Pretraga

Svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj pušila je travu u zadnjih godinu dana

A- A+

Svaka peta osoba u Hrvatskoj od 15 do 24 godine u posljednjih godinu dana je konzumirala marihuanu. Pokazao je to znanstveno-istraživački projekt Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je imao za cilj prikupiti podatke o uporabi i zlouporabi sredstava ovisnosti u ukupnoj populaciji te relevatninim podskupinama.

Istraživanje se provodilo u periodu od rujna do prosinca 2015. na 4992 ispitanika u dobi između 15 i 64 godine. Radi se o drugom po redu istraživanju, nakon onog iz 2011. koje je Institut proveo na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Izdvojeni članak

Dan marihuane: 420 pokrenuli su srednjoškolci

Svaka treća odrasla osoba puši duhan, dok alkohol jednom mjesečno pije preko pola nacije

U spomenutom vremenu istraživanja duhan je pušilo preko trećine ispitanika (35.4 %), dok je alkohol u posljednjih mjesec dana od trenutka ispitivanja, konzumiralo 57.4 % nacije u dobi od 15 do 64 godine. Kada je riječ o osobama od 15 do 24 godine, ta brojka je još veća te pokazuje da je u prethodnih mjesec dana, tri od pet pripadnika navedene dobne skupine konzumiralo alkoholna pića (63.4 %).

U posljednjih mjesec dana alkohol je od 1 do 3 dana konzumiralo
36.2 % osoba od 15 do 24 godine. Ono što se svakako može doživaljavati zabrinjavajućim je podatak da 19.6 % mladih od 15 do 24 godine jednom mjesečno pije šest ili više alkoholnih pića zaredom, dok to jednom tjedno radi 13.4 % ispitanika te dobne skupine.

Čak 8.2 % pripadnika opće populacije se prema navedenom istraživanju može svrstati u red ovisnika o alkoholu budući da ga piju 4 ili više puta tjedno.  

Izdvojeni članak

Ispovijed tinejdžera: Zbog trave, tučnjava i ‘bonkasa’ izgubio sam pravo školovanja

Pola ispitanika protiv dopuštanja korištenja kanabisa, a četvrtina ih je za

Kada je riječ o uporabi ilegalnih droga, istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar pokazalo je da je svaki 20 Hrvat u posljednjih mjesec dana zapalio džoint.

U skupini osoba od 15 do 24 godine, zadnji mjesec dana je kanabis uživala okvirno jedna od deset osoba odnosno precizno 12.2 % njih. Inače ova skupina je vodeća po konzumaciji navedenog opijata u općoj populaciji.

Znanstveno-istraživačkim projektom su ispitana i politička stajališta vezana uz droge. Tako je utvrđeno da nešto preko polovine (51.9 %) ispitanika se ne slaže
se
da bi uzimanje
kanabisa
trebalo
dopustiti,
dok se
27.7
% ispitanika
s time
slaže.

Koliko su droge lako dostupne svjedoči postotak afirmativnih odgovora na pitanje: ‘Je li Vama osobno u Hrvatskoj ikada ponuđena neka droga?’

Čak 54 posto mladih od 15 do 24 godine odgovrilo je potvrdno. U tom kontekstu je zabrinjavajući i podatak da više od 80 % mlađih od 18 godina (neovisno o spolu i
stupnju urbaniziranosti mjesta u
kojem žive) osobnu mogućnost nabave alkoholnih pića (piva, vina i žestokih pića) i
cigareta procjenjuje vrlo lakom ili lakom.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

Veliki rast broja korisnika kanabisa

Prethodno smo spomenuli da je ovakvo istraživanje provedeno i 2011. godine pa su se podaci mogli i uspoređivati.

Upravo tom usporedbom došlo se do spoznaje da je u
2015.
zabilježen statistički značajan porast ukupnog broja konzumenata kanabisa
( 2011.
je
15.6% opće populacije je probalo marihuanu, dok je 2015. taj postotak narastao na
19.4%).

O porastu svjedoči i podatak da je 2011. godine 5 % ljudi u posljednjih godinu dana koristilo marihuanu, dok je taj postotak 2015. narastao na 7.9 posto

– Povećanje prevalencija konzumacije kanabisa moglo bi se objasniti dekriminalizacijom kanabisa u Hrvatskoj, kao i javnom raspravom o uporabi medicinske marihuane, što je utjecalo na pomak prema pozitivnijem stavu vezanom uz dopuštenje uzimanja kanabisa, kao i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom, rekla je na jučerašnjem javnom predstavljanju rezultata voditeljica projekta Renata Glavak Tkalić.

Od općih zaključaka valja istaknuti i da kod ostalih ilegalnih droga nisu uočene statistički značajne razlike u dvama provednim istraživanjima.

Sve zanimljive rezultate iz ove opsežne studije nemoguće je sažeti u jedan novinski članak, tako da ako ste zainteresani proučavati podatke za ostale supstance, uključujući i ‘nove droge’ te kocku, to možete učiniti putem ovog linka.