Pretraga

Novi prometni znak ulicama velikog europskog grada: Iz HAK-a objasnili što znači

A- A+

Na ulicama Stuttgarta, glavnog grada njemačke pokrajine Baden-Württemberg, pojavio se novi prometni znak. Riječ je o znaku koji zabranjuje pretjecanje biciklista i motociklista.

Screenshot: YouTube

Da u nekim zemljama raste svijest o biciklistima i njihovom uključivanju u promet, svjedoči i najnoviji primjer iz Stuttgarta, glavnog grada njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

U tom gradu prvi se put od prošlog tjedna može vidjeti novi prometni znak – crveni krug u kojem se s lijeve strane nalazi crveni automobil, a s desne bicikl i motocikl. Ovaj znak, pojasnili su iz Hrvatskog autokluba (HAK), označava zabranu pretjecanja bicikala i motocikala u toj ulici. Zabrana prestaje nakon što vozač naiđe na sličan znak na kojem su sva tri vozila sive boje te su prekrižena s pet paralelnih linija.

– Širina prometnog traka varira, zbog čega vozila ne mogu držati minimalni bočni razmak od biciklista od 1,5 metara. Biciklističke i automobilske staze na ovoj su odvojene isprekidanom linijom, što ipak ne omogućuje slobodan prolaz automobila jer je nemoguće ostvariti minimalno 1,5 metara bočnog razmaka (pri pretjecanju), koliko je propisao zakonom. To u praksi znači da će se na ulici vozači motornih vozila morati voziti iza biciklista, pojasnili su iz HAK-a.

Iz gradske uprave Suttgarta pojasnili su kako je zabrana pretjecanja u ulicama u kojima se nalazi ovaj znak uvedena jer su vozači više puta pogrešno procijenili situacije u kojima mogu pretjecati bicikle i motocikle. Kazna za one koji prekrše ovaj prometni propis je 70 eura.

A ako ste među onima koji izlaze na prometni ispit ili jednostavno žele provjeriti svoje znanje, to možete učiniti i kroz seriju pitanja u sustavu kvizovi.srednja.hr. Dovoljno je u tražilicu utipkati naziv teme ‘Prometni ispit’. Jedno od pitanja izdvojili smo i u nastavku.

Novi prometni znak ulicama velikog europskog grada: Iz HAK-a objasnili što znači
Share via
Copy link
Powered by Social Snap