Pretraga

Željko Stipić: Ministrica većim plaćama želi ušutkati nezadovoljstvo Školom za život

A- A+

Predsjednik Sindikata Preporod smatra da su Blaženka Divjak i većinski sindikalisti u ‘braku iz interesa’. Među nastavnicima, kaže, vlada nezadovoljstvo napretkom reforme obrazovanja pa ga ministrica, borbom za povećanje plaća koje se značajno ne bi ni osjetilo, nastoji ugušiti.

Ministrica Blaženka Divjak u emisiji Nedjeljom u dva
Foto: Youtube Screenshot

Većinski sindikati sami su se doveli u poziciju da s Vladom ne sjede za istim stolom, smatra Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Vezano uz prosvjed za veće plaće učitelja, koji je Sindikat hrvatskih učitelja najavio u četvrtak pred zgradom Vlade, Stipić kaže kako će se solidarizirati s kolegama.

Željko Stipić | Screenshot: N1

Ipak, napominje da su većinski sindikati sami krivi za niske plaće jer su popisali četverogodišnje kolektivne ugovore kojim se nisu izborili za dodatke na plaće pa sada problem nastoje riješiti pregovaranjem o koeficijentima složenosti koje Vlada donosi posebnom uredbom.

– Umjesto da pregovaraju, oni sada mogu samo razgovarati – tvrdi Stipić.

Brak iz interesa

Na činjenicu da je zahtjeve većinskih sindikata podržala i ministrica Blaženka Divjak, vođa Preporoda gleda kao na “brak iz interesa”.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Brezak Stamać uoči ‘Škole za život’: Na Loomenu sam bila jednom, to je gubitak moga vremena

– Dosad su se sindikati morali miriti s ministrima, a sad s njima nismo ni u zavadi. Slična je situacija i s ministrom Kujundžićem koji se ponaša kao koalicijski partner HDZ-a čiji je član – objašnjava pomalo ironično situaciju u kojoj se ministri “bore” s premijerom i ministrom financija.

No Stipić da je ministrica stala uz zahtjev za veće plaće kako bi sanirala štetu nastalu neadekvatnom pripremom obrazovne reforme koju je prebrzo ugurala u škole.

– Ministrica pokušava amortizirati nezadovoljstvo Školom za život, a povećanje plaća bi trebalo ušutkati one najnezadovoljnije – ističe sindikalist.

‘Ne može se reći istina’

Izdvojeni članak

Na promociju ‘Škole za život’ već potrošili 697.888 kuna: ‘Moramo je reklamirati jer nas EU to traži’

Posao se, kaže, nije obavio kako treba. Stručni skupovi su se odvijali navrat-nanos, a nastavnici udžbenike nisu stigli ni prolistati. Sve koji pokušavaju reći kakva je zaista situacija, tvrdi, proglašava se protivnicima promjena. PR je presnažan pa je gotovo nemoguće govoriti protiv reforme.

– HDZ se ponaša kao da se Škola za život događa u Bangladešu, a to će ih koštati jer će negativne posljedice brzopletih odluka nažalost nadživjeti Blaženku Divjak – upozorava sindikalist.

Kolege će ipak podržati u zahtjevima za boljim plaćama. A ako treba, priključit će se i štrajku.

– Treba se boriti do kraja, a bojim se da većinski sindikati to znaju. 2015. su popustili pa je Zoran Milanović njihovim zahtjevima naprosto obrisao pod – zaključio je Stipić.