Pretraga

Nakon nastavnika prosvjeduju učenici? Ukidaju im mobitele u školama pa prijete da će izaći na ulicu

A- A+

Početkom ove godine gotovo su svi svjetski pa i domaći mediji prenijeli vijest kako u Francuskoj na snagu stupa zabrana korištenja mobitela u školi, kako pod nastavom tako i na odmorima. Ograničavanje korištenja mobitela u školi nedavno je uvedeno i u sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija. Mobiteli se ne smiju koristiti pod nastavom, a kako nam kažu učenici niti pod odmorima, dok ih pod ispitima moraju odložiti na posebno mjesto. Srednjoškolcima Varaždinske županije to se nije svidjelo pa zbog novih pravila učenici nekoliko škola prijete – prosvjedom!

foto: pixabay

Prošloga je mjeseca Varaždinska županija osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač, dostavila uputu o korištenju mobitela u školama. Uputom je od ravnatelja zatraženo da se pravilnicima o kućnom redu regulira i korištenje mobitela te privatne informatičke opreme u školama-

Tijekom ispita učenici mobitele moraju odlagati u posebnu kutiju

Izdvojeni članak

Učenici se usprotivili mobitelima pa ih zagrebačka škola zabranila: ‘Previše smo bili okupirani tim malim uređajima’

Cilj je regulirati korištenje mobilnih uređaja tijekom nastave tako da se time ni na koji način ne ometa odvijanje nastave.

– Prema naputku poslanom školama, učenici smiju nositi mobitel u školu, ali on ne smije biti aktiviran tijekom nastave. Nije predviđeno aktiviranje mobitela bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja te se mobiteli ne bi smjeli koristiti osim u hitnim slučajevima. Tijekom pismenih provjera znanja, učenici bi bili obvezni odložiti mobitele u za to predviđenu kutiju, kažu nam iz ureda za odnose s javnošću Varaždinske županije.

Dodaju, održani su i kolegiji ravnatelja osnovnih i srednjih škola, na kojima je bila iznesena tema regulacije korištenja mobitela, na što ravnatelji nisu imali nikakve primjedbe. Zamjenik župana, Tomislav Paljak, kaže kako se ne radi ni o kakvim zabranama i kako cilj nije ograničavati korištenje modernih tehnologija. Jedina je namjera, tvrdi, uvesti red i jasna pravila.

– Naime, velika većina učenika posjeduje mobilne uređaje, a oni nikako ne smiju biti potencijalno sredstvo ometanja nastave ili odvraćanja pažnje učenika. Smatramo da korištenje mobitela u osnovnim i srednjim školama ne smije biti nekontrolirano te smo zbog toga ravnateljima uputili preporuke na koji način to podrobnije regulirati internim aktima, navodi Paljak.

Zbog novih pravila učenici zaprijetili – prosvjedom!

Izdvojeni članak

U pojedinim hrvatskim školama mobitel se ne smije koristiti niti pod odmorom, a zbog kršenja tog pravila može se dobiti i ukor

Varaždinske učenike koji se neće pridržavati novih pravila očekuju sankcije. Najstroža je mjera privremeno oduzimanje mobitela ili privatne informatičke opreme, koja bi se učenicima vratila uz prisutnost roditelja ili skrbnika.

No, učenicima nekoliko varaždinskih škola nova pravila nisu baš dobro sjela. Štoviše, uputu Županije smatraju zabranom, a zbog nje najavljuju i – prosvjed!

– U srijedu se organizira Vijeće učenika svih srednjih škola Varaždinske županije u kojem će se donijeti odluka o pisanju žalbe županu. Ako se žalba ne prihvati, tada krećemo s potpuno legalnim prosvjedom zbog kojeg nijedan učenik neće snositi posljedice, poput neopravdanih sati. Želimo prosvjedovati protiv zabrane ikakvog korištenja mobilnih telefona. Odlučeno je da se kod ulaska u školu mobilni telefon mora ugasiti – ne utišati, već ugasiti do kraja. Smatramo da je korištenje mobitela neprikladno u svrhe koje nisu nastavne, ali isto tako smatramo da imamo pravo imati upaljene mobitele i zadržati ih kod sebe za vrijeme usmenih i pismenih provjera. Sve je stvar dogovora, ne shvaćamo zašto bismo trebali dati nekome naše privatno vlasništvo. Uz to, čak ni pod odmorom nam nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone jer ih profesori mogu oduzeti te bi roditelji morali doći po njih, kazala nam je jedna učenica Gospodarske škole u Varaždinu.

Kako su nam potvrdili iz županije, županijski Savjet mladih u srijedu će sastati sa zamjenikom župana, Tomislavom Paljkom.

– Na tom sastanku će predstavnici učenika moći iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, pri čemu će zajedno raspraviti o eventualnom korištenju mobitela tijekom velikog odmora, poručuju za kraj iz županijskog ureda za odnose s javnošću.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap