Pretraga

Srednjoškolac otkrio novi planet skoro sedam puta veći od Zemlje i s dva sunca

A- A+

Wolf Cukier, 17-godišnji pripravnik u NASA-inom centru Goddard Space Flight u Marylandu za zadatak je dobio proučiti podatke o sjaju zvijezda u sklopu misije Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Proučavanjem tih podataka otkrio je planet 6.9 puta veći od Zemlje.

Wolf Cukier

Screenshot: YouTube

Učenik srednje škole Scarsdale, 17-godišnji Wolf Cukier promatrao je podatke o sjaju zvijezda u drugom, 1.300 svjetlosnih godina udaljenom sustavu, kada je uočio zatamnjenje na jednom od sunca tog sustava.

Planet 6.9 puta veći od Zemlje

Ispostavilo se da je riječ o planetu 6.9 puta većem od Zemlje koji orbitira oko dva sunca, prenosi abcnews.go.com.

– Tog dana imao sam puno podataka o ekstremima, ali kada sam uočio ovaj, stavio sam deset zvjezdica pored njega, rekao je Cukier.

Svoje otkriće pokazao je mentorima te s njima i drugim znanstvenicima proveo tjedne na potvrđivanju svoje hipoteze. Iz NASA-e su rekli kako je Cukierovo otkriće rijetkost jer je planete koji orbitiraju oko dviju zvijezda. Znanstvenici ih obično uočavaju tijekom tranzita, kada se jednom od sunca smanjuje sjaj.

Izdvojeni članak

Hrvatska učenica dio tima koji je osvojio drugo mjesto na olimpijadi iz astronomije i astrofizike

Traže časopis u kojem će objaviti istraživanje

Ovaj entuzuijastični srednjoškolac kaže kako je bilo teško dokazati ovo otkriće, ali podaci su vodili do vrlo snažne potvrde teze.

– Samouvjerenost nam je padala i rasla više puta, ali do kraja mog pripravništva bili smo sigurni da je ono što smo pronašli zaista planet, rekao je Cukier.

Ovo je prvi puta da je u sklopu TESS misije otkriveno postojanje novog planeta u sustavu s dva sunca, a Cukier i njegovi mentori sada su u potrazi za znanstvenim časopisom koji će objaviti studiju koju su napisali o svome otkriću. Srednjoškolac se želi nastaviti baviti istraživanjima u astronomiji te je ostao u kontaktu sa svojim mentorima iz NASA-e.

– Daljnja istraživanja uključila bi pronalazak većeg broja planeta, zaključio je Cukier.

Wolf Cukier
Share via
Copy link
Powered by Social Snap