Pretraga

Prvi znakovi trudnoće osim izostanka mjesečnice

A- A+

Trudnoća je neko drugo stanje, ujedno velika i ozbiljna situacija te ju je važno radi narednih koraka na vrijeme znati prepoznati. Izostanak mjesečnice, testovi na trudnoću, kao i pregled kod ginekologa, pouzdani su pokazatelji da ste zatrudnjeli. U tekstu pak donosimo i druge rane znakove trudnoće iz kojih možete iščitati da je vaše tijelo dospjelo u drugo stanje.

Testovi na trudnoću, ginekološki pregled te izostanak menstruacije, pouzdaniji su znakovi da se u vašem tijelu događa velika promjene, odnosno da ste trudni. Međutim kada su djevojke u bilo kakvoj sumnji, obuzima ih nestrpljivost pa iz bilo čega žele iščitati jesu li ostale u drugom stanju. Portal roditelji.hr donosi 15 ranih znakova koji vam mogu sugerirati što će pokazati test na trudnoću.

Izdvojeni članak

Trudna na fakultetu: Zaista je naporno, ali meni je sve savršeno ispalo

Nedostatak daha i maglovit vid

Hodate ulicom i ničim izazvana, javi vam se vrtoglavica te ne možete doći do daha. Mguće je da ste trudni. Kada fetus raste, treba mu kisika pa ga vama može pomanjkati. Nažalost, ovo se može događati kroz cijelu trudnoću, osobito kada vaša velika beba počne pritiskati dijafragmu i pluća.

Osjetljive grudi

Danas vas nešto grudnjak muči i sve što želite je skinuti ga. Isto tako vam se čini da su vam dojke malo veće i osjetljive na dodir. Teške su, potamnile su vam areole ili vidite krvne žilice na njima. Ovo su prvi znakovi trudnoće. Ono što trebate činiti je nositi najudobniji i najmekši gurdnjak.

Pospanost

Puno je razloga dakako da se osjećate pospano i umorno, međutim ako je bezrazložna, moguće je da ste u drugom stanju. Hormoni trudnoće vas usporavaju prva tri mjeseca, ali u drugom tromjesečju ćete živnuti.

Mučnina

Kao i u slučaju pospanosti, mučninu može štošta proizvesti, a svakako među razlozima može biti trudnoća. Puno žena osjeti mučninu prvi puta oko šestog tjedna drugog stanja, a neke i ranije. Ulaskom u drugo tromjesečje većini žena pojava ovih neugodnosti nestane.

U međuvremenu vaš saveznik da smirite želudac mogu biti primjerice krekeri.

Često mokrenje

Ako odjednom ne možete prespavati cijelu noć, a da ne odete na zahod, to bi mogao biti znak. U trudnoći vam tijelo proizvodi dodatne tekućine pa onda i mjehur mora raditi prekovremeno.

Izdvojeni članak

Hrvatska na vrhu Europe: Preko 5 000 maloljetničkih trudnoća u tri godine

Glavobolja

Hormoni trudnoće u ranoj fazi mogu proizvesti i glavobolju. Ako baš nije opaka, nemojte uzimati lijekove.

Križobolja

U skupini neugodnih poratnih elemenata trudnoće, može se naći i križobolja. Ako inače nemate takvih problema, moguće je da hormoni trudnoće djeluju na opuštanje ligamenata. I križobolja je neugodnost koja bi vas mogla pratiti tijekom cijele trudnoće.

Naime, kako dijete raste tako se i težište tijela pomiče iz središta prema naprijed, čime se opterećuju kralježnica, mišići i ligamente.

Grčevi

Ako se pojave dvojba je radi li se o PMS-u ili o trudnoći. Teško je razlikovati grčeve koje osjećate u trbuhu. U trudnoći im je uzrok to što se maternica širi i sprema za potrebe bebe.

Jaka želja za čudnim namirnicama

Ako se odjednom ne možete zasititi mandarina ili vam se pri pomisli na ribu okreće želudac, možda vam tijelo govori da ste trudni.

Teška probava i napuhanost

Još prije deset dana ste imali ravan trbuh, a sada jedva zakopčavate zatvarač na hlačama. Vjerojatno velika količina hormona progesterona usporava vašu probavu i crijeva.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće: Što sve žene ne znaju o zaštiti od trudnoće

Promjene raspoloženja

Mada i u stanju PMS-a žene znaju postati malo impulzivnijima, hormoni trudnoće često utječu na to da se ponašate kao  erupcija vulkana. Ako ste pri tome pregrubo uvrijedili partnera ili koga drugog u okolini, ispričajte se i izvucite na hormone. 

Povišena temperatura

Ako vam je porasla temperatura, a uz to vam mjesečnica kasni, moguće je da ste trudni. Osobito ako ste još isključili bolest i prehladu kao uzrok rasta žive na toplomjeru.

Pojačano čulo njuha

Kanta za smeće odjednom vas izluđuje svojim neugodnim mirisom. Neka se netko pobrine za otpad, a vi ako uz ovu okolnost uviđate i da druge mirise osjetite intenzivnije, vjerojatno ste u drugom stanju.

Nesvjestica

Kada treba prikazati trudnoću u filmu, ovo je najbolji simptom. No i u stvarnosti se često pojavljuje, a uzrok je pad šećera u krvi ili sniženi tlak od čega vam se skupa može zavrtjeti.

S time se možete boriti jedući i pijući dovoljno tekućine, a kada vam se zavrti odmah čučnite, jer će vam to pomoći i/ili vas spasiti od pada s visine.

Lagano krvarenje

I evo redovnog mjesečnog krvarenja. Dobili ste. Ili možda niste! Ako je krvarenje puno slabije ili je došlo nešto ranije od uobičajene menstruacije, moguće je da se upravo događa implantacija oplođenog jajašca u zid maternice, što onda može izazvati lagano, katkad i malo jače krvarenje.

Prvi znakovi trudnoće osim izostanka mjesečnice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap