Pretraga

Koprivnički profesori i učenici kroz humanitarnu udrugu svojim đacima omogućuju pravo na školovanje

A- A+

Prema Ustavu Republike Hrvatske, obrazovanje je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima i u skladu s njegovim sposobnostima. Ova lijepa ideja kod nas u praksi izgleda malo drugačije. To ljudsko pravo zagarantirano temeljnim zakonom države u realnosti baš i ne ostvaruje svatko. Taj su ozbiljan problem primijetili i profesori Obrtničke škole Koprivnica pa su stvar uzeli u svoje ruke. Nešto više od tri godine pomažu socijalno ugroženim učenicima. Kako bi im omogućili školovanje u jednakim uvjetima, svake im školske godine pribavljaju udžbenike, obuću, odjeću i ostale potrepštine za dolazak i kvalitetno prisustvovanje u nastavi. Osim toga, u humanitarne akcije uključuju i svoje učenike. Od 15 srednjoškolaca koji u slobodno vrijeme pomažu svojim vršnjacima, u prošloj se godini najviše iskazao Matija Kolarić iz 3. razreda pa je i nagrađen za najboljeg mladog volontera u Koprivnici za 2016. godinu.

Matija Kolarić, volonter udruge ‘Zlatni šegrt’ , na dod0jeli nagrade ‘Zlatni volek’| foto: Volonterski centar Koprivnice

Profesori i zaposlenici Obrtničke škole Koprivnica udrugu ‘Šegrtsko srce’ osnovali su u prosincu 2013. godine s ciljem humanitarnog djelovanja prema učenicima i njihovim roditeljima.

Odlučili su osnovati udrugu jer su primijetili kako sve više obitelji sve teže ispunjava financijske zahtjeve koje pred njih stavlja obvezno školovanje djece, osnovno pravo zagarantirano Ustavom republike Hrvatske.

Članovi i osnivači humanitarne udruge Šegrtsko srce 2014. za svoj su doprinos društvu dobili i nagradu ‘Ponos Hrvatske’, koja im je i uručena u veljači 2015. godine.

Izdvojeni članak

Dvadesetogodišnji Filip Trezner dobio Državnu nagradu za volontiranje

Neki učenici cijeli dan provedu u školi bez da nešto pojedu

– U radu s učenicima nastavnici primjećuju da neki dolaze u istoj odjeći cijeli tjedan ili pak cijeli mjesec. Da cijeli dan provedu u školi bez da nešto pojedu, da u zimi po kiši i snijegu dolaze u platnenoj laganoj obući, nerijetko i bez zimske jakne jer eto, to su stvari koje im njihovi roditelji ne mogu priuštiti. Imamo odličnu suradnju s lokalnim Centrom za socijalnu skrb pa kad detektiramo takvu djecu, nastojimo im pomoći i u školovanju, ali i njihovim obiteljima u svakodnevnom životu, opisao nam je tajnik humanitarne udruge ‘Šegrtsko srce’ Dario Jembrek zabrinjavajuću situaciju u lijepoj našoj ‘Zemlji znanja’.

Profesor Jembrek dodaje kako je u nešto više od tri godine pomoć svojih profesora i školskih kolega primilo preko 80 učenika. Prvenstveno u školovanju, ali i u svakodnevnim životnim potrebama.

Udruga posljednje tri školske godine za učenike slabijeg socijalnog statusa kupuje školski pribor, odjeću i obuću te radnu obuću za obavljanje prakse. Osim toga, svojim su đacima financirali i troškove zdravstvenih pregleda te izdavanja sanitarnih knjižica, bez kojih oni koji se obrazuju za prehrambena i ugostiteljska zanimanja ne mogu obavljati praktičnu nastavu.

Također, pokrivaju troškove svakodnevne prehrane za 36 učenika, a plaćaju i gotovo isto toliko mjesečnih karata za prijevoz. Sve je ovo realizirano putem članarina, donacija građana i privatnih tvrtki, a pomogle su lokalne i regionalne uprave te samouprave.

Izdvojeni članak

Riječki studenti svojim znanjem pomogli izbjeglicama u kampu Opatovac

U posljednje dvije godine kroz projekte prikupili više od pola milijuna kuna

Osim toga, svojem okruženju pomažu i kroz humanitarne akcije. Prošle je školske godine proveden projekt ‘Zajedno za zajednicu’, kroz koji su s po 500 kuna mjesečno za svakodnevne potrepštine pomagali 20 obitelji učenika Obrtničke škole Koprivnica. U sklopu projekta, 30 je učenika dobilo i cijelu školsku opremu: od udžbenika i bilježnica, do tenisica za satove tjelesne kulture.

Ukupna vrijednost projekta ‘Zajedno za zajednicu’ bila je gotovo 170 tisuća kuna, a sredstva je osiguralo tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

– Ove pak školske godine provodimo projekat ‘U školu zajedno 2016./2017.’, koji financira sedam pomoćnika u nastavi i to u tri srednje škole i dvije osnovne škole na području Koprivničko-križevačke županije. Vrijednost projekta je preko 400 tisuća kuna, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Koprivničko-križevačka županija, dodaje tajnik udruge Šegrtsko srce Dario Jembrek kako su svoje aktivnosti proširili i na druge škole u okolici.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako možete postati UN-ovi volonteri i na koje beneficije pritom imate pravo

Uz 86 profesora, svojim vršnjacima pomaže i 15 učenika

Udruga ukupno broji 130 članova, od čega je 86 profesora. Svojim kolegama vrijedno pomaže i 15 učenika. Među srednjoškolcima, posebno se istaknuo Matija Kolarić iz trećeg razreda.

On je izradio web stranicu Udruge, administracijsko sučelje za rad na stranici te program za efikasnije korištenje bonova za prehranu. Isto tako, radi i na izgledu Facebook stranice, a za svoje je zalaganje dobio i priznanje ‘Zlatni volek’, koje se dodjeljuje najboljim volonterima Koprivnice.

– Pa moja motivacija je to što mogu pomoći nekome, ali i to što sam pomogao nekome budi sreću u meni. Međutim, ne mogu reći da me i želja za učenjem nije potakla da radim nešto. Dok razvijam nove software, uvijek naučim nešto novo, tako da me i to potaknulo. Jer radom i učenjem postajemo bolji u onome što radimo, a mislim da ovo želim raditi cijeli život, kaže nam Matija.

Izdvojeni članak

Gdje i kako možete volontirati te besplatno putovati svijetom

Zabavlja se programiranjem, a volontiranje ga ispunjava

Ističe kako se volontiranjem bavi u slobodno vrijeme. Rad na računalu ga svakako zabavlja pa se programiranjem ionako bavi iz zabave. Kada još čuje da je svojim radom i proizvodom nekome olakšao život, to ga dodatno ispunjava i motivira na nove pobjede.

– Što se tiče mog najvećeg uspjeha, to je zasigurno suradnja s Googleom, koji nam je pomogao stvoriti tvrtku kroz koju smo kreirali mobilnu aplikaciju napredniju i od Photomatha, no moramo ju i dalje razvijati. Još je dosta toga ostalo nerazvijeno pošto Google kasni s ispostavom nekih svojih alata i licenca, objašnjava Matija.

Uz volontiranje za Šegrtsko srce i razvoj tvrtke s Googleom, Matija volontira i za tvrtku Koprivnički poduzetnik, čiji je edukator na radionicama programiranja.

– Sa KC Inkubatorom sam započeo suradnju odmah nakon ljetnog hackatona, gdje smo unutar jednog dana morali kreirati aplikaciju za pomoć građanima Koprivnice. Tamo su me zamijetili i od tada sam aktivan predavač svih radionica u inkubatoru. Vrlo je zabavan posao kada možete podučiti ‘kikače’ programiranju. Uvijek bude veselja, zabave i smijeha, a to je onaj faktor koji čini programiranje zanimljivijim, za kraj nam je rekao Matija, učenik 3. razreda zanimanja tehničar za računalstvo Obrtničke škole Koprivnice.

Copy link
Powered by Social Snap