Pretraga

Smrdljivi martini u svom su masovnom smrdljivom pohodu: Evo 6 savjeta kako ih se riješiti

A- A+

S prvim nižim temperaturama, u svojem ste se domu vjerojatno susreli s najezdom stalnih jesenskih neželjenih ‘gostiju’ – smrdljivim martinima. U potrazi za toplijim prostorima prikladnim za prezimljavanje, zavlače se u stanove i kuće gdje neugodnim zvukom i mirisom živciraju ukućane. Zavlače se i u rublje, no ima načina kako ih se pokušati riješiti ili ih barem sve skupiti na jednom mjestu.

Smrdljivi martin | Foto: Pixabay

S portala Zagrebački.hr javljaju o dojavama iz kvartova diljem Zagreba o najezdi smrdljivih martina, inače kukaca iz porodice stjenica. Njihovoj najezdi možete pokušati doskočiti koristeći neki od sljedećih šest savjeta.

1. Žuta ljepljiva traka

Smrdljivi martini vole žutu boju pa se možete poslužiti postavljanjem ljepljive trake za skupljanje muha.

2. Češnjak

Preporuka je nasjeckati češnjak u posudice i postaviti ih na najvažnija mjesta u prostoriji, primjerice na sam prozor. Iako niti češnjak nije ugodna mirisa, ne može se mjeriti sa smradom ovih smrdljivaca.

3. Sapun i voda

S obzirom na to da smrdljivi martini brzo postanu otporni na kemijska sredstva s kojima ih se pokušavate riješiti, probajte ih jednostavno poprskati kombinacijom sapuna i vode.

4. Menta

Miris mente smeta ovim smrdljivcima pa natrgane listiće mente možete rasporediti u posudicama po prostoriji. Druga je opcija mješavinom eteričnog ulja mente i vode poprskati mjesta kroz koja bi mogli ući u stan.

5. Ljuske luka

Dvadesetak grama ljuski luka zalijte s litrom kipuće vode, ostavite to pet dana i nakon toga procijedite i tretirajte svoje biljke s tom tekućinom nekoliko puta na dan kako bi smrdljivce odvratili od svojih biljaka.

6. Chilli paprika

U još jednom od načina zaštite biljaka pomoći će vam chilli papričica. 10 dekagrama papričice usitnite i u litri vode kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Prokuhanu tekućinu ostavite nekoliko dana, a zatim procijedite. Potom na 10 litara vode dodajte 100 mililitara tekućine i onda tom smjesom tretirajte biljke, savjetuje zagrebački.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap