Pretraga

I jedna srednja škola dobila opomenu inspekcije zbog dežurstva učenika pa ukinula tu praksu

A- A+

Proteklog je tjedna dosta bure u dijelu javnosti koja prati događanja iz obrazovanja izazvala vijest o tome kako je inspekcija, a temeljem prijave anonimca, u OŠ Nedelišće u Međimurskoj županiji zabranila dežurstva učenika na ulazu u školu. Iako ne postoji propis koji to izričito zabranjuje, opomenu inspekcije na rad dežurnog učenika dobila je uoči ove školske godine i Gimnazija Sisak, koja je sama ukinula praksu dežuranja učenika. Ipak, rezultati ankete koju smo proveli među čitateljima portala srednja.hr kažu kako je većina naših čitatelja protiv zabrane dežurstava u srednjim školama.

Foto: Ava Dickson, Unsplash

Po nalogu inspekcije OŠ Nedelišće ukinula je dežurstva učenika na ulazu u škole, vijest je to koja je odjeknula proteklog tjedna. Kako je pojasnio ravnatelj te škole, inspekcija se pritom pozvala na članke zakona koji govore o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi te da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje, dok se prilikom dežurstava mogu naći u potencijalnoj opasnosti zbog susreta s nepoznatim im osobama.

Dežurstva ukinuta i u Gimnaziji Sisak

Izdvojeni članak
školski hodnik

Inspekcija zabranila dežurstva učenika na ulazu u školu: Anonimac prijavio da se djecu izrabljuje

Iako su brojne osnovne škole u posljednjih nekoliko godina ukinule praksu dežurstava učenika na ulazu u školu, to nije slučaj sa srednjim školama, od kojih mnoge tu praksu još uvijek provode.

No, ne i Gimnazija Sisak, gdje je inspekcija također prigovorila na rad dežurnog učenika, a nakon toga je i ondje okončana takva vrsta angažmana za učenike.

– Prosvjetna inspekcija je po anonimnoj prijavi na rad pojedinih nastavnika bila na uvidu 24. kolovoza 2019. godine. Tada je usmeno prigovorila na rad dežurnog učenika. Budući da sam i sam imao prigovor na rad dežurnih učenika nisam dvojio oko odluke, te je Škola brisala članke Kućnog reda koji se odnosio na dežurstvo učenika. Problem je s kontrolom ulaska u školu jer smatram da to ne mogu raditi spremačice ili domar. Za sada to nije riješeno u našoj školi. Mala pomoć nam je video nadzor u koji ima uvid samo ravnatelj, pojasnio nam je profesor Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak.

Čitatelji većinom protiv ukidanja dežurstva učenika

Na portalu srednja.hr proveli smo dvije ankete u kojima smo čitatelje pitali što misle o ukidanju dežurstva u srednjim i osnovnim školama.

Prvo anketno pitanje glasilo je: ‘Je li inspekcija trebala zabraniti dežurstva učenika na ulazu u Osnovnu školu Nedelišće?’. Do trenutka pisanja ovog teksta (17:32), na to je pitanje odgovorila 1.751 osoba. Većina sudionika, njih 51,49% kaže kako se ne slaže sa zabranom dežurstava u osnovnim školama, dok njih 36,57% kaže kako odobrava potez inspekcije u slučaju OŠ Nedelišće te da bi dežurstva u osnovnim školama trebala biti zabranjena. Preostali postotak glasača u anketi, njih 12%, nema jasan stav oko ovog pitanja.

 

Drugo anketno pitanje koje smo vam postavili glasi: ‘Bi li i u srednjim školama trebalo ukinuti praksu dežurstva učenika na ulazu u škole?’. Do trenutka pisanja teksta u toj je anketi sudjelovalo 819 čitatelja. Većina sudionika, njih 66,01% odabralo je opciju ‘ne, i komunikacija sa strankama koje dolaze u školu oblik je učenja’, dok je njih 30,20% glasalo za opciju ‘da, učenici nepotrebno izostaju s nastave i to ne bi trebao biti njihov posao’. Svega 3,91% sudionika ankete nije sigurno trebaju li se u srednjim školama ukinuti dežurstva đaka.

I jedna srednja škola dobila opomenu inspekcije zbog dežurstva učenika pa ukinula tu praksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap