Pretraga

Otkriveno ukupno 35 lažnih svjedodžbi i diploma: Divjak najavila novost oko načina podizanja diploma

A- A+

Prošlo je godinu dana otkako je ministrica Blaženka Divjak naložila školama da provjere vjerodostojnost dokumenata o kvalifikacijama svojih zaposlenika. Dosad su pronašli ukupno 35 lažnih isprava: 17 svjedodžbi i 18 diploma. Ministrica je na godišnjicu pokretanja svog najvećeg uspjeha najavila kako rade na tome da se potvrde o diplomiranju mogu preuzimati i putem sustava e-Građani.

ministrica Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Moram priznati da sam očekivala da nema ni jedne lažne isprave, ali krenuli smo u provjere kako bismo osigurali transparentnost, rekla je u ponedjeljak Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak

Pronađene još tri lažne diplome: Jednu je krivotvorila profa koja je radila 30 godina u školstvu

Ministrica znanosti i obrazovanja objavila je podatke o svom, mogli bismo reći, najuspješnijem projektu – provjeri valjanosti isprava zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Čak 35 krivotvorenih isprava

U točno godinu dana otkriveno je 35 lažnih isprava: 17 svjedodžbi i 18 krivotvorenih diploma.

Većinom su bile iz Hrvatske, s tim da su dvije navodno izdali fakulteti iz Srbije, dok se za jednu tvrdilo da je iz Slovenije, a jedna krivotvorena diploma ‘glumila je’ da je izdana u Austriji.

Ponos Hrvatske s krivotvorenom diplomom

– To su ljudi koji su radili u sustavu, a neki su čak dobivali i nagrade. Imali smo slučaj čovjeka koji je proglašen Ponosom Hrvatske, a imao je lažnu diplomu.

No nisu još sve diplome provjerene.

U anketi koju je ispunilo 86% škola i učeničkih domova, njih 1.243 od 1.419, ispitanici su rekli kako za još 13.744 zaposlenika isprave nisu poslane na provjeru.

Neki ravnatelji nisu provjeravali svoje diplome

Čak 60 škola poslalo je na provjeru sve diplome osim ravnateljeve, a 28 škola nije poslalo ni jednu diplomu na provjeru.

Neki su tvrdili da im je to skupo, no Divjak kaže da se cijena provjera za sve zaposlenike kretala između dvije i četiri tisuće kuna.

– Ministarstvo financija reklo je fakultetima da bi provjera za škole trebala biti besplatna, osim ako iziskuje druge troškove, no 40% visokih učilišta ipak je naplatilo provjeru, rekla je Divjak.

Pohvalila se kako su provjerili i sve diplome u njezinom ministarstvu te niti jedna nije bila lažna.

Provjeru diploma zatražila je i od veleučilišta i visokih škola, kojima je nadležna, a sveučilištima nije nadležna.

Nema registra, ali stižu promjene

Izdvojeni članak

Sveučilište u Beogradu poništilo je doktorat ministru financija zbog plagiranja

Upitana zašto ne postoji registar sveučilišnih isprava ili zašto se njihova vjerodostojnost ne može bar provjeriti na stanicama visokih učilišta, ministrica je rekla kako ne može narediti fakultetima da objave te podatke.

Štoviše, kazala je kako je o tome više puta vodila prepiske s Rektorskim zborom.

Ipak, najavila je veliku novost za sve građane.

CARNET je počeo raditi na aplikaciju za sustav e-Građani preko koje bi svi građani mogli online preuzeti potvrde o završetku škole ili fakulteta.

Online potvrde o diplomiranju – i njihova provjera

– Za neke dvije godine imat ćemo sustav koji će pratiti školovanje svih građana, od vrtića do fakulteta, najavila je ministrica.

Budući da se valjanost svih dokumenata iz sustava e-Građana može provjeriti online, ovako bi se mogla provjeriti i pojedina diploma.

Otkriveno ukupno 35 lažnih svjedodžbi i diploma: Divjak najavila novost oko načina podizanja diploma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap