Pretraga

[VIDEO] Motaj kablove, ovo je najzabavnije ponavljanje gradiva ikad: Učenici snimili svoju Potjeru

A- A+

Ponavljanje gradiva nerijetko zna biti suhoparno i u najmanju ruku, nezanimljivo. No, ne i na nastavi Hrvatskog jezika u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Nekolicina učenika tamošnjeg 3.g razreda došla je na ideju kako i u otežanim uvjetima online nastave kvalitetno ponoviti ono što su učili na nastavi. Snimili su, naime, svoju epizodu popularnog kviza Potjera.

Učenici SŠ Hrvatski kralj Zvonimir snimili su svoju Potjeru | screesnhot: YouTube

‘Četiri igrača koja se ne znaju otprije moraju djelovati kao tim žele li u Potjeri zaraditi novac. No, na tom putu postoji prepreka – lovac’ – rečenice su to koje na početku kviza Potjera izgovara Joško Lokas. No, ovoga puta izgovorio ih je učenik 3.g razreda SŠ Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Učenici tog razreda su, naime, u sklopu zadatka iz Hrvatskog snimili svoju epizodu kviza Potjera te tako na poprilično kreativan način ponovili naučeno gradivo.

– S obzirom na to da su učenici u trećem razredu gimnazije prešli na reformski program nastave, dobili su rubriku Kultura i mediji u kojoj sam vidjela potencijal za ostvarivanje onih aktivnosti koje smo prošle godine uvrštavali u druge rubrike ili sam ih, mogli bismo reći, pokušala motivirati da za dodatnu ocjenu iz aktivnosti naprave uratke povezane s gradivom koji će biti plod njihove kreativnosti i izlaženja iz okvira redovne, uobičajene nastave, započinje priču profesorica Andreja Dunato.

Morali osmisliti kreativni uradak povezan s gradivom

Kaže, učeničke radove obično su sačinjavali razni plakati, kratki video uradci ili pak odglumljene scene u učionici, zamišljeni intervjui i slično. Na taj bi način ponavljali gradivo ili lektire, a kako ističe profesorica, pokazalo se da tako, putem kreativnih uradaka, učenici zaista pamte dugoročnije

– Učenici se sami jave s idejom, zatim u razgovoru dolazimo do određenih savjeta i načina na koji bi mogli izvesti zamišljeno, ali potičem ih da sve učine sami i da se sami dosjete načina na koji nešto žele prikazati, inače atribut ‘kreativni’ pomalo gubi svoju svrhu. Mogu Vam reći da su uradci sve originalniji, a učenici su se opustili i dali mašti na volju, što ste vjerujem i primijetili gledajući njihovu verziju Potjere. Dakle, morali su osmisliti uradak koji će biti povezan s bilo kojim gradivom ili područjem koje smo obrađivali te prožet kulturom i medijima. Sve ostalo mogli su sami zamisliti i predložiti, ništa im nije bilo zadano. Momci su obuhvatili i televizijski medij, ali i glumačke trenutke, kao i samo snimanje i montiranje scena (emisije, kviza) te su tako postmodernističkim činom predstave u predstavi koji stalno spominjemo ‘odradili svoj zadatak’, kaže profesorica Dunato.

Ideja je potekla od samih učenika

Protagonisti ovog uratka su Damjan Brala, Viktor Giorgolo, Antonio Jurešić, Fran Marijan, Karlo Srdoč, Matko Zahija, a profesorica naglašava kako je ideja snimanja Potjere bila isključivo ideja učenika. Zato smatra da je uspješna izvedba zadatka još veća i važnija.

– Jedan učenik, Fran Marijan, spomenuo je izradu Potjere, odnosno svojevrsnoga kviza, a već u sljedećoj sekundi školskoga sata oko njega su bili okupljeni i ostali učenici, njih petorica, odnosno šestorica. Rekli su kako bi mogli inscenirati poznati kviz i snimiti kadrove, budući da smo već tada znali kako ubrzo prelazimo na online oblik nastave te će tako moći poslati uradak razredu i meni na gledanje i procjenu. S obzirom na to da je za ovu vrstu projekta čitav razred trebao dobiti (pojedinačne) ocjene, jedino što sam napomenula bilo je da se zaista moraju potruditi ako misle raditi u ovako velikoj grupi, kako bih svakome mogla dati ocjenu i ne bi li njihov trud i uložen rad bili jednaki onima drugih učenika koji su uratke radili sami ili u parovima, kaže nam profesorica.

Ocjenjuje da su momci su ozbiljno shvatili upute te su na kraju nadišli sva očekivanja. Prepričava nam kako su na sljedećim satima zatražili dva tjedna za izradu, jer su uvidjeli kako im, uz ostale školske obaveze, nije dovoljno samo nekoliko dana za projekt ovakvog obujma.

– Njihov rad čekali smo za vrijeme online nastave, a na njihovom kanalu vidljiva je i najava koju su nam pripremili sa svrhom promocije Potjere. Redovito su izvještavali o napretku i brojnim peripetijama glede same izrade, a noć prije predaje suočili su se s tehničkim poteškoćama. Naime, besplatni program u kojem su izrađivali video naposljetku im je nalijepio reklamu preko čitavoga ekrana te je završna verzija rezultat snimanja njihovog ekrana računala kako se ne bi vidjela reklama. Momci su zbog toga nezadovoljni završnom kvalitetom, odnosno bistrinom slike, ali razred je bio složan i jednoglasan prilikom komentiranja izvrsnosti i kvalitete uratka, kaže nam profesorica uz pojašnjenje da učenici jedni drugima daju ocjene i komentare i da ona prosjek ocjena uzimam u obzir prilikom vrednovanja, odnosno na njemu ga i bazira.

Lovca su smjestili u prostoriju s mačkama pa dobio napadaj alergije

Iako epizoda Potjere koju su snimili učenici traje oko pola sata, njeno snimanje iziskivalo je daleko više truda i vremena. Profesorica nam je otkrila samo neke od izazova s kojima su se suočili.
– Učenici su nakon spomenutih tehničkih poteškoća prilikom izrade naveli kako su sada spoznali stvaralačku bol koju smo znali spominjati te su naglasili kako danima nisu spavali. Lovac je prilikom brojnih ulaženja i izlaženja iz prostorije u kojoj su se nalazile mačke (a sve sa svrhom što vjernijeg prikaza same Potjere i dolaska lovca) dobio i napadaj alergija na snimanju, no ništa ih nije zaustavljalo na putu ka cilju. Na kraju mi je bilo važno pitati ih jesu li se uz sve poteškoće ipak uspjeli i zabaviti te su naveli kako su scene poput završne potjere u kojoj Viktor oponaša zvuk računala koji izgovara imena natjecatelja morali ponavljati mnogo puta jer nisu uspijevali držati se scenarija od silnih napadaja smijeha. Antonio je bio glavni zadužen za scenarij te imaju i pisanu pripremu svake izgovorene rečenice i zamišljenih kadrova, što je jedan od razloga zbog kojih je završni rezultat ovako kvalitetan. Izgleda kao improvizacija, ali iza nje nalazi se itekako razrađen scenarij koji su zajednički osmislili, a pitanja su također u potpunosti sami osmišljavali, pronalazeći inspiraciju u prethodnim satovima obrade i provjere gradiva. Prilikom preuzimanja programa koji bi im omogućio snimanje ekrana, kao i spašavanje njihova uratka noć prije roka predaje, pokupili su i računalni virus. Dvojica od njih imaju negativnu ocjenu iz posljednjeg gradiva književnosti te su sada vjerujem spremni za ispravljanje gradiva iz područja književnosti baroka, kojem su u Potjeri pridali najveću pažnju, kaže profesorica Dunato.

Nakon ovakvih ponavljanja ocjene na ispitima su bolje

Profesorica nam otkriva i rezultate ovakvog i sličnih načina ponavljanja gradiva. Kaže da su poslije ovakvih sati ocjene na provjerama uvijek bile bolje.

– No ono što je važnije, smatram da je ovakav način ponavljanja potpomognuo dugoročnije pamćenje, što je bilo vidljivo nakon nekoliko mjeseci nastave, kada su učenici navodili činjenice i detalje upamćene upravo na satovima izlaganja kreativnih uradaka. Nadalje, kada sami sudjeluju u sličnim projektima, učenici su angažirani i uključeni u samu obradu i prikupljanje podataka, a 3.G razred naše Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir specifičan je te uvijek uz humor ili neke kreativne dodatke i nadopune (za njih ponekad suhoparnih) činjenica i uz odličnu razrednu atmosferu, kao i naglašenu aktivnost, učenici gradivo učine sebi zanimljivijim, a koliko vidim izrada ovakvih uradaka nastavila ih je u tome motivirati, zaključuje profesorica Dunato.

[VIDEO] Motaj kablove, ovo je najzabavnije ponavljanje gradiva ikad: Učenici snimili svoju Potjeru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap