Pretraga

Smeće od hrane: Što se zapravo nalazi u omiljenim ‘chicken nuggetsima’

A- A+

‘Chicken nuggets’, odnosno pileći kroketi vrlo su popularni u restoranima brze hrane diljem svijeta. Konzumiraju ih osobe od najmlađe dobi pa nadalje, ni ne znajući da oni u sebi sadrže najmanje piletine, a najviše oštro rečeno smeća. Istraživači iz Mississippija išli su provjeriti su što se točno nalazi u pilećim ‘nuggetsima’, te došli do šokantnog otkrića.

Istraživači iz Mississippija odlučili su se baciti u istraživanje od čega se točno sastoje popularni ‘chicken nuggetsi’ dostupni u gotovo svakom lancu brze hrane diljem svijeta. Omiljeni pileći kroketi u sebi najmanje sadrže piletinu, otkrili su stručnjaci, te naveli od čega se sve sastoji mnogima omiljena hrana, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Evo zašto Mc’donaldsovi sendviči ne trunu

Mljeveni otpad od masti, hrskavice i komadića kostiju

Istraživanje je pokazalo kako se u njima nalazi tek 50 posto pilećeg mesa, no bitno je naglasiti kako se radi većinom o otpadu koji je zapravo mješavina masti, žila i živaca, navodi se u nalazima analize objavljenima u American Journal of Medicine. Pileće krokete reklamiraju kao obrok sasvim sačinjen od pilećeg mesa, odnosno prsa i mišića, no pokazalo se da je u kroketima tek 40 posto mišića, a sve ostalo je samljeveni otpad od mješavine masti, hrskavice i komadića kosti.

– Svi znamo da je pileće meso jedno od najboljih izvora proteina i često potičemo naše pacijente da ga konzumiraju. No, tvrtke su se očito radije odlučile za ovu mješavinu pilećih dijelova nego za nemasno bijelo pileće meso, koje su obložili tijestom i prepržili, ali i dalje to nazivaju piletinom, rekao je voditelj istraživanja dr. Richard D. deShazo.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće otkriće o hamburgerima i keksima

Prepuno kalorija, soli, šećera i masnoća

Prema tome, ne radi se o zdravom obroku, već o mješavini prepunoj kalorija, soli, šećera i masnoća. Iako je takvu hranu u redu povremeno konzumirati, dosta ljudi ovo jede vrlo često. Upravo zato jer je lako dostupno, ovo jelo roditelji često kupuju svojoj djeci, umjesto da im sami sprave pileća prsa na malo ulja.

Cilj istraživanja bio je upozoriti ljude da samo zato što je nešto ukusno, ne znači da je i zdravo. Također, podsjeća i na gorku činjenicu da je prehrambena industrija odavno prestala mariti za zdravlje potrošača, već se bazira samo na zaradi i pokušajima da za što manje i nekvalitetnije dobije što više profita. Mnogi restorani i lanci brze prehrane ipak i dalje tvrde da u svoje ‘nuggetse’ oni stavljaju isključivo čisto pileće meso.

Smeće od hrane: Što se zapravo nalazi u omiljenim ‘chicken nuggetsima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap