Pretraga

Foto: Situacija na raskrižju posvađala Hrvate na Fejsu, koji automobil ima prednost?

A- A+

Na sva pitanja u prometnom ispitu koja se odnose na raskrižja kandidati u autoškolama moraju odgovoriti točno. U suprotnom ne prolaze taj dio ispita. No, neke prometne situacije nerijetko izazivaju velike rasprave, pa i svađe na društvenim mrežama. Popularna Facebook stranica ‘Prometne zgode i nezgode’ objavila je snimku zaslona s Google Mapsa koja prikazuje situaciju ispred trgovačkog centra u Splitu, uz pitanje tko u ovoj situaciji ima prednost.

– Već smo drugi put dobili isto pitanje vezano za ovo križanje pa je možda vrijeme za razjasniti neke stvari. Dakle, pratitelj smatra da vozilo koje dolazi iz garaže shopping centra (u žutom krugu) treba propustiti vozilo koje skreće lijevo (narančasti krug). Točno ili netočno?, stoji u opisu fotografije poviše koja je objavljena na popularnoj Facebook stranici ‘Prometne zgode i nezgode’.

Objava izazvala svađe na Facebooku

Ova objava izazvala je ogromne rasprave, prikupila je skoro 500 komentara. Većina ističe da osoba koja je postavila pitanje nije u pravu te da bi vozilo u narančastom krugu morao pričekati jer prema hijerarhijskom redoslijedu na raskrižju prvo idu prometna svjetla pa tek onda prometni znakovi.

– Ne gleda se i semafor i znak istovremeno. Kad semafor ne bi radio, onda bi prednost imao ovaj koji skreće, naveo je pratitelj stranice.

Drugi pak, smatraju da bi vozilo u žutom krugu moralo propustiti ono u narančastom.

– Nikad vozilo koje izlazi iz garaže nema prednost naspram vozila na glavnoj cesti. Narančasto vozilo ima prednost, napisao je jedan pratitelj.

Izdvojeni članak
Antonija, Ramona i Marija u podcastu o autoškoli

Panika, neovisnost i odgovornost: Zbog nekih iskustva iz autoškole i vožnje neki se boje sjesti za volan

Vozilo u narančastom uopće ne skreće ulijevo, niti se nalazi u traci iz koje se može skretati

No, postoje i oni koji su ispravno zaključili kako je ova rasprava potpuno – bespredmetna. Naime, vozilo u narančastom krugu uopće ne skreće jer nema upaljen žmigavac za skretanje ulijevo, niti se nalazi u traci iz koje bi moglo skretati ulijevo. Iz satelitske snimke na Google Mapsu vidljivo je da tlocrtna signalizacija u toj ulici pokazuje da se vozilo u narančastom krugu u toj traci može kretati samo ravno.

– Isprva sam mislila da lik u narančastom ima prednost, onda sam skužila po komentarima da je i s druge strane semafor, pa sam pomislila da lik u žutom ne poštuje semafor, a onda sam skužila da narančasti nema upaljen žmigavac i ne čini se da skreće uopće. Nema potrebe raspravljati o tome tko tu ima prednost. No, da obojica imaju zeleno na semaforu prednost bi imao onaj tko ide ravno. Znakovi se gledaju ako semafor ne radi, i tada bi narančasti imao prednost. Ne znam čemu bilo kakve ostale filozofije, navela je treća pratiteljica stranice.

cesta split2

Satelitska snimka ceste na kojoj se dogodila ‘sporna’ situacija | screenshot: Google Maps

Podsjetimo kako su tema našeg posljednjeg Redakcija podcasta bile upravo autoškole i vozački ispiti. Čitav podcast možete poslušati na našem YouTube kanalu.