Konačno otkriveno zašto su mjesečnice ponekad toliko bolne

Mjesečnice i PMS su sranje. To znaju svi, i znaju to valjda od pamtivijeka. Nitko na svijetu ne veseli se mjesečnoj dozi grčeva, živčanosti, letargije i krvarenja. Ok, osim onih kojima ti simptomi donose olakšanje zbog straha od trudnoće. Sada napokon znamo i zašto je to tako!

YouTube/screenshot

Vječna dilema: Smijete li se kupati s mjesečnicom ili ne

Simptomi PMS-sa svima su poznati. Grčevi, bol u trbuhu, glavobolje, letargija, mučnina, osjetljivost i promjene raspoloženja. Sve je to poznato i curama koje to trpe direktno, i dečkima koji zbog ovih simptoma često trpe indirektno. No, iako polovica svjetske populacije od ovoga pati na mjesečnoj bazi, o biološkoj pozadini PMS-a ne znamo baš puno. Odnosno, nismo znali do sada, piše Motherboard.

Nova otkrića ukazuju na to da PMS izaziva akutna upala povezana s biomarkerom CRP. Prema istraživanju objavljenom u publikaciji Journal of Womens Health, djevojke i žene koje pate od posebno bolnih menstruacija pokazale su povišene razine ovog markera. Istraživanja upućuju na to kako bi se simptomi mogli tretirati protuupalnim lijekovima. 

Kako pokazuju istraživanja provedena na Sveučilištu Davis, gotovo 80% žena pati od simptoma PMS-a, a 50% zbog njih u jednom trenutku zatraži medicinsku pomoć. 

PMS se u ranijim istraživanjima povezivao s lučenjem hormona, pa čak i biološkim, društvenim, demografskim i bihevioralnim faktorima. 

Osjetljivost na biomarker CPR mjeri se kako bi se provjerila vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti, srčanih i  moždanih udara. Što je upala snažnija, veće su i razine ovog biomarkera u krvotoku. 

Ovo otkriće otvara vrata novim načinima liječenja i prevencije bolnih simptoma PMS-a.

Odgovori