Pretraga

Pet znakova da ste donijeli ispravnu odluku

A- A+


Izdvojeni članak

Odgovor gimnazijalca gimnazijalcu: Krenula rasprava srednjoškolaca o zdravstvenom odgoju

Donošenje odluka, osobito važnijih zna zadavati dosta glavobolje. Ubrajate li se među neodlučne, koji su skloni dugo vijećati i preispitivati svaku svoju odluku, donosimo vam pet znakova da ste ispravno odlučili.

Odlučivanje zna biti mučan postupak, u kojem možemo mnogo dobiti ili u suprotnom izgubiti. Važno je donošenje odluka vježbati od djetinjstva, jer kako odrastamo, odluke postaju sve složenije. Uz to što treba odlučivati pažljivo, važno je naučiti donositi odluke samostalno bez pritisaka izvana.

Slušali ste svoju intuiciju

Jeste li imali snažan osjećaj za što se odlučiti ili neočekivani poriv što treba biti napravljeno? Također znano i kao slušanje srca i instikata, te intuitivna smjernica može pomoći u donošenju odluke koja se tiče naših najdubljih vrijednosnih sudova i briga. No, budite oprezni i ne miješajte intuiciju s emotivnim reakcijama. Neočekivana prozračnost i očekivana ljutnja su znak da vaša unutarašnjost djeluje.

Pozorno ste izvagali moguće ishode

Organske reakcije i instikti su važni izvori intuicije, ali ne zaboravite na racionalnu prosudbu. Izvažite razloge za i protiv te tako riješite dilemu na način da doneste najsmisleniju odluku. Izbalansirajte unutrarnje reakcije razmišljajući logično, kako biste bili sigurni da ste uzeli u obzir sve relvantne čimbenike za ispravan odabir.

Izdvojeni članak

Od fobija pati svaki deseti čovjek

Uzeli ste moral u obzir

Vidite li mogućnost kajanja i srama u nekom od odabira? Hoće li vaša odluka imati negativne učinke na nekog bližnjeg? Ako ste u dilemi između nečega što želite i nečega što smatrate da bi trebalo učiniti, uzmite si više vremena kako ne biste donijeli odluku koja je u suprotnosti s vašom osobnošću ili uvrijedili drugoga.

Pronašli ste “zašto”

Jeste li pronašli uzrok zašto uopće razmišljate o prekidu ljubavne veze ili namjeri studiranja u inozemstvu? Možete si unaprijed smisliti priču o mogućim ishodima koje bi vaš odabir mogao prouzročiti, bez uključivanja previše detalja. Katkada zbog mnoštva detalja, zaboravimo na osnovni razlog zašto donosimo neku odluku.

Nakon odluke mirno spavate

Vaše tijelo može vam mnogo reći o tome jeste li ispravno odlučili. Osjećate li tenziju i anksioznost pri pomisli ili razgovoru o nekoj od opcija o kojima ste odlučivali? Kada ste odlučili, osjećate li se relaksirano? Možete li mirno spavati? Fizičke reakcije možete povezati s nesvjesnim osjećajima i instiktatima koji vam se javljaju zbog pojedinog odabira.

Pet znakova da ste donijeli ispravnu odluku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap