Pretraga

[FAN FEKT] Tunel na Sljemenu gradili su ratni zarobljenici, a trebao je prolaziti kroz cijelu Medvednicu

A- A+

Zagrebački tunel ‘Sljeme’ završen je 1952. godine, a izgradili su ga ratni zarobljenici Drugog svjetskog rata. Ideja je bila napraviti tunel kroz cijelu Medvednicu i spojiti Zagreb od Gračana do Zagorja. Od toga se ipak odustalo, ali i danas se ponekad govori o tom projektu, uglavnom prije izbora.

autor: Željko Žitnik| Tunel ‘Sljeme’

Tunel koji se na Sljemenu počeo graditi 1947. godine zamišljen je od Gračana do Zagorja. Kasnije je također bilo govora da se napravi tunel s tri cijevi kroz Medvednicu, koje bi bile dulje od šest kilometara, objavljeno je na www.medvednica.info.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovaj je hrvatski grad prije dva milenija bio tri puta veći nego danas

Plan je bio da kroz dvije cijevi prolaze prometnice s dvije trake, a kroz srednju vlakovi ili tramvaji. Kada bi se takav projekt realizirao, bio bi to najduži tunel u Hrvatskoj. Tunel ‘Mala Kapela’ dugačak je 5,8 kilometara, ‘Sveti Rok’ od njega je kraći za 100 metara, a ‘Učka’, koja spaja Istru i Primorje, dugačka je 5,1 kilometar.

Danas se ispred i na početku tunela ‘Sljeme’ nalazi poligon Hrvatske gorske službe spašavanja, na kojem se vježba penjanje i ostale vještine potrebne za snalaženje u planini, a tunel koriste i brojni građani koji se zapute u šetnju prirodom.

Copy link
Powered by Social Snap