Pretraga

Najveći šokovi i iznenađenja u protekloj godini

A- A+

Ništa nas više ne može iznenaditi česta je fraza u Hrvatskoj, no svake godine nešto nas ipak šokira. Donosimo vam pregled najvećih iznenađenja protekle godine. Evo što smo izabrali.

Na kraju godine mi novinari smo skloni podvlačiti crtu, rezimirati i zaključivati. Fokusiramo se na velike događaje pa ih pretresemo i rangiramo kako bi lakše bilo sažeti bitna zbivanja. Moram priznati da se većina tih događaja ponavlja ili ih se makar očekuje ipak svake zime kad se, kako sam već rekao, podvuće crta ukaže se nekoliko velikih i značajnih situacija koje ni najveći proroci nisu mogli očekivati.

Upravo listu s najvećim iznenađenjima pripremili smo vam u nastavku. Kriterij je bio neočekivanost, ali i medijski odjek.

Izdvojeni članak

Intervju: 29-godišnjakinja se posvetila pomaganju poplavljenima, nominirana je za građanku Europe

Velika poplava

Na prvu apsurdno zvuči kada vidite poplavu u istočnoj Hrvatskoj među ovogodišnjim iznenađenjima, jer kako nas svake godine iznenadi ista stvar. Pa eto uspjelo je još jednom, a ovog puta rezultat je bio katastrofalan. Više tisuća ljudi je evakuirano, a materijalna šteta je bila golema.

Ciklona Donat uzrokovala je goleme padaline tijekom desetak dana da bi 17. svibnja Sava probila nasipe kod Rajeva Sela. Tom prilikom jedna je osoba smrtno i stradala. Snage Hrvatske vojske izašle su na teren, a agonija je trajala sve do 23. svibnja kada se vodostaj počeo spuštati. Početkom lipnja pronađeno je tijelo i druge žrtve velike poplave.

Sanacija štete traje i dan danas, a deseci obitelji žive u improviziranim naseljima jer su njihovi domovi uništeni.

Izdvojeni članak

Facebook sladoled s Murtera oduševio Amerikance

Kaskaderka s Murtera

Murter je preko noći, krajem rujna, postao svjetski hit, a slavu može zahvaliti svojoj stanovnici 58-godišnjoj Maji S. koja je minijaturnim Peguotom preskočila podignuti tišnjanski most. Nekim čudom ovaj kaskaderski podvig zrele otočanke, koja između ostalog radi u šibenskoj školi, netko je zabilježio kamerom pa je video osvanuo na YouTubeu.

Isti se u rekornom roku proširio webom, a osim što je brza i žestoka Murteranka zainteresirala medije iz regiona, pažnju ovom slučaju dao je između ostalog i Daily Mail pa je Lijepa naša dobila promociju u neočekivanom obliku.
Uz pozornost i više od 2 i pol milijuna pogleda na YouTubeu dotična je zaradila i 250 kuna kazne.

Kako gospođa Maja S. nije izašla u javnost sa svojom pričom, njen nesvakidašnji potez postao je plodno tlo za teorije. Pričalo se kako joj je dijete bilo bolesno, da i inače voli stati na gas pa čak i to da je kasnila na kavu. Naravno, posljedna i najbizarnija teorija je u našoj kolektivnoj svijesti ostala kao najizglednija.

Bilo kako bilo kaskaderski raspoložena Murteranka najzaslužnija je za učestale viceve o ženama za volanom koji su se pričali ove jeseni, a samim tim zaslužila je i mjesto na našoj listi.

Pad Milana Bandića

Milan Bandić je uhićen. Vijest o pritvaranju i USKOK-ovoj istrazi protiv najmoćnijeg gradonačelnika u Hrvatskoj zatrpala je medije.

Izdvojeni članak

Bandić garantira mladima rad u gradskim ustanovama za 1600 kuna

Karizmatični i kontroverzni političar dugo je izbjegavao otrovne strlice oponenata, no naposljetku nije uspio izbjeći povećalo organa zakona. S Milanom Bandićem te nedjelje, 19. listopada, pali su i Slobodan Ljubičić, Josip Pripuz te još 16 suradnika.
USKOK i policija su zajedničkim snagama pretresali dokumente i nekretnike osumljičenih, a mnogi su pozvani i na obavjesne razgovore.

Nakon mjesec dana sudac je odrezao goleme jamčevine, a Bandić je slobodu morao platiti čak 15 milijuna kuna koje mu je posudio odvjetnik Hanžeković.
Danas se Milan Bandić mirno šeće Zagrebom, ne smije obavljati nikakve poslove vezane za grad, ali vrijeme troši volontirajući.

Rasplet u slučaju jednog od najupečatljivijih hrvatskih političara posljednjeg desetljeća saznat ćemo u 2015.

Neodigrani derbi

Hrvatski nogomet dugo će pamtiti 22. studeni. Ne, nije se tog dana rodila nova nogometna zvijezda, nije posrijedi bio uspjeh reprezentacije već po prvi puta najveći domaći derbi, onaj Hajduka i Dinama, nije odigran.

Hajdukovi nogometaši nisu istrčali na maksimirski travnjak u znak prosvjeda protiv crnih listi koje su dobar dio Torcide trebale ostaviti izvan stadiona. Šok i čuđenje zavladali su Hrvatskom, jer odavno je na našim prostorima nogomet više od sporta.

‘Bile’ je po povratku u Split dočekalo 10 tisuća navijača na Poljudu, a tjedan dana kasnije na rivi je uprizoren prosvjed s tri do pet puta više ljudi. Nije se u datoj situaciji najbolje snašao ni predsjednik HNS-a Davor Šuker pa se skrivao po svijetu.

Izdvojeni članak

Deset najvećih nogometnih derbija

‘Za HNS neodigrani derbi je početak povjesti. Do tada je sve bilo sjajno i sada treba sankcionirati one koji su doprinijeli da se utakmica ne igra. Za Hajduk to nije početak nego kraj, zadnja kap koja je prelila čašu’, kazao je jednom prilikom Željko Vela objasnivši bit problema.

Hajduk je naposljetku drastično kažnjen, a Dinamo gotovo sigurno novi stari prvak… no priča oko neodigranog derbija nije ni blizu svoga kraja.

Sinčić postao predsjednički kandidat

Zahuktavanje utrke za Pantovčak iznjedrila je jedno veliko iznenađenje. Među samo četiri kandidata koji su skupili traženih deset tisuća potpisa našao se i potpuni anonimac, 25-godišnji student s FER-a Ivan Sinčić. Novo lice hrvatske političke scene iznjedrio je antibankarski aktivistički pokret Živi zid čiji je već neko vrijeme Sinčić član.

Neuobičajnom kampanjom i programom mladi ferovac figurira kao autsajder, no posljednje ankete koje mu predviđaju desetak posto glasova sugeriraju kako ga građani shvaćaju sve ozbiljnije.
Bez obzira na ishod predsjedničkih izbora, Ivan Vilibor Sinčić jedno je od najvećih ovogodišnjih iznenađenja, a krije li se potencijal da učini još više vidjet ćemo već 28.prosinca.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać (desni klik -> pogledaj sliku)

Copy link
Powered by Social Snap