Pretraga

Studenti u susjedstvu prosvjeduju: Traže bezuvjetan prijelaz u novu godinu i niže školarine

A- A+

Studenti iz Zenice u BiH mirno prosvjeduju već drugi dan zaredom ispred rektorata. Traže bezuvjetan upis u iduću akademsku godinu, smanjenje školarine te prijenos tri kolegija i dodatni ispitni rok u dva termina. Razlog za ovakve uvjete je korona koja je, kažu, na studente utjecala financijski i psihički.

Foto: Screenshot N1

Već drugi dan zaredom traje miran prosvjed studenata iz Zenice u BiH. Ispred rektorata sveučilišta bili su i danas tražeći bezuvjetan upis u iduću akademsku godinu, smanjenje školarine te prijenos tri kolegija i dodatni ispitni rok u dva termina. Razlog za ovakve uvjete je korona koja je, kažu, na studente utjecala financijski, ali i psihički.

– Zakon o bezuvjetnom prelasku je na snazi od prošle godine, tako da ga na Sveučilištu trebaju samo ponovno izglasati i olakšat će i nama, a i našim roditeljima prije svega, rekla nam je Mirela Mujić, predstavnica neslužbene grupe studenata.

Izdvojeni članak

Gotovo je: Unatoč prosvjedu, Pravni fakultet odbio smanjiti školarine studentima

Studenti imaju tri zahtjeva

U pismu koje su studenti uputili rektoratu naglašava se da je tijekom pandemije mnogo studenata ostalo bez članova obitelji, da su im roditelji su ostali bez posla ili imaju niska primanja.

– Odlučili smo prosvjedovati iz razloga što su sve naše kolege sa svih Sveučilišta ustali na svoje noge i pokušali se izboriti za svoja prava. Uz to, prošle godine smo istim načinom, odnosno mirnim prosvjedima ostvarili što smo htjeli, a to je bezuvjetni prelazak na iduću akademsku godinu, objasnila nam je Mirela.

Zahtjev za smanjenje školarina proizlazi iz toga da si studenti ne mogu priuštiti nastavu online i uživo, s obzirom da tijekom online nastave koriste vlastite resurse, a ne resurse fakulteta.

– Što se tiče manje školarine, tu nam rektorat ne može puno pomoći, poslali smo pismo ministarstvu te ćemo poslati zahtjev i ministru, kaže Mirela.

Treći zahtjev se odnosi na mogućnost prijenosa tri predmeta i uvođenje dodatnog ispitnog roka.

– S obzirom da studenti koji su bili u izolaciji nisu bili u mogućnosti pristupiti ispitu, a za iste nije nadoknađen rok, zahtjevamo uvođenje dodatnih termina kako bi mogli položiti ispite koji su se održavali u vrijeme njihove izolacije, poručuju studenti u pismu koje su poslali Sveučilištu.

Izdvojeni članak

Studenti najavili prosvjed u jednom našem sveučilišnom gradu jer se ugrožava njihovo pravo na obrazovanje

Rektor pokazao razumijevanje za studente

No, predstavnica neformalne grupe studenata ističe kako su se danas nakratko sastali s rektorom Sveučilišta koji razumije i podržava njihove zahtjeve.

– Iskazao je poštovanje prema nama studentima i uvažava sva tri zahtjeva o kojima će se govoriti na Sjednici 30. rujna. Usvojit će se uvjeti koji se budu mogli usvojiti, odnosno koji budu bili realni za razmatranje, objasnila je Mirela.

Prosvjedi diljem BiH

Prosvjede su najavili i studenti u Tuzli. Kako piše tuzlainfo.ba, studenti traže prijenos četiri predmeta u iduću akademsku godinu, a ako im se zahtjevi ne ostvare, prosvjedovat će u ponedjeljak 27. rujna.

Studenti u Sarajevu već su prosvjedovali zbog sličnih problema i to prije tjedan dana, piše N1. Nezadovoljni su uvjetima studiranja te su tražili niže školarine, bezuvjetan prelazak u iduću godinu, kao i bolji tretman studenata s teškoćama u razvoju.

– Mislimo da je situacija mnogo gora bila ove godine, sami znamo koliko je bilo smrtnih slučajeva i svega što je zadesilo studente i mislimo da imamo pravo na prijenos ili manju školarinu, rekla je studentica Sabrina za Al Jazeera Balkans.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap