Pretraga

Poznata imena 480 najboljih hrvatskih nastavnika: Provjerite je li na popisu i neki vaš

A- A+

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je imena odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su napredovali u zvanje mentora i savjetnika. Spomenuta dva zvanja stječu obrazovni djelatnici koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja, kao i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održat će se 8. veljače 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečana promocija održat će se u dva dijela,  u 11 i 13 sati, priopćili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

U novom valu promovirano je ukupno 480 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, a njihova imena dostupna su u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Prema još uvijek važećem pravilniku, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Izdvojeni članak

Ministarstvo će nagrađivati učitelje, no stigle im prozivke zbog izostanka dijaloga i pitanja o zakonitosti Pravilnika

Kod ocjenjivanja za napredovanje, u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost  vijeća nastavnika te viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministar obrazovanja, koji donosi odluku o imenovanju u novo zvanje.

Sve poviše spomenuto uvjeti su pravilnika koji se nakon 23 godine mijenja. Trenutno je na javnoj raspravi Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. Njime se, osim zvanja mentora i savjetnika, planira uvesti i treće – zvanje izvrsnog savjetnika. Uz to, prvi puta se uvodi i nagrađivanje učitelja, a više detalja s predstavljanja prijedloga novog pravilnika možete doznati u članku na srednja.hr.