Pretraga

Evo kolike su plaće prema pojedinim zanimanjima u Hrvatskoj

A- A+

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u 2013. godini bila je 5.515 kuna, prema Državnom zavodu za statistiku. U skladu sa srozavanjem tekstilne industrije u Hrvatskoj, ali i u Europi dolazi podatak da najniže prosječne plaće imaju zaposleni u proizvodnji odjeće. Radi se o 2902 kune, što je zapravo jedina prosječna plaća ispod tri tisuće kuna. S druge strane osam djelatnosti ima prosječnu mjesečnu plaću iznad osam tisuća kuna. No, najbolje su plaćeni djelatnici u reklamnoj i propagandnoj promidžbi. Prosječna plaća u 2013. im je bila 9.776 kuna! U tablicama provjerite prosječne plaće za 30-ak drugih djelatnosti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj, u 2013. godini bila je 5.515 kuna. Najniže plaće imali su djelatnici u proizvodnji odjeće, odnosno 2902 kuna, što je i jedina prosječna mjesečna plaća ispod tri tisuće kuna. Na drugoj strani, ljestvicu najplaćenijih zanimanja predvodi promidžba, reklamne ili propagandne vrste s prosječnih 9,776 kuna. Državnom prosjeku od 5.515 kuna, najbliži su djelatnici u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša s 5446 kuna.

Izdvojeni članak

Hrvatice po prvi put u povijesti obrazovanije od Hrvata, no manje plaćene

Diplome na FER-u i RGNF-u po primanjima najpoželjnije

Prema visini prosječnih plaća u Hrvatskoj, nameće se zaključak da je najbolje studirati Fakultet elektrotehnike i računarstva te Rudarsko-geološko-naftni fakultet. Po nekoliko zanimanja s oba navedena fakulteta su prosječno jako dobro plaćena.

Tako djelatnici u telekomunikacijama, koje postoje i kao smjer na FER-u, imaju prosječne plaće od 8699 kuna mjesečno. Tu su i računalno programiranje i savjetovanje s 8,557 kuna, informacije i komunikacije s 7.759 kuna.

Ako ste pak zaposleni kao naftno-rudarski stručnjak, također se možete nadati životu na visokoj nozi u Hrvatskoj. Naime prosječna plaća u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina je 8,552 kune, dok je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda 8,102. Daleko iznad hrvatskog prosjeka je i rudarstvo i vađenje. prosječne mjesečne plaće u ovim djelatnostima su 6,711 kuna.

Zanimljivo da je ipak prepoznat potencijal, dvaju spomenutih fakulteta, budući da se od jeseni otvara studij energetike u Šibeniku, koji će biti svojevrsna simbioza FER-a i RGNF-a.

Izdvojeni članak

Društveno korisni poslovi, koji su i izvrsno plaćeni

Najtraženija zanimanja ispod prosječne plaće

Već mjesecima, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najviše radnika dobiva posao u prerađivačkoj industriji. Prosječna plaća u ovoj djelatnosti je 4,899 kuna.

U veljači ove godine su po broju zaposlenih osoba, slijedile djelatnosti trgovina na veliko i malo, građevinarstvo i pružanje usluge smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Obzirom na sezonalnost hrvatskog tržišta rada, zapošljavanje u spomenute tri grane rast će i u narednim mjesecima. Prosječna mjesečna plaća u trgovini, u 2013. je bila 4.726, građevinarstvo 4.643 te usluge smještaja i priprave hrane 4.819 kuna.

Izdvojeni članak

Zanimanja koja su u Hrvatskoj najbolje i najlošije plaćena

U obrazovanju plaće također ispod prosjeka

Kada je riječ o djelatnicima u obrazovanju, opće je poznato da su potplaćeni. Prosječna plaća u obrazovanju, načelno gledano je 5.484 kune. No, znatne su razlike po pojedinim obrazovnim nivoima. Tako nastavnici zaposleni u osnovnim školama imaju najniže plaće u obrazovnom sektoru. U 2013. su prosječno iznosile 4.931 kunu.

Slijede ih zaposleni u predškolskom odgoju s 5.133 kune te srednjoškolski profesori 5.274.

Dakako profesori na fakultetima su kudikamo plaćeniji te im je prosječna mjesečna plaća prošle godine iznosila 8.119 kuna.

U tablicama pogledajte prosječne mjesečne plaće za više od 30 djelatnosti.

Copy link
Powered by Social Snap