Pretraga

Uživo: Nastavlja se štrajk u srednjim školama

A- A+

Nastavlja se štrajk prosvjednih sindikata okupljenih u Vertikali obrazovanja. Danas i sutra očekuju se referendumi unutar sindikata o nastavku štrajka i za sljedeći tjedan, a sindikalist VIlim Ribić izjavio je kako će se štrajk nastaviti sve dok imaju potporu članstva te da štrajk može potrajati i do Božića, ako se za to članovi odluče.

foto: Štrajk Preporod

Glavni zahtjev sindikalnih prosvjetara je povećanje plaće za 4 posto, a povod štrajku je povećanje plaća zdravstvenih djelatnika. Sindikalisti smatraju da ako ima novaca za zdravstvene djelatnike, da bi se trebalo pronaći novaca i za profesore. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima drugačiji izračun za plaće profesora te misli da je prosječna plaća za 1.000 kuna veća nego kako se predstavlja iz sindikata. Oni plaće računaju prema Državnom zavodu za statistiku, a Mornar prema mjesečnim izdvajanjima ministarstva za plaće profesora. Javite nam se fotografijama i informacijama o štrajku na [email protected].

19:25 Nastavlja se štrajk u srednjim školama. Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec Hini je izjavio kako je njihovo članstvo danas odlučilo da nastavlja štrajka najmanje do ponedjeljka, a do tada očekuju poziv iz Vlade na pregovore.

– Ne želimo pregovarati i razgovarati s Mornarom jer on nema nikakve ovlasti, već isključivo s premijerom Zoranom Milanovićem ili ministrom financija Borisom Lalovcem. Prihvatili smo stajalište Vlade da u proračunu za ovu godinu tih novaca nema, ali smo uvjereni da se mogu naći u proračunu za 2016. i ako utvrdimo takav sporazum, on će imati pravnu snagu i provodit će se. Tada to neće biti pitanje obećanja već stvarnog, čvrstog ugovora”, kazao je Mihalinec.

Smatra kako je očito Sindikat hrvatskih učitelja, u kojem je velik broj učitelja i učiteljica koji rade s malom djecom, bio izložen ogromnom pritisku te je prekinuo štrajk. ‘Očito više nisu izdržali, ali od petka se štrajku solidarnosti priključuje Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske’, rekao je.

Taj je sindikat, koji također traži povećanje plaća od 4 posto, dodaje Mihalinec, od resorne ministrice Milanke Opačić dobio ‘još tragičnije pismo namjere i to ih je ponukalo da se priključe štrajku’.

Mihalinec napominje kako postoje naznake da će se solidarno ući u štrajk, ali htio govoriti o kojim se sindikatima radi.

18:31 – Što se tiče štrajka, stav Vijeća i moj osobni stav jest da je prvenstveno došao u nezgodno vrijeme. Nikako nije praktično da on dolazi pred izbore, odnosno pred kraj mandata jedne Vlade. Nekako bih rekao da je to najnezgodnije za korisnike sustava obrazovanja, počevši od učenika, njihovih roditelja i studenata. Mislimo da je to štrajk možda rezultat predizborne kampanje, a s druge strane podupiremo da se ulaže u sustav obrazovanja i isto tako u plaće, ali ne na lineran model. Ne treba se svima dati svima, nego prema zaslugama i kvalitetama koliko tko pruža. U svakom slučaju, stav je da mi jesmo za povećanje ulaganja u obrazovanje pa i kroz plaće, ali ne na ovakav način, pred izbore, rekao je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar gostujući u Mreži prvog.

18:03 -Prema podacima zaprimljenim 30. rujna do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke u 380 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 28,65% radnika.
Podaci se temelje na podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, koji iste, također, objavljuju i na svojim mrežnim stranicama.
Podsjećamo kako je Sindikat hrvatskih učitelja donio odluku o prekidu štrajka te da će sutra sve osnovnoškolske ustanove raditi normalno, objavljeno je iz MZOS-a.

17:27 Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem objavila je poruku za članove i druge zaposlenike škola, u kojoj poručuje da je vijeće donijelo odluku o prekidu štrajk. Smatraju kako su nakon višednevnog štrajka uspješno pokazali okolini koliko je učiteljska profesija marginalizirana i koliko su materijalno i statusno degradirani. Zadovoljni su rezultatima, iako nije ostvaren glavni cilj te im Vlada nije obećala povećanje plaće od četiri posto. Opširnije ovdje.

17:15 Prema podacima Primorsko-goranskog Ureda državne uprave, u toj je županiji zaključno s 15 sati redovnu nastavu provodilo 18 srednjih i 37 osnovnih škola. Djelomična se nastava odvijala u 14 srednjih i 11 osnovnih, dok je u punom štrajku samo jedna osnovna škola. Što se učeničkih domova tiče, dva rade normalno, a jedan djelomično.

U Osječko-baranjskoj županiji, prema podacima tamošnjeg Ureda državne uprave, puna se nastava provodila u 12 srednjih i 28 osnovnih škola, a djelomična u 12 srednjih te 22 osnovne škole. Nastave nije bilo u 4 srednje i 14 osnovnih škola.

Što se pak Splitsko- dalmatinske županije tiče, tamošnji Ured javlja da se nastava normalno odvijala u osam srednjih i 37 osnovnih škola, a djelomična u 23 srednje i 21 osnovnoj školi. U potpunom su štrajku četiri srednje i 14 osnovnih škola.

16:05 Na web stranicama Grada Zagreba su do prije pola sata bile obajvljane tablice s krivim podacima u vezi štrajka u školama. Naime, sve su tablice sadržavale stanje od petka, 25. rujna, odnosno prvog dana štrajka. Sada je to ispravljeno, a prema novim informacijama u Zagrebu je u jutarnjoj smjeni punim intenzitetom radilo 12 srednjih i 37 osnovnih škola. Djelomično su nastavu održavale 23 srednje i 22 osnovne škole, dok su u punom štrajku tri srednje i osam osnovnih škola. Što se 7učeničkih domova tiče, pet ih radi u potpunosti, a jedan djelomično.

16:00 Bloger Marko Rakar optužio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (Pogledati 8:46) da djeluju više kao financijska institucija nego kao sindikat. Vilim Ribić je gostujući sinoć u Dnevniku 3 napao Rakara da je SDP-ov pulen, a na to mu je ovaj odgovorio putem svoje Facebooka.

– Čujem da me Ribić jučer nešto spominjao. Doista ne gledam domaće televizije pa mi promaklo. Neka uzme broj, stane u red i pričeka dok ga ne prozovem.

Kao prvo, napravio je grešku jer je podatke nazvao netočnima. Žestoko je slagao jer su podaci vrlo, vrlo točni i on to jako dobro zna i može ih i sam usporediti s brojevima koje su predavali u svojim izvještajima. Neka on pokaže brojeve koji su drugačiji ako ih ima (a da su još pritom točni).

Kao drugo, čujem da je napravio grešku logičke pogreške jer je u pokušaju da diskreditira mene kao osobu krenuo ad hominem što je inače uobilčajena pogreška onih koji nemaju argumenata (na stranu i što je taj ad hominem bio loš i netočan, no to je cijela poanta takve argumentacije da te prase ubaci u blato jer ono tamo uživa hrvajući se s tobom, a tebi neugodno). U prilogu je link s logičkim pogreškama pa ako bi netko bio dobar i isprintao veliki plakat i uramljen ga poslao Rbiću bio bih zahvalan.

I baš kao što je lijepo rekao da su radili štrajk u času kada Vladu boli najviše, tako sam i ja lijepo objavio te podatke u času kada će pažnja biti najveća – vrlo jednostavna logika, tražiti u tome teorije zavjere je utočište onih koji ne razumiju što se događa pa im je lakše povjerovati u veliku shemu koja se okrenula poput njih nego u jednostavno objašnjenje da postoje ljudi koji aktivnosti njegovog sindikata i njega osobno smatraju štetnim za ovo društvo, a možda čak i nezakonitim i kažnjivim.

15:25 Prema podacima zaprimljenim 30. rujna do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 547 osnovnih škola u RH u štrajk je uključeno 29,04% radnika. U 320 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 31,14% radnika.Podaci se temelje na podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, koji iste, također, objavljuju i na svojim mrežnim stranicama.


15:21 U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održala se svečana dodjela priznanja za srednjoškolce koji su na međunarodnim i državnim natjecanjima postigli vrhunske rezultate, a osim same dodjele u fokusu je bio i štrajk prosvjetara.

– Zapravo smo i današnjim potezom pokazali da mi razumijemo profesore i nastavnike i da mi njima zaista želimo pomoći. Mi smo danas donijeli odluku da će štrajk u rujnu biti plaćen i ja ponovno apeliram nastavnike neka se vrate tamo gdje trebaju biti, a sve u interesu naše djece, izjavio je nakon dodjele ministar obrazovanja Vedran Mornar.

U nastavku je rekao kako još nema današnje podatke o broju profesora u štrajku, ali i istaknuo da prema njihovim informacijama odaziv na štrajk pada te da će padati i dalje. Međutim, usporedbom tablica koje su županije objavile na svojim stranicama te podacima iz MZOS-a ustanovili smo da se broj škola koje su u štrajku ne podudaraju u nekoliko županija, a iz Ministarstva su objavili kako u Zagrebu nastavu ne održavaju samo dvije škole, a na stranicama Grada Zagreba stoji da ih je šest.

– Pa ne znam zašto je do toga došlo, podaci koje mi imamo mi smatramo službenim podacima. Nama županije šalju podatke, a gdje nastane razlika ne znam, rekao je ministar Vedran Mornar.

15:10 Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odobrili su sredstva za isplatu plaća profesorima tijekom štrajka.

– Izvješćujemo vam da je MZOS danas – 30 rujna 2015. godine odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec rujan 2015. godine. Odobrena sredstva za isplatu plaće obračunata su po osnovici koja iznosi 5.108,84 kune. Datum isplate plaće za rujan 2015. godine bit će 12. listopada 2015. godine. Molim vas da pri popunjavanju naloga za plaćanje i JOPPD obrasca pridržavate navedenog datuma. Vaše zbrojne naloge u COP-u dužni ste napraviti najkasnije do 6. listopada 2015. godine do 14:00 sati, nakon čega će FINA zaključivati obračune, priopćeno je iz MZOS-a.

14:30 Četvrti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama od 212 škola (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod, u 149 škola svi su članovi radili, dok se u 63 škole nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo, priopćeno je iz Preporoda.

Dodaju kako od ukupno 5151 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 712 člana, odnosno 13,82 posto članstva. U štrajku i četvrtog sudjeluje značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani. Članstvo Preporoda, zajedno s članstvom drugih sindikata, ostaje u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata.

14:27 Prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, u Zagrebu se puna, u jutarnjoj smjeni, nastava odvija u 15 srednjih škola te 29 osnovnih, a normalno radi i svih šest učeničkih domova. Djelomična nastava odvija se u 34 srednje i 55 osnovnih škola, dok je u potpunom štrajku šest srednjih te 15 osnovnih škola.

Što se Primorsko- goranske županije tiče, prema podacima tamošnjeg Ureda državne uprave, u jutarnjoj smjeni nastava se noramalno odvija u devet srednjih škola i 27 osnovnih, a u punom radno intenzitetu je i jedini tamošnji učenički dom. Djelomična se nastava odvija u osam srednjih i sedam osnovnih škola, dok je u punom štrajku tek jedna osnovna škola.

Prema podacima Ureda državne uprave Osječko- baranjske županije, tamo u jutarnjoj smjeni normalno radi devet srednjih i 19 osnovnih škola. Djelomična nastava odvija se u 10 srednjih i 18 osnovnih, dok su u štrajku tri srednje i 10 osnovnih škola.

13:27 Štrajk prosvjetnih sindikata započet u petak ušao je u četvrti dan. Sindikati formalno zahtjevaju povećanje plaće od 4 posto, a u pismo djelatnika OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću objašnjava se kako razlog štrajka nije samo tih 4 posto, nego borba protiv nepravde koja se nanosi profesorima. Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

12:43 – Mislim da i priče o neopravdanim satima i nekakvoj nadoknadi dana uopće u ovom momentu nema temelja. Svi znamo da nastavna godina treba imati 175 dana. U svakoj nastavnoj godini ima viša i za sada nema potrebe za nadoknadom, rekla je sinoć za Dnevnik Nove TV Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. Dodala je kako su do sada štrajkali radi ponosa i dostojanstva, a od danas radi osvete.

12:25 Policija je demantirala navode s pressice Sindikata hrvatskih učitelja gdje je rečeno da je policija zapisivala štrajkaše u školama na području ličko-senjske županije.

– Konkretne podatke o kojoj školi je riječ vam ne mogu reći jer su me tako zamolilili sindikalni povjerenici. Mogu reći da se radi o ličko-senjskoj županiji te da ne bih izašla van s informacijama da ne vjerujem svojim sindikalnim povjerenicima, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

12:04 Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je da se štrajk na FF neće odnositi na održavanje nastave za strane studente koji plaćaju učenje jezika, a dodaje kako je štrajk legitimno pravo građana, no druga je stvar je li on u ovo vrijeme spretno, ili bolje reći, nespretno rješenje, prenosi Jutarnji list.

– Izdvajanja za sustav trebalo bi uvećati barem dvostruko, no mislim da se štrajkom neće postići efekt. Vjerujem da će profesori nositi bedž ‘Ja sam u štrajku’ i ipak raditi, rekla je dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić za Jutarnji list. Dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager pak ističe da bi bilo strašno da fakultet u potpunosti prestane s radom.

11:30 Ministarstvo je jučer objavilo najpotpuniji izvještaj od početka štrajka. Najveći broj profesora u štrajku dolazi iz Istarske županije gdje u osnovnim školama štrajka 53,47 posto zaposlenika, a među srednjoškolskim profesorima njih 59,86 posto. Najmanje ih ima u Međimurskoj županiji, a provjerite detaljan izvještaj škola i profesora u štrajku po županijama ovdje.

11:00 Portal index.hr došao je u posjed pisma objavljenog na stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a iz kojeg je jasno da štrajk ne ide u smjeru u kojem su organizatori to zamislili. Sadržaju spomenute stranice ne može se pristupiti bez unošenja autentifikacije koju imaju nastavnici i profesori.

Iz pisma kojeg potpisuju Igor Radeka, predsjednik Sindikata, Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća i Tvrtko Smital, potpredsjednik Sindikata je očito da štrajku prijeti potpuni fijasko, a sindikalni čelnici, razočarani masovnim napuštanjem štrajka, ni sami ne znaju kako bi reagirali te najavljuju referendum na kojem će članovi sindikata odlučiti o nastavku štrajka.

9:30 Bihaćki kantonalni odbori Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH pružili su podršku hrvatskim kolegama u štrajku.
– Radnici u obrazovanju moraju osjetiti da su cijenjeni u društvu, da njihova primanja ne budu na margini, da postanu ugledni članovi društva na koje bi se omladina trebala ugledati, stoji, između ostalog, u pismu podrške iz BiH.
A podrška stiže i od sjeverozapadnih susjeda. Visokoškolski sindikat Slovenije također poručuje svojim kolegama da ne posustaju.
– Vaša borba je borba za školstvo kakvo svi učenici i zaposleni u tom sektoru zaslužuju, poručuju iz VSS-a.

Potpora iz Slovenije

8:48 Štrajkat ćemo sve dok naši članovi imaju volje štrajkati. Možemo štrajkati i do Božića ako će biti volje članstva za time, rekao je sindikalist VIlim Ribić gostujući u Dnevniku 3 HRT-a.

8:46 – Analiza koju sam napravio pokazuje da se Sindikat ponaša bitno drugačije od svih ostalih sindikata u Hrvatskoj. Njihova financijska imovina strašno je velika u odnosu na bilo koji drugi sindikat. Ubrana kamata za tih 45 millijuna kuna pozajmice je 4.500 kuna što je 0,01 posto ako se ne varam. Dakle, vjerojatno postoji neki interes Sindikata da posuđuje novac bez kamata, rekao je Marko Rakar u Dnevniku 3 HRT-a,

Gabrijela Galić iz Novog lista u istom Dnevniku je komentirala da ako je netko negdje loše ulagao, da će odluku što će napraviti temeljem loših ili dobrih odluka, donijeti članovi sindikata.

– Prvo, kada se pojavljuje ovakva bedastoća? Pojavljuje se u vrijeme kada mi organiziramo štrajk. Svi ti podaci o kojima govori SDP-ov pulen gospodin Rakar postoje već odavno u Ministarstvu financija pa vas pitam kako su se baš sada sjetili da ih izvuku. Drugo, manipuliraju s tim podacima. Treće, to govori čovjek koji od Mrsića dobiva 180.000 kuna projekata, od Milanke Opačić 237.000 kuna, od Krištofa iz Državnog zavoda za statistiku 96.000 kuna. Čovjek koji je zbog duga prema državi morao napustiti Ured predsjednika Republike jer ga Predsjednik nije htio primiti, odgovorio je Ribić na optužbe u Dnevniku.

Zahvalio se na svim komplimentima jer nije on uspješan, nego Sindikat.

– Ribić ima ovlaštenje u tri mjeseca donositi odluke do 50.000 kuna. Sve odluke u Sindikatu donose kolektivna tijela, izabrana u tajnim i demokratskim izborima. U našim kolektivnim tijelima sjede profesori ekonomskih fakulteta, renomirani stručnjaci. Oni su odlučivali i donosili savjete što raditi s tim sredstvima. Sindikat je izuzetno uspješan. Napravio je zgradu, napravio je čudo, objasnio je Ribić.

8:45 Bloger Marko Rakar na svojem blogu napisao je opširan izvještaj o poslovanju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji ima bilancu od 102 milijuna kuna. Čak 45 milijuna kuna nalazi u zajmovima prema pravnim osobama koje obavljaju poduzetničku djelatnost, a prema Rakaru 34 milijuna kuna Vilim je pospremio u dionice banaka i financijskih institucija. Cijeli tekst možete pročitati na mrak.org.

8:00 Započeo je četvrdi dan štrajka prosvjetnih radnika. Danas i sutra očekuju se referendumi unutar sindikata oko nastavka štrajka za sljedeći tjedan. Važno za napomenuti je da sljedeći tjedan počinje akademska nastava te se štrajk može preliiti i na njih, premda u ovom trenutku nije poznato koliko fakulteta je u štrajku.

Copy link
Powered by Social Snap