Pretraga

Profesor otkrio što odaje studenta kojem je rad napisao ChatGPT: ‘Neki su se vrlo lako prepoznali’

‘Obrazovanje x AI’ bila je tema treće zaredom obrazovne konferencije portala srednja.hr. O umjetnoj inteligenciji nije se u javnom prostoru govorilo nikada prije kao ove godine, uglavnom zbog pojave alata ChatGPT koji je u proteklim mjesecima ušao u široku uporabu. Na konferenciji su se mogle čuti jasne poruke kako ovaj i slični alati mogu biti korisni u brojnim strukama da lakše riješe određene zadatke. No, ChatGPT koriste i brojni studenti koji od tog alata traže da umjesto njih napiše, primjerice, seminarski rad. No, profesorima ponekada ne treba dugo da shvate da je to rad koji je napisao AI alat.

Mislav Balković_ Eduard Ivanjko_obrazovanje x AI

S lijeva nadesno: Mislav Balković (Algebra), Eduard Ivanjko (Fakultet prometnih znanosti) | foto. Niko Goga

Rješavanje znanstvenih ili, recimo, inženjerskih problema, stručnjacima su kroz povijest olakšavali brojni alati. Jedan od njih je bi mogao biti i ChatGPT te ostali alati umjetne inteligencije.

AI alati mogu značajno pomoći znanstvenicima

Na konferenciji portala srednja.hr ‘Obrazovanje x AI’, na panelu ‘AI na visokim učilištima – prilika ili izazov?’ profesor Fakulteta prometnih znanosti Edouard Ivanjko situaciju je usporedio s onom kada se pojavio kalkulator. On je omogućio inženjerima da brže riješe neki problem, u smislu da lakše izračunaju jednadžbe do svog rezultata.

– I to je osnovna stvar – da oni to koriste kao alat za pomoć koji će unaprijediti njihov rad, a ne u stilu da sada na digitronu računa 1 + 1, pa me to, rekli bismo, zatupljuje, smanjuje moje sposobnosti, naveo je profesor Ivanjko.

Izdvojeni članak

Održali smo konferenciju ‘Obrazovanje x AI’: Pogledajte veliku fotogaleriju

‘Primijetili smo da studenti to koriste’

No, nedvojbeno je da postoje oni koji ChatGPT zlouporabljuju, a među njima su i pojedini studenti koji nerijetko od ChatGPT-a traže da umjesto njih u potpunosti napiše seminarski rad.

– Primijetili smo da studenti to koriste i to se vidi baš dio populacije studenata koji žele samo što prije predati taj svoj rad i oni koji se žele potruditi. Znači tako da oni prvi koji maksimalno iskoriste te alate da u biti samo imaju nekakav tekst koji mogu predati, baš se vidi da je to suhoparno, vidljivo je da su to nekakve fraze koje su onako, malo čudne. Neki seminari su se vrlo lako prepoznali u smislu ‘sve to lijepo stoji i piše, ali znaš, ova literatura, tih deset stavaka, to nigdje ne postoji, to nije objavljeno, pa hajde ti to lijepo napiši ispočetka’, rekao je Ivanjko na konferenciji ‘Obrazovanje x AI’.

Na žalost, neki će studenti iskoristiti ChatGPT da u potpunosti napiše završni ili diplomski rad umjesto njih. U tom je slučaju sankcija puno stroža od toga da studenti ponovno trebaju pisati rad. O kakvim je sankcijama riječ, poslušajte u kratkom videu ispod.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.