Pretraga

Porastao broj zaraženih HIV-om: Ove tri spolne bolesti ima najviše Hrvata

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Ljetopis za 2015. godinu gdje se nalaze podaci za cijelu Hrvatsku koji uključuju najvažnije podatke i pokazatelje o radu zdravstvenih službi u sustavu zdravstva kao i pokazatelje o zdravstvenom stanju hrvatske populacije i odabranih populacijskih skupina. Zdravstveni karton Hrvata izrazito je šarolik pa u nekim segmentima bilježi blago opadanje oboljelih, no jednaki slučaj nije i sa zaraženima od HIV-a. 

Foto: screenshot, Youtube

Podaci HZJZ-a za 2015. godinu objavljeni na službenim stranicama, ukazuju kako su tri najučestalije spolno prenosive bolesti klamidija, sifilis i gonoreja prema najnovijim podacima u cijeloj Hrvatskoj blago smanjene u odnosu na godinu prije. S druge pak strane, broj zaraženih od HIV-a s 92 osobe u 2014. godini porastao je na njih 116. Drastičniji je i broj umrlih od AIDS-a u odnosu na prošle godine. 

Izdvojeni članak

Uskoro stiže novi kondom koji deaktivira HIV, hepres i HPV

Najviše zaraženo muškaraca

Iako iz HZJZ-a situaciju sa zaraznim bolestima u Hrvatskoj ocijenjuju kao razmjerno povoljnu, treba naglasiti kako je u samo godini dana broj zaraženih HIV-om porastao s 92 na 116 osoba. I dok je u 2014. godini njih 24 osoba oboljelo od AIDS-a, broj se naredne godine umanjio za njih osmero, no od ukupno šesnaest oboljelih jednako toliko ih je umrlo.

Prema ljetopisu iz cijele Hrvatske koji već trideset godina statistički prati broj zaraženih HIV-om, od ukupno 1.352 oboljelih u razmaku od 1985. do 2015. godine čak 1.152 su muškarci. 

Treba naglasiti kako među testiranima na HIV, prema posljednjim podacima nije zabilježen nijedan slučaj zaraženih osoba koje injektiraju drogu. Najveći broj HIV pozitvnih testova bilo je kod osoba koje posjećuju anonimna HIV savjetovanja. Iz HZJZ-a naglašavaju kako su gotovo sve nove HIV infekcije u
epidemiološkom informacijskom sustavu praćenja zaraznih
bolesti otkrivene kroz dobrovoljna i anonimna savjetovališta
za HIV, no na temelju jednogodišnjih promjena za sada još ne mogu govoriti o povoljnom
trendu. 

U proteklih trideset godina, najveći broj zaraženih od HIV-a su homoseksualne i biseksualne osobe njih 817, a iza njih su heteroseksualne osobe koje često mijenjaju partnere kao i one u stalnoj vezi. 

Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba također iz 2015. godine o kojemu smo ranije pisali zabilježio je ukupno 108 klamidijskih infekcija, dok je na području cijele Hrvatske zabilježeno 332 infekcije što je i dalje iako u nešto manjem broju od 2014. godine svrstava u najučestaliju spolno prenosivu bolest u zemlji. 

Izdvojeni članak

Savjetovalište FFZG-a godišnje posjeti 400 studenata, a najčešća su tri problema koja ih muče

Smanjen broj sistematskih pregleda učenika

U 2015. godini obavljeno je 31.144 sistematskih pregleda u prvom razredu srednje, što bi značilo da je u tom trenutku bilo obuhvaćeno 68 posto srednjoškolaca, Godinu ranije, sistematskom je pregledu pristupilo 31.973 učenika. U ovim podacima treba uzeti u obzir kako je prema posljednjim podacima u školu upisano znatno manje učenika. 

Osobita pozornost pridaje se savjetovalištima za djecu i mlade kojima se zadnjim istraživanjem broj korisnika znatno povećao. U 2013./2014. godini broj srednjoškolaca koji su zatražili pomoć u savjetovalištu bio je 14.437 da bi zadnjim rezultatima iz školske godine 2014./2015. broj iznosio 19.392 srednjoškolaca. 

Kod srednjoškolaca su osim kroničnih
bolesti češće zastupljeni problemi i zahtjevi za savjetom zbog
problema učenja, reproduktivnog zdravlja i spolno prenosivih
infekcija, mentalnog zdravlja te rizičnog ponašanja. 

Što se pak studenata tiče, na prvoj godini studija sistematskom je u 2014./2015. godini pristupilo 17.740 studenata što je 210 studenata manje nego prethodne akademske godine.

Studenti u manjoj mjeri zatraže pomoć u savjetovalištu, uz nastavnike i roditelje ukupno njih 6.715. Najčešći razlozi posjeta savjetovalištima su problemi
vezani uz reproduktivno zdravlje, kronične bolesti, mentalno
zdravlje, a slijede neki od oblika rizičnog ponašanja te
problemi učenja.  

Copy link
Powered by Social Snap