Pretraga

Produženi vikend je izazov za svakog studenta: Preživite povratak doma uz ove savjete

A- A+

Produženi vikend je vjerojatno omiljena stvar svakom Hrvatu – rijetko tko zna spojiti vikend onako kako to radimo mi. Ipak, kada ste student, velike su šanse da vam produženi vikend i nije toliko draga stvar. Jednostavno, odlasci doma nakon nekog vremena… nisu toliko zanimljivi. Pogotovo ne na dulje staze.

foto: Pixabay

Kada ste student, odlazak doma je čitav pothvat. To nije nešto što se radi često, osim ako ne živite na sat vremena od doma. Inače, u pitanju je cijela operacija koju je potrebno nekako izvesti. Prvo, morate uskladiti odlazak doma s predavanjima – točnije, s time koja ćete predavanja propustiti i kada. Nakon toga, slijedi taktiziranje s biranjem autobusa, a zatim i pakiranje stvari.

Iako idete doma samo na par dana, uvijek imate pun kofer. Velike su šanse da sa sobom nosite prljavu robu kako bi ju doma netko mogao oprati, skripte koje definitivno nećete otvoriti i hrpu čiste robe koju na kraju nećete ni izvaditi iz kofera. Još je gore kada se vraćate nazad, pa pokušavate naći mjesta za sve one stvari koje su vam ‘uvalili’ za povratak na studiranje.

Zato se uvijek rado čeka produženi vikend, kako biste mogli u svemu tome uživati koji dan dulje. No, koliko god se produženi vikend doma činio odličnom idejom, jednom kada dođete doma shvatite da to i nije bila toliko dobra ideja. Jednostavno, kada postanete student, naviknete se na život daleko od kuće i jako je teško vratiti se na staro. Ipak, nekako morate preživjeti tih par dana. Možete si barem nekako olakšati.

Izdvojeni članak
Kad poželite odmor od zvukova i svjetlosti

Savršen raspored za produženi vikend!

Što manje vremena provodite u kući

Koliko god je lijepo biti doma, toliko i nije. Budimo realni, što više vremena provodite u kući, to će polako postajati sve luđi. Puno je pametnija opcija tražiti izlike za biti van kuće, kako god znate i umijete. Također, nije loša ideja socijalizirati se s ukućanima, ali u nekom drugom ambijentu. Jednostavno, kada ste po cijele dane zatvoreni u ista četiri zida, počnete si ići na živce. I to dosta.

Vrijeme provedeno doma iskoristite tako da ćete se vidjeti sa svim prijateljima iz djetinjstva, ali i odlaskom na draga mjesta. Ovisno o tome gdje ste došli, potrudite se što više vremena provoditi u prirodi, pa čak i onda kada nije idealno vrijeme.

Riješite sve poslove

Često odlazak doma znači da nećete raditi apsolutno ništa. I dok je nekada to super, u većini slučajeva nije. Kada se vratite u stvarnost imate toliko posla da djeluje nemoguće išta nadoknaditi, a kamoli sve što bi trebali. No, nije toliko dobro ni dok ste doma – puno slobodnog vremena vam daje i puno prilika za prepirke i svađe.

Stoga, iskoristite ovo vrijeme doma kako biste riješili sve što trebate, pa možda čak i nešto dodatno. Tako ćete imati ispunjene dane, a kad se vratite u stvarnost, budući vi će vam biti jako zahvalan/na. Jednostavno, to je win-win situacija. Osim za vas sada, koji biste trebali nešto napraviti. Ali, možete vi to!

Pregrizite jezik

Nemali broj puta se dogodi da se porječkate s ukućanima – bilo da su mlađi ili stariji od vas. I to je sasvim u redu, dok je u granicama normale. Kad se te prepirke pretvore u svađe koje traju danima, tjednima ili mjesecima… Onda i nije baš sve u redu. Najčešće se u tim situacijama dogodi da se izgovore stvari koje se zapravo nisu ni mislile, a koje se definitivno nisu trebali reći naglas.

Zato, kad god se nađete u situaciji da želite nešto reći što bi moglo povrijediti drugu osobu – nemojte. Jednostavno, preskočite tu provokaciju i nemojte si dopustiti da vas izbace iz takta. Ne zato što će oni biti povrijeđeni, već zato što ćete vi morati nositi taj teret, težinu toga što ste povrijedili nekoga. I to vjerojatno ne bilo koga, već nekoga vama bliskoga. Zato, ponavljamo, samo preskočite svaku provokaciju.

Produženi vikend je izazov za svakog studenta: Preživite povratak doma uz ove savjete
Share via
Copy link
Powered by Social Snap