Pretraga

Provjerite kako se registrirati, ako glasate van mjesta prebivališta

A- A+

– Birači koji na parlamentarnim izborima namjeravaju glasovati izvan mjesta prebivališta zaključno do srijede, 28. listopada, moraju podnijeti zahtjeve za privremeni upis u registar birača, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, priopćilo je Ministarstvo uprave. No za dobar dio studenata postoji i jednostavniji način, kojega je objavio ministar uprave Arsen Bauk, na svome Facebook profilu.

Foto: izbori.hr

Prije nego krenemo na pojašnjenja o registraciji, napomenimo da se glagoli ‘glasovati’ i ‘glasati’ namjerno koriste naizmjenično u tekstu budući da je prema mišljenju uvaženih jezičnih eksperata potonji oblik neopravdano potisnut iz uporabe, s neuvjerljivim i nepreciznim objašnjenjem.

Izdvojeni članak

Otkrivamo je li ispravnije ‘glasati’ ili ‘glasovati’ na izborima

Mnoštvo studenata ima namjeru glasati na predstojećim parlamentarnim izborima 8. studenoga, no dobar dio njih koji fakultet pohađaju u drugom gradu, iz praktičnih će razloga tu ‘građansku dužnost’ obaviti upravo u mjestu trenutnog boravišta.

Kako izvještavaju iz Ministarstva uprave, oni koji žele glasovati van mjesta prebivališta do srijede, 28. listopada, moraju podnijeti zahtjeve za privremeni upis u registar birača, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Međutim, 15. listopada baš čelnik spomenutog državnog resora Arsen Bauk napomenuo je na Facebooku da:

Svi studenti koji imaju korisničku oznaku na [email protected] mogu se pomoću nje logirati na sustav e-građani. I onda se mogu registrirati za glasanje u mjestu gdje studiraju ako im se ne da putovati kući na dan izbora. (Isto vrijedi i za token Zagrebačke banke za građane koji to imaju, pa HPB itd…)

Screenshot: Facebook

Izdvojeni članak

S najviše osvojenih glasova hrvatski predstavnik ušao u Savjet za mlade Vijeća Europe

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj

Da bi glasovali izvan mjesta prebivališta, birači s prebivalištem u Hrvatskoj moraju podnijeti zahtjev uredu državne uprave u mjestu stanovanja. Zahtjev mogu podnijeti neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili e-mailom na adresu ureda državne uprave po mjestu stanovanja.

Takve zahtjeve nadležni će uredi zaprimati do 28. listopada u 16 sati.

Birači koji će se na dan izbora zateći u nekom drugom mjestu u državi moraju zatražiti privremeni upis u uredu u mjestu prebivališta.

Žele li glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi u kojoj glasuju ili u nadležnom uredu u Hrvatskoj.

Iznimno, birači mogu u uredu u kojem su upisani u registar zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. ‘žutu potvrdu’ s naznakom mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu u kojem će se zateći na dan izbora.

Izdvojeni članak

Studentski izbori: Izabrani studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta

Birači bez prebivališta u Hrvatskoj

Birači bez prebivališta u Hrvatskoj koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev da im se ona izda, za ove se izbore ne moraju aktivno registrirati, nego će ih se registrirati po službenoj dužnosti, prema adresi navedenoj u e-iskaznici.

Ako takvi žele glasovati na području drugoga diplomatsko-konzularnog predstavništva ili negdje u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Oni koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev da im se izda, da bi glasovali u zemlji ili inozemstvu, morat će se aktivno registrirati. Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili nadležnom uredu u Hrvatskoj, ako na dan izbora namjeravaju boraviti u Hrvatskoj.

Zahtjeve za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti i putem sustava e-građani, napominje Ministarstvo uprave.

Ministarstvo birače još jednom poziva da provjere svoje podatke u registru birača te po potrebi dopune ili isprave podatke u uredima državne uprave po mjestu prebivališta, što mogu učiniti svakim radnim danom ili u subotu, 24. listopada, od 8 do 14 sati.

Rok za ispravak ili dopunu podataka također istječe u srijedu, 28. listopada.

Pripadnici nacionalnih manjina koji će do dana izbora, 8. studenoga, napuniti 18 godina, mogu se ako žele glasovati u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina, pred mjerodavnim uredom izjasniti o svojoj nacionalnosti.