Pretraga

Mladim matematičarima glavni je cilj Međunarodna olimpijada

A- A+

Talentirani srednjoškolci tek nakon Državnog natjecanja mogu izboriti mjesto za Međunarodnu olimpijadu, koja će se ove godine održati u Tajlandu, pa su mladi zagrebački matematičari s pripremama počeli već početkom godine. Posljednjih tjedan dana na PMF-u svakodnevno vježbaju zadatke koje mogu očekivati u testu.

Udruga Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organizirala je pripreme za zagrebačke srednjoškolce povodom Državnog natjecanja iz matematike, koje će se održati od 8. do 10. travnja. Ovo već tradicionalno okupljanje talentiranih mladih Zagrepčana osmišljeno je kako bi se učenici što bolje pripremili za događaj kojim si mogu osigurati plasman na međunarodne olimpijade, ali i izravan upis na željeni fakultet.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac bez greške do zlata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Svega par godina stariji mentori više su im kao prijatelji

Osim zbog učenja, srednjoškolci se na Prirodoslovno matematičkom fakultetu okupljaju i radi druženja s kolegama koje interesiraju slične stvari, a svega par godina stariji mentori više su im kao prijatelji pa u učionici vlada opuštena atmosfera.

– Za prošla ‘Državna’ sam puno vježbao pa mi se trud na kraju i isplatio. I ove godine očekujem odličan uspjeh, jer sam se ponovno kvalitetno pripremaju i vježbao kako bi dodatno podigao razinu svojeg znanja, izjavio je učenik 3. razreda XV. gimnazije u Zagrebu Petar Orlić, koji je i prijašnjih godina osvajao prva mjesta na Državnom natjecanju iz matematike.

Izdvojeni članak

[Stem bez straha] Popularni profesor Milun: Matematiku može savladati svatko, a tajna je u teoriji

Za međunarodna natjecanja srednjoškolci moraju u dodatne kvalifikacije

Svojim znanjem izborio je i nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se održala u Cape Townu, glavnom gradu Južnoafričke republike. Za osvajanje medalje nedostajao mu je samo jedan bod pa se nada kako će i ove godine zaslužiti novu priliku.

Kako bi srednjoškolci izborili mjesto među najboljim mladim matematičarima, osim uspjeha na Državnom, znanje i vještinu moraju dokazati i na dodatnim testovima koje pišu najbolji učenici sva četiri razreda. Šest najuspješnijih odlazi na Međunarodnu, a drugih šest na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu.

– Prošle godine sam ostvario svoju prvu pobjedu na ‘Državnom’, ali u kvalifikacijama sam izborio samo odlazak na Srednjoeuropsku olimpijadu na kojoj sam osvojio brončanu medalju.  Zadovoljan sam tim rezultatima, ali ovo mi je sada posljednje srednjoškolsko natjecanje pa želim izboriti nastup na Međunarodnoj olimpijadi i to mi je trenutno najveća motivacija zbog čega i dolazim na ove pripreme, najavio je Josip Pupić obranu naslova, ali i odlazak na matematičku smotru u kojoj sudjeluju srednjoškolci iz stotinjak država svijeta.

Izdvojeni članak

[STEM bez straha] Ne vježbajte matematiku

Svojim projektima studenti pokušavaju popularizirati često omraženi predmet

Volonteri udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić trenutno mentoriraju svoje mlađe kolege isključivo u Zagrebu, međutim, svojim projektima ovaj često omraženi predmet pokušavaju popularizirati i u drugim hrvatskim gradovima.

– Naša udruga ima mentore samo u Zagrebu, ali svojim se izletima trudimo učenicima diljem Hrvatske pokazati čime se bavimo te ih upoznati s našim projektima, poput zimskog i ljetnog kampa, koje organiziramo već godinama ili školjke, web arhive zadataka iz matematike, objasnio nam je student PMF-a i Matko Ljulj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap