Pretraga

Sveučilište u Beogradu poništilo je doktorat ministru financija zbog plagiranja

A- A+

Senat Sveučilišta u Beogradu donio je u četvrtak jednoglasnu odluku – poništava se doktorat Siniši Malom. No nekadašnji gradonačelnik Beograda i aktualni ministar financija Republike Srbije, uz akademski stupanj doktora znanosti, neće izgubiti i ministarsku fotelju. Dapače, kolege političari stali su u obranu Malog, a on poručio da će napisati novi doktorat. Crkva ga je, u međuvremenu, odlikovala.

Siniša Mali | screenshot: Al Jazeera/YouTube

Sveučilište u Beogradu pokazalo je što znači sveučilišna autonomija.

Usprkos prijetnjama i optužbama da su politički obojeni, poništili su doktorat tamošnjem ministru financija Siniši Malom. Štoviše, kako javlja Danas, tu odluku Senat Sveučilišta donio je jednoglasno.

Naime, kako je ustvrdilo Odbor za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu, Mali je ‘doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja njihovih imena i izvora iz kojih je tekst preuzet te nije jasno obilježio preuzete dijelove’.

‘Doktorirao’ na temi privatizacije

Doktorsku disertaciju ‘Kreiranje vrijednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije’ Mali je obranio 2013. na Fakultetu organizacijskih znanosti.

Poništeni doktorat Siniše Malog | screenshot: N1

Priča o plagijatu povlači se već dugo vremena, a počela je prije pet godina kada je nekolicina profesora FON-a istaknula kako je riječ o plagijatu.

Nakon što je dio akademske zajednice javno počeo spominjati valjanost doktorata ministra financija i nekadašnjeg beogradskog gradonačelnika, studenti su u rujnu blokirali zgradu Sveučilišta. Rektorica Ivanka Popović studentima je tada obećala da će pitanje plagijata biti riješeno.

Dodala je tada, piše Al Jazzera, kako upitnost doktorata i sporost rješavanja validnosti doktorata Siniše Malog narušava ugled Sveučilišta.

Rektorica: Sveučilišna autonomija mora se poštovati

No kako je proces provjere doktorata išao, tako su na Sveučilište dolazili novi napadi.

Izdvojeni članak

Kontroverzni Odbor koji se bavio ‘omaškom’ ministra Barišića završio svoj mandat: Najviše se bavili plagijatima

Tako je, primjerice, Muamer Zukorlić, predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, kako piše Alo, ustvrdio da je čak i Etički kodeks Sveučilišta u Beogradu plagijat, točnije da je prekopiran od Sveučilišta u Zagrebu. Po njegovu tumačenju, zbog toga Sveučilište ne bi ni moglo raspravljati o doktoratu Maloga.

Rektorica Ivanka Popović pak naglašava da je važno je da se poštuje autonomija Sveučilišta.

– Sveučilište nije nositelj partikularnih interesa nego se bori za opće dobro. U tom smislu, nadam se da, poslije burne jeseni koju smo imali, svi izlazimo iz ovog iskustva sa spoznajom da je to jedini način kako Sveučilište može funkcionirati. Nadam se da u budućnosti neće biti namjera da se ta pozicija Sveučilišta zloupotrijebi, kazala je Popović za Novi magazin.

Mali: Nema većeg stručnjaka od mene, napisat ću novi doktorat

Izdvojeni članak

Dok Grčević mulja i autoplagijator Kukoč tumači, Boras glasno šuti, a kandidat Bakić proziva rektora zbog plagijata HS-a

Sam Siniša Mali u nedavnom intervjuu za RTV Pančevo ustvrdio je kako u Srbiji nema osobe koja u području rekonstruiranja i privatizacije, u kojem je doktorirao, ima veće znanje od njega.

– Oporba i rektorica napravili su politički proces projekt protiv mene, pojadao se Mali.

Dodao je i kako je odluka o poništenju doktorata donesena unaprijed.

– Ja ću napisati novi doktorat, nije problem. Ako je ovo vrhunac njihovog uspjeha, svaka čast. Oni nek tako rade, a mi ćemo da se borimo na svoj način – novim tvornicama, radnim mjestima i novim autocestama, rekao je Mali.

Podršku plagijatoru dala premijerka, Crkva ga čak i odlikovala

A podršku je dobio i od kolega političara pa tako i svoje šefice, premijerke Ane Brbanić.

Izdvojeni članak

Varalice na aparatima: Stiže nam softver za utvrđivanje plagijata na fakultetima

– Siniša Mali ostaje u vladi, izjavila je Brnabić za N1.

Kazala je da je za nju odluka Etičkog odbora Sveučilišta u Beogradu o doktoratu ministra financija politička odluka.

Podršku Malome dala je i Crkva. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, usred skandala oko plagijata, uručili su mu orden Velikomučenika Kragujevačkih prvog stupnja, piše Blic. Pritom su mu i pjevali: ‘Dostojan, dostojan…’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Eto, izgleda da nije sve u doktoratu… Ima nešto i u vezama.

 

 

Sveučilište u Beogradu poništilo je doktorat ministru financija zbog plagiranja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap