Pretraga

‘Šta je uopće ovo na drugoj slici?’: Bloger Krule izazvao zgražanje objavom fotografija školskog ručka

A- A+

Nije tajna da obroci u školama nisu bajni i da se rijetko koji školarac u razvojnoj dobi kvalitetno ondje može najesti. Ovoga puta o tome je progovorio i popularni Bloger Krule koji je na svome Facebooku s preko 162 tisuće fanova izazvao zgražanje objavom fotografija školskog ručka.

Kako Krule opisuje, ’80-ih godina prošlog stoljeća prehrana u školama izgledala je potpuno drugačije od današnje.

– Hrana je bila raznolika… čajeva i bijele kave redovito i u izobilju. Žlicom i vilicom se jelo redovito. Grah… čušpajzi… restani krumpir… kobasice… pohano… tako su izgledali naši obroci. Ako bi se zaželjeli paštete, samo bi dan prije teti u kuhinji rekli da bi mi paštetu… mada nam nisu voljeli servirati paštetu, pojašnjava Krule.

Izdvojeni članak

Koji se to učenik kvalitetno najede od jedne žemlje?

Povod njegove objave dvije su fotografije koje su mu stavili roditelji iz različitih i međusobno udaljenih škola. Na obje su školski obroci servirani njihovoj djeci.

– Oba obroka spadaju pod ono “besplatni obroci za sve školarce”. Izgledom, ova dva obroka kao da su dio scenografije sa snimanja filma “Schindlerova lista”. Ja sam na baušteli vidio svakakvih obroka, no ovakve nikad. Ovo obrok? Ne znam kako nekog nije sramota davati ovo djeci. Uz ovakve obroke jedino praznu ploču moš savladati i zapamtiti bez ikakvih problema. Dok u Saboru, konji s plaćama od 15 000 kuna jedu obrok od 10tak kuna, djeca nam po školama jedu govna… doduše besplatna govna… jer za to su se pobrinuli ovi isti iz Sabora… kako i ne bi… njima sutra trebaju neuhranjeni glasači kako bi im pred izbore mogli obećati pun lonac pašte-fažola, zaključuje Bloger Krule.

Ova objava izazvala je zgražanje njegovih pratitelja, a brojni od njih zapitali su se koja se vrsta jela uopće nalazi na drugoj fotografiji. Navodno je riječ o mini-pizzi, iako tome baš i ne nalikuje. Ipak, pozitivna je vijest da nije baš svugdje ovako.

Izdvojeni članak

Roditelji iz Šibenika šokirani sendvičem koji im je dijete dobilo u školi: Ravnatelj u ovome ne vidi problem

– Radila sam u brojnim školama, rijetke su gdje se kuha. U školi gdje sada radim roditelji plaćaju kao i drugdje 5 kuna dnevno, a učenici jedu kuhano (grah,gulaš, pohano, tijesto sa sirom, gris…). Samo je jedna kuharica, i jedna djevojka na stručnom osposobljavanju. Dnevno hrane oko 200 gladnih usta. Tako da, gdje ima volje,ima i načina, zaključuje jedna korisnica Facebooka.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je kako su osnovne škole dužne organizirati prehranu učenika dok borave u školi. No, ono što je problematično jest činjenica da je kvaliteta obroka, odnosno utvrđivanje nutricionističkih zahtjeva, uvjeta i načina organiziranja prehrane u potpunoj nadležnosti škole. O tome zašto su školski obroci koji se sastoje od brze hrane problematični, porazgovarali smo pred dvije godine s nutricionistom. Članak možete pročitati ovdje, budući da se čini kako se od tada nije baš previše toga promijenilo