Novi nebeski spektakl očekuje nas u nedjelju: Doznajte kako su suze sv. Lovre dobile ime i gdje ćete ih moći gledati

Nedavno smo imali prilike svjedočiti pravom nebeskom spektaklu – najduljoj pomrčini mjeseca 21. stoljeća. Novi spektakl očekuje nas već u noći s 12. na 13. kolovoza, kada ćemo na nebu moći vidjeti suze sv. Lovre.

foto: pixabay

Kako pojašnjavaju iz Hrvatskog astronomskog saveza, ono što nazivamo suzama sv. Lovre maksimum je aktivnosti meteorskog roja Perzeidi. Ove godine tu ćemo aktivnost najbolje moći vidjeti u noći s nedjelje na ponedjeljak.

– Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. S obzirom na to da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma s 11. na 12. kolovoza, poručuju iz Astronomskog saveza. 

Pravi nebeski spektakl: Diljem Hrvatske organizirana motrenja najdulje pomrčine Mjeseca u 21. stoljeću

Pojašnjavaju i kako su suze sv. Lovre dobile to ime.

– Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju: San Lorenzo, io lo so perché tanto di stelle per l’aria tranquilla arde e cade, perché si gran pianto nel concavo cielo sfavilla…Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”, objašnjavaju astronomi.

Za promatranje ovog nebeskog spektakla zasigurno će mnogi biti zainteresirani. Stoga je Astronomski savez pozvao sve gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza, kako bi što bolje mogli uživati u pojavi. U nekoliko hrvatskih gradova motrenja su već organizirana i to prema sljedećem rasporedu:

DARUVAR
Datum i vrijeme: 12.08. – od 22:00 do 05:00
Mjesto: Petrov vrh
Organizator: Astronomsko društvo Kumova Slama

ĐAKOVO
Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00
Mjesto: Đakovački Bajer
Organizator: Astronomsko društvo Orion

ČAKOVEC
Datum i vrijeme: 11.08. – od 21:00
Mjesto: Mađerkin breg (gornje Međimurje)
Organizator: Astronomsko društvo Vega

LOŠINJ
Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00
Mjesto: Ridimutak Beach (Nerezine)
Organizator: Astronomsko društvo „Leo Brenner“

PETROVA GORA
Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 05:00
Mjesto: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori
Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

SISAK
Datum i vrijeme: 12.08. – od 23:30
Mjesto: kod Kazališta 21
Organizator: Prirodoslovno astronomsko društvo Sisak

SPLIT
Datum i vrijeme: 12.08. – od 19:30
Mjesto: Zvjezdarnica na Mosoru
Organizator: Zvjezdano selo Mosor

VIŠNJAN
Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 23:00
Mjesto: Livada ispred Zvjezdarnice na Tićanu
Organizator: Astronomsko društvo Višnjan

Kako bi što bolje uživali u događaju, iz Astronomskog su saveza izdali i upute za opažače. Savjetuju da ne gledate u ishodišnu točku meteorskog roja jer ćete tamo opaziti najmanje meteora, da se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu i da je potrebno udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu.

Odgovori