Hrvatice seksualno neodgovorne: Gotovo polovina abortusa obavljeno je na ženama u 20-im godinama

Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite. Velik je to broj žena koje ne koriste kontracepciju, a u 2008. godini gotovo 40 posto pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina.

Hrvati su nažalost narod koji slabo vodi brigu o svom zdravlju i koji ne stupa baš pametno u seksualne odnose. Pisali smo već kako zabrinjavajući broj djevojaka odgađa prvi ginekološki pregled, a još veću zabrinutost potiče činjenica da svaka treća Hrvatica prakticira seks bez zaštite.

Spolne bolesti možete dobiti i bez seksa, doznajte na koje načine!

Gotovo polovina abortusa obavljeno na ženama u 20-im godinama

Hrvatska se tako nalazi na dnu ljestvice po korištenju kontracepcijskih sredstava u Europi, piše Vecernji.

U 2008. godini gotovo 40 posto svih pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina. Upravo radi tog šokantnog podatka potrebno je pronaći način za zaustavljanje ovakvog trenda.

Zdravstveni stručnjaci se slažu – nova, revolucionarna metoda kontracepcije, poznatija pod nazivom ‘pilula za dan poslije’, može dati dobre rezultate.

Evo koliki je stupanj učinkovitosti različitih vrsta kontracepcije

‘Pilula za dan poslije’ može dosta pomoći

Tableta je jedina metoda u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju. Ukoliko se primjeni unutar 72 sata nakon spolnog odnosa, sprječava oko 84 post neželjenih trudnoća. ‘Pilula za dan poslije sadrži samo jednu dozu, čime se izbjegava pogrešno doziranje. Ona je također dostupna isključivo na recept kojeg propisuje ginekolog.

Odgovori