetnik objasnio zašto bi mladi trebali preskočiti fakultet

‘Tvrtka za 10 kuna’ u sedam koraka

Ivana je odlučila otvoriti jednostavno d.o.o., odnosno popularnu ‘tvrtku za deset kuna’. Za Poslovni.hr je pojasnila u sedam koraka, kako se to čini.

1. Smislite naziv tvrtke. Dostupnost istog naziva (ne možete registrirati već postojeći naziv) provjerite na sudreg.pravosudje.hr .

2. Na šalteru hitro.hr možete predati naziv tvrtke, ‘caka’ je u tome što ime mora imati značenje na hrvatskom jeziku ili biti na jednom od jezika EU. Moj naziv je na hitro.hr bio odbijen, ali je prošao preko javnog bilježnika pa savjetujem da odmah idete kod javnog bilježnika i da on to učini za vas.

3. Javni bilježnik. Ponesite osobnu iskaznicu i objasnite mu situaciju, oni već znaju postupak otvaranja jednostavnog d.o.o.-a i pripremit će vam sve dokumente. Razmislite o tome koje ćete sve djelatnosti prijaviti. Pitajte ga i za vaš sljedeći korak.

4. Javni bilježnik će vas kontaktirati u roku od 2-3 dana i javiti je li naziv vaše tvrtke prihvaćen. Ako je, morate srediti papirologiju s javnim bilježnikom (potpisati izjave i ovjere) i platiti sudske pristojbe i osnivački polog. Sačuvajte sve odreske i račune jer ćete ih morati pokazati bilježniku.

Izdvojeni članak

Hrvatsko mjesto u kojem tvrtke zapošljavaju cijele razrede

5. Nakon dobivanja OIB-a tvrtke i potpisivanja kod bilježnika (i sada ste razriješili sve s javnim bilježnikom), idite na zavod za statistiku, ali prethodno obavezno dajte izraditi pečat, isti obavezno ponesite u zavod za statistiku. Informacije o formularu koji trebate popuniti i što trebate iskopirati i donijeti pročitajte ovdje. Ako niste sigurni što trebate popuniti, pomoći će vam u zavodu.

6. Kada dobijete rješenje zavoda za statistiku, uputite se sa SVIM dokumentima (i pečatom) do banke u kojoj želite otvoriti poslovni račun. Koristite internet bankarstvo, da lakše upravljate poslovnim računom. To će vam sve objasniti djelatnici u banci.

7. Ako ćete surađivati s inozemnim tvrtkama u EU, potreban vam je EU VAT broj. Za to ćete (sa svim dokumentima uključujući ugovor o sjedištu tvrtke) morati otići do vaše porezne uprave, gdje ćete dobiti nekoliko obrazaca za popunjavanje. Izdavanje tog broja obavlja se na licu mjesta.

Ivana je napomenula da joj je za sve papire uz izradu pečata trebalo tisuću i 100 kuna, a njena tvrtka se zove BoLingo.

Evo kako u sedam koraka otvoriti tvrtku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap