Pretraga

Učitelji bijesni zbog datuma isplate plaće za rujan, prozvali sindikat: ‘Ovo je totalna provokacija’

A- A+

Plaća za rujan zaposlenicima škola bit će isplaćena 12. listopada, izvijestio je Sindikat hrvatskih učitelja na svojoj Facebook stranici. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo među zaposlenicima škola. Naime, prošla im je plaća bila isplaćena 11. rujna, pa mnogi ovo smatraju kašnjenjem plaće, budući da Temeljni kolektivni ugovor propisuje da razmak između dviju isplata ‘u pravilu ne smije biti dulji od 30 dana’. Pozvali su Sindikat da djeluje u njihovo ime.

plaće u školama

Foto: srednja.hr/screenshot: Facebook

– Plaća se isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec, najkasnije do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec, s time da razmak između dviju isplata u pravilu ne smije biti dulji od 30 dana, stoji tako u Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, kojim su, dakle, uređena i prava zaposlenika škola.

Učitelji bijesni zbog datuma isplate plaće

No, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) na svojoj je Facebook stranici izvijestio kako će plaća za rujan u školama biti isplaćena 12. listopada. Ona za kolovoz, prema obavijesti Ministarstva, zaposlenicima škola bila je isplaćena 11. rujna. Nakon što je SHU izvijestio o datumu isplate plaća, na društvenim mrežama angažirali su se i sami učitelji – brojni su iznimno nezadovoljni ovim razmakom između dviju plaća. Posebno ističu činjenicu da 9., 10. i 11. listopada nije vikend, što bi možda i opravdalo isplatu 12. listopada.

– A zašto? Ovo je već totalna provokacija. Neka ste vi nama objavili datum. I to se zove sindikalna aktivnost. Zar ne?, napisala je jedna korisnica u komentar na objavi SHU-a.

Brojni posebno ističu činjenicu da 10. i 11. listopada nije vikend, što bi možda i opravdalo isplatu 12. listopada.

– Hvala na obavijesti, ponizno i skromno čekam taj iznos uz naklon našim sindikalnim vođama. Veselim se slikama (objavama) sa sindikalnih igara, to me veseli, sarkastično je napisala jedna zaposlenica ispod objave SHU-a.

Nakon niza negativnih komentara javio se i sam Sindikat hrvatskih učitelja. Kratko su napisali da je obavijest o isplati u škole stigla u ponedjeljak te da će od Ministarstva zatražiti obrazloženje o, po njima kasnom datumu isplate plaća.

Izdvojeni članak
učionica u mraku

Koliko prosječno zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za srpanj 2023.

Ministarstvo: ‘Tako je dogovoreno s kolegama iz FINE i Ministarstva financija’

Upit smo Ministarstvu poslali i mi i pitali ih zašto isplata ide 12. listopada.

– Tako je dogovoreno s kolegama iz FINE i Ministarstva financija, a što je uobičajena praksa, kratko nam odgovaraju iz službe za odnose s javnošću MZO-a.

Bura nezadovoljstva ne vlada samo ispod objave Sindikata hrvatskih učitelja. Popularna prosvjetarska Facebook stranica ‘Učitelji, nastavnici, profesori’, koju prati 33 tisuće korisnika, također je objavila kada će biti isplaćena plaća za rujan. No, uz to i tvrde kako ‘COP još uvijek nije ažuriran tako da učitelji koji su u CDŠ možda tek sljedeći mjesec dobiju razliku u plaći.’ Naime, zaposlenici 62 škole koje sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole dobivaju povećanje plaće. Ministarstvo smo pitali i je li točna ta tvrdnja o isplati razlike u plaći tek idući mjesec.

– Nije točno, rezolutno nam odgovaraju iz službe za odnose s javnošću.

plaća_ facebook

Screenshot: Facebook stranica Učitelji, nastavnici, profesori

U tijeku pregovori sindikata i Vlade

Inače, upravo su u tijeku pregovori oko dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, što obuhvaća i zaposlenike škola. Sindikati traže povećanje osnovice plaće za 15 posto, među ostalim i povećanje božićnice na 300 eura, koliko iznosi regres, te ugovaranje uskrsnice isto u iznosu od 300 eura.

Podsjetimo, nakon posljednjeg povećanja prosječna plaća učitelja u osnovnoj je 1.251 euro mjesečno, a nastavnika u srednjoj 1.287 eura, a detaljnije o tome možete čitati na linku. Analizu povećanja plaća u školama od štrajka 2019. možete proučiti ovdje.

 

prosječna i medijalna plaća učitelj osnovna škola srpanj 2023

Izvor: MZO

prosječna i medijalna plaća nastavnik srednja škola srpanj 2023

Copy link
Powered by Social Snap