Pretraga

Možete besplatno skinuti font koji pomaže disleksičarima u čitanju

A- A+

Disleksija će mnogim osobama prestati biti veliki problem zahvaljujući grafičkom dizajneru Christianu Boeru. Ovaj 33-godišnji Nizozemac i disleksičar još kao student osmislio je tipografiju (font) Dyslexie koja će olakšati čitanje osobama s ovim poremećajem.

theeducatorsroom.com

Zahvaljujući Nizozemcu Christianu Boeru, odnosno njegovoj tipografiji (fontu) Dyslexie, život disleksičara postat će znatno lakši. Naime, ovaj 33-godišnji grafički dizajner, koji sam pati od disleksije, još kao student krenuo je razvijati novi font koji će olakšavati disleksičarima čitanje, a nedavno ga je na svojoj web stranici ponudio besplatno, piše State.com.

Raditi na ovoj tipografiji Boer je počeo u sklopu projekta na Umjetničkoj akademiji u Utrechtu u Nizozemskoj. Font će olakšati čitanje disleksičarima jer pravi drastičnu razliku u oblikovanju sličnih slova kao što su mala slova ‘b’ i ‘d’.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Svaki peti tinejdžer pati od poremećaja u prehrani


U Hrvatskoj svako deseto dijete s poremećajem

Pretpostavka je da u Hrvatskoj svaki deseti učenik pati od disleksije i disgrafije, a njihov broj u posljednje vrijeme raste. Pritom treba naglasiti kako se poremećaji čitanja i pisanja javljaju neovisno o intelektualnim sposobnostima djece. Gledano po spol, od ovog poremećaja u većoj mjeri pate dječaci, piše Glas Slavonije.

– Tradicionalni fontovi dizajnirani su isključivo s estetskog stajališta, što znači da često imaju karakteristike koje čine slova i znakove teško prepoznatljive za osobe s disleksijom, naveo je Boer na svojoj web stranici, dodajući kako često slova u riječi izgledaju preslično.

Zbog poremećaja u pisanom izričaju, osobe koje pate od istoga za posljedicu imaju i poteškoće u učenju. Prema dosadašnjim istraživanjima oko 17 posto stanovništva ima disleksiju, a 33-godišnji Nizozemac se nada da će njegov font podići pomoći disleksičarima, ali i podići razinu svijesti oko tog poremećaja.

Dokazano je da Dyslexie pokazuje pozitivne rezultate te da povećava jednostavnost u čitanju. A nezavisne studije provedene na sveučilištima u Twente i Amsterdamu došle su do rezultata koji otkrivaju kako skoro tri četvrtine učenika ima manje pogrešaka u čitanju pri polaganju ispita pisanih ovim fontom.

Možete besplatno skinuti font koji pomaže disleksičarima u čitanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap