Pretraga

Otkriveni novi planeti: Jedan od njih prvi je koji je velik kao Zemlja i potencijalno naseljiv

A- A+

NASA je objavila da je pronašla novi planet. Ime mu je TOI 700 d i potencijalno je naseljiv te je veličine Zemlje. Nalazi se u sustavu koje ima svoje “sunce”, to jest zvijezdu sličnu Suncu. Uz ovaj, otkriven je još jedan planet, TOI 1338 b, a otkrio ga je mladi pripravnik koji je u NASA-u došao u ljeto nakon trećeg razreda srednje škole. To je prvi otkriveni planet koji se vrti oko čak dva “sunca”.

Screenshot YouTube

NASA-in satelit TESS pronašao je novi planet izvan sunčevog sustava. Riječ je o prvom planetu koji je veličine Zemlje, a da je moguće naseljiv. Udaljen je oko 100 svjetlosnih godina od nas što je relativno blizu nas, kako su rekli iz NASA-e. Ovo otkriće predstavljeno je u ponedjeljak, 6. siječnja, na 235. sastanku Američke astronomske udruge u Honoluluu.

Izdvojeni članak

Donosimo 16 zapanjujućih činjenica koje vjerojatno niste znali o našem planetu

Ime planeta je TOI 700 d i jedan je od tri planeta koja se vrte oko zvijezde slične Suncu u sustavu TOI 700. Novotkriveni planet taman je dovoljno udaljen od spomenute zvijezde da bi mogao imati vodu na površini, stoji u priopćenju NASA-e.

Prvo su znanstevnici mislili da u sustavu TOI neće biti života jer su vjerovali da je prevruće, ali su dodatnim provjerama ipak shvatili da nije tako. U timu koji je shvatio da je život u TOI-u ipak moguć je i jedan srednjoškolac, Alton Spencer.

Novootkriveni planet drugačiji je od Zemlje. Vjeruje se da je na jednoj strani uvijek dan i da oblaci nastaju drugačije na Zemlji te da vjetar puše potpuno drugačije. Planetu treba 37 dana da napravi krug oko svojeg “Sunca”. Druga dva planeta u ovom sustavu su drugačija i oba su bliže “Suncu”. Jedan od njih je kamena pustoš, a drugi je plinovit te nisu pogodni za život.

NASA je predstavila još jedno otkriće, a u priopćenju kojeg su objavili stoji da je za njega zaslužan  Wolf Cukier, mladić koji je kao pripravnik nakon treće godine srednje škole u ljeto došao u NASA-in Centar. Trebao je ispitati varijacije u sjaju zvijezde koju je zabilježio NASA-in satelit, a već negdje trećeg dana pripravništva uočio je signal iz takozvanog sustava TOI 1338 za koji je isprva mislio da je riječ o zvjezdanoj pomrčini, ali ispostavilo se da je riječ o planetu nazvanom TOI 1338 b.

Riječ je o prvom planetu koji se okreće oko dva “Sunca”. Ta se dva “sunca” vrte jedno oko drugog. Jedno od njih je veće od našeg za 10 posto, a drugo je manje i hladnije.

Otkriveni novi planeti: Jedan od njih prvi je koji je velik kao Zemlja i potencijalno naseljiv
Share via
Copy link
Powered by Social Snap