Pretraga

Otkrivena nova Zemlja

A- A+

Europski znanstvenici otkrili su novi potencijalni egzoplanet u neposrednoj blizini Zemlje, udaljen svega 22 godine putovanja svjetlosnom brzinom. Tvrde da nije ni prehladno ni pretoplo za postojanje tekuće vode, a novi potencijalno nastanjiv planet nazvali su Gliese 163c.

Nova super-Zemlja otkrivena je u orbiti zvijezde Gliese 163, u takozvanom ‘zelenom pojasu’ gdje je moguće formiranje vode, što upućuje na to i da je život moguć. Nije međutim poznato ima li stvarno vode, ali ovaj je planet definitivno kandidat za moguće postojanje života, objavio je američki portal SPACE.com.

-Sveti gral istraživanja egzoplaneta je pronaći planet koji orbitira oko zvijezde na pravoj udaljenosti tako da nije preblizu, gdje će zbog visoke temperature ispariti sva voda, niti previše daleko gdje će se sve zamrznuti. Ovaj je planet taman u središtu nastanjive zone, kazao je Steven Vogt, astronom na Sveučilištu u Kaliforniji.

Ustanovili su da je taj planet novi najbolji kandidat za podršku tekućoj vodi i život kakav poznajemo.

Planet su nazvali super-Zemljom jer je 4,5 puta masivniji od Zemlje, a treba mu 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvijezde. Planet se nalazi 22 svjetlosne godine daleko od Zemlje u sazviježđu Škorpiona.

Otkrivena nova Zemlja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap