Pretraga

Od beskućnice do velemajstorice: Afričku tinejdžericu na partiju šaha izazvao Bill Gates

A- A+

Phiona Mutesi, 17-godišnja djevojka iz Kampale, glavnog grada Ugande, tijekom samo nekoliko godina prošla je fenomenalan put od beskućnice do šahovske prvakinje svog kontinenta. Zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima privukla je pozornost javnosti, a za njen slučaj zainteresirao se čak i Bill gates koji je izazvao na partiju šaha.

Ime Phione Mutesi vam vjerojatno ništa ne znači, no uskoro bi za nju mogao znati cijeli svijet. Ova 17- godišnja djevojčica iz slamova Kampale, glavnog grada Ugande na sebe je privukla pozornost sjajnim šahovskim sposobnostima. Prije dvije godine je predstavljala Afriku na Šahovskoj olimpijadi koja se održavala u Rusiji, a tada je za nju čuo i Bill Gates kojega je zainteresirala njena fascinantna životna priča.

Bez oca, novca i krova nad glavom

Phiona je naime, s tri godine ostala bez oca koji je preminuo od ADIS-a, a majka se iz dana u dan borila kako joj ne bi ništa nedostajalo te joj je to neko vrijeme i uspjevalo. Djevojčica je krenula u školu i vrlo brzo se pokazala kao iznimno talentirana za učenje, a uskoro će postati jasno kako se u njoj krije i potencijalno velika šahistica.

Uz i onako teške uvjete u kojima je živjela i školovala se Phioni je
život uskoro postao još teži. Napori njene majke razbili su se o hridi
siromaštva. Završavaju na ulici, a Phiona biva prisiljena prekinuti školovanje.

Partija šaha s Billom Gatesom

Godine 2005. prvi put sjeda za ploču i uz pomoć misionara uči pravila. Kako sama kaže, tada se potpuno zarazila šahom. – Volim šah jer se ničega ne bojim kada ga igram. Nije mi bitno je li s druge strane djevojka ili dječak ili pak odrastao muškarac, jer uvijek znam da mogu pobjediti, opisala je razloge svoje strasti Mutesi. Njezin nesvakidašnji talent nije prošao nezapaženo. Uz pomoć nekolicine šahista, Phiona je započela svoj munjevit put od beskućnice do juniorske šampionke Afrike i svjetske slave.

Dani bijede su iza nje i ponovno se vratila u školske klupe, a o njenome životu je napisana i knjiga te snimljen dokumentarac ‘The Queen of Katwe: A Story of Life’. Zanimljivo je da je baš putem knjige za Mutesi čuo i Bill Gates te je poželio upoznati i izvati na partiju šaha. Dvoboj je dogovoren, a Mutesi će, nakon što se odredi datum, otputovati u Ameriku kako bi nastavila promovirati spomenutu knjigu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap