Pretraga

U Hrvatskoj postoje studiji koji se bave umjetnom inteligencijom: ‘Studente smo uključili u neke projekte’

A- A+

Kako je već sada umjetna inteligencija utjecala na studiranje i studije, a kako će u budućnosti – jedno je od niza pitanja na koje smo nastojali odgovoriti na našoj obrazovnoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’. Neki fakulteti već su pokrenuli studije i kolegije na kojima se time bave. Dekan Visokog učilišta Algebra otkrio je kako tamošnji studiji studentima nude mogućnost da budu arhitekti budući rješenja nekog stvarnog problema iz društva.

obrazovanjexAI - 75

S lijeva nadesno: Jakša Krišto (EFZG), Mislav Balković (Algebra), Edouard Ivanjko (FPZ) | foto: Niko Goga

Iako stručna i nestručna javnost o umjetnoj inteligenciji najviše raspravlja u proteklih godinu dana, AI se u sustavu znanosti i visokog obrazovanja izučava već desetljećima. Tako i u Hrvatskoj postoje studiji na kojima studenti uče o umjetnoj inteligenciji. Na Visokom učilištu Algebra, primjerice, postoji združeni diplomski studij računarstva – Internet stvari i Umjetna inteligencija. Dekan Mislav Balković na našoj je konferenciji ‘Obrazovanje x AI’ govorio o toj temi.

Studentima na stol stavljamo stvarne probleme, oni grade rješenja

– Pa mi osim ovog studija, što radimo sa Francuzima, s jednom od najvećih njihovih škola računarstva, Epitechom iz Pariza, koji akreditiran prije 34 godine, imamo već duže od toga diplomski studij Podatkovne znanosti, tako da umjetna inteligencija, a strojno učenje i elementi podatkovne znanosti kod nas već razmjerno dugo žive, navodi Balković.

Ističe da je interes za studij diplomske razine dosta velik, ponajviše od studenata koji dolaze iz struka u kojima nemaju dovoljnu razinu inženjerskih znanja.

– Taj naš diplomski studij nije najtvrđi mogući studij koji ide do najveće dubine matematičkih modela i elemenata umjetne inteligencije i strojnog učenja, koliko bi se moglo zamisliti, nego idemo do dovoljne razine da onda stavimo na stol stvarne probleme iz društva i da onda zapravo studenti budu arhitekti nekih budućih rješenja, istaknuo je Balković.

Izdvojeni članak
Mislav Balković_ Eduard Ivanjko_obrazovanje x AI

Profesor otkrio što odaje studenta kojem je rad napisao ChatGPT: ‘Neki su se vrlo lako prepoznali’

Shvatili su, kada su se time krenuli baviti kroz istraživanja, da je takva rješenja jako teško prodati. Odnosno, da je ‘zgodno’ o tome pričati na konferencijama, no da je za implementaciju tog modela u gospodarstvu izrazito bitna i svijest na strani korisnika.

– I tu je bilo puno takvih modela i zapravo i svijesti o tome što se može, a što ne primijeniti u gospodarstvu. Nastojali smo na studiju uvijek davati data setove, odnosno setove podataka i na njima tražiti nekakve vrijednosti, tako da smo tu uspjeli studente uključiti u projekte. Radili smo optimizaciju nekih ruta za vozila Hrvatske pošte. Pa smo radili optimizacije kupnje baterija za potencijalne autobuse u Zagrebu na način da gledamo na kojoj će ruti voziti, pa nije svejedno kod električnog autobusa hoćete li kupiti veću ili manju bateriju, uštede mogu biti ogromne. Tako da nastojimo na takve projekte zapravo uključiti studente da koristeći podatke dobiju nekakvo rješenje, rekao je Balković.

Kako odgovara na pitanje treba li ovakav studij uvesti i na prijediplomskoj razini, poslušajte u nastavku.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.

Copy link
Powered by Social Snap